Σε πλήρη εκτροχιασμό βρίσκεται η φετινή φαρμακευτική δαπάνη και όλα δείχνουν ότι οι εταιρείες θα πληρώσουν περισσότερα σπασμένα από πέρυσι. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπέρβαση μόνο στον ΕΟΠΥΥ για το πρώτο τρίμηνο του έτους είναι 240 εκατ. ευρώ (μετά την αφαίρεση του rebate).

Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος της χρονιάς θα μιλάμε για clawback πάνω από 1 δισ. ευρώ στην ιδιωτική αγορά, το οποίο θα μειωθεί εφόσον μπουν τα χρήματα από τους Ευρωπαίους πολίτες και τα κονδύλια που εξοικονομήθηκαν από την ηπατίτιδα.

Εξω από τις "ράγες" όμως βγήκε η υπέρβαση και στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Το πρώτο τρίμηνο, στοιχεία αναφέρουν ότι η υπέρβαση είναι της τάξεως του 16% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Σε κάποια νοσοκομεία του ΕΣΥ, η υπέρβαση είναι 15% σε κάποια άλλα 18%.

Άνοδος που τριπλασιάζεται αν μιλάμε για νοσοκομεία ειδικού καθεστώτος, όπως για παράδειγμα είναι τα Πανεπιστημιακά. Σε αυτά η υπέρβαση φιγουράρει πάνω από 45%.

Με απλά λόγια, η φαρμακευτική δαπάνη ζει με μηχανική υποστήριξη, και το οξυγόνο τελειώνει. Ειδικότερα στα νοσοκομεία λένε παράγοντες της αγοράς η υπέρβαση θα είναι αυξημένη κατά 20% ή 30%, ενώ θυμίζουμε ότι πέρυσι έκλεισε στο μισό δισ. ευρώ.

Εν ολίγοις, από το 1,2 δισ. ευρώ που επέστρεψαν πέρυσι οι φαρμακοβιομηχανίες στο κράτος, για φέτος η εκτίμηση είναι ότι θα βάλουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να μαζέψουν 1,5 δισ. ευρώ και πάνω.

Επιστροφές

Μόλις πριν μερικές μέρες η ΠΕΦ έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας και Οικονομικών αδιανόητες υψηλές επιστροφές (clawback) για το 2019 που θα ξεπεράσουν συνολικά το 1,2 δισ. ευρώ.

Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο 45% του κύκλου εργασιών της φαρμακοβιομηχανίας, έναντι του 15%, που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στις –ελάχιστες– χώρες της Ευρώπης, που εφαρμόζουν παρόμοια πρακτική, δηλαδή τριπλάσια! Δηλαδή συνολική άμεση και έμμεση υπερφορολόγηση 70% !!

Ίσως τώρα, με την πανδημία να έχει κοπάσει μεν, αλλά να καραδοκεί δε για δεύτερο κύμα, να είναι η καλύτερη ώρα για να ξαναδεί το υπουργείο το θέμα της επιπλέον χρηματοδότησης της δαπάνης με τα απαραίτητα κονδύλια βάσει των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν στην αγορά και όχι των ανεπιτυχών μοντέλων που ακολουθούνται.

Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουν παράγοντες, θα πρέπει να εξεταστεί και πάλι η δυνατότητα που παρέχεται από την Ευρώπη για να την χορήγηση κονδυλίων στα θέματα της υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς μας ωφελεί η αγκαλιά
Yπέρηχος καρδιάς: Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι του
Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ