Η Legend Biotech, μια εταιρεία ανάπτυξης κυτταρικών θεραπειών για καρκίνο με έδρα την Ναντζίνγκ στη Κίνα, ανακοίνωσε τη Παρασκευή ότι συγκέντρωσε πάνω από 420 εκατομμύρια δολάρια σε μια αρχική δημόσια προσφορά 18,4 εκατ. μετοχών στα 23 δολ. ανά τεμάχιο.

Η Legend Biotech, θυγατρική της εταιρείας GenScript του Χονγκ Κονγκ, έγινε γνωστή στους κύκλους της βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ από τότε που σύναψε συμφωνία με την Johnson & Johnson πριν από δυόμισι χρόνια.

Στη συμφωνία του Δεκεμβρίου 2017 , η J&J πλήρωσε 350 εκατ. δολ. σε μετρητά για να αποκτήσει δικαιώματα σε μια κυτταρική θεραπεία για το πολλαπλό μυέλωμα.

Από τότε, το πρόγραμμα της Legend έχει αναδειχθεί ως ο πρωταρχικός ανταγωνιστής μιας άλλης θεραπείας CAR-T από τη Bristol Myers Squibb και τον συνεργάτη της Bluebird bio. Τον Μάιο, ο FDA απέρριψε μια αίτηση έγκρισης για την κυτταρική θεραπεία των δύο εταιρειών, γνωστή ως ide-cel. Ωστόσο, οι Bluebird και Bristol σκοπεύουν να υποβάλουν εκ νέου προς έγκριση την θεραπεία τους, έτσι ώστε και οι ευρωπαίοι ρυθμιστικοί φορείς να επανεξετάσουν το προϊόν. Μολονότι η BMS και η Βluebird Bio βρίσκονται μπροστά από την Legend και την J&J, ωστόσο το προβάδισμα τους έχει μειωθεί.

Στο μεταξύ, η κυτταρική θεραπεία  της Legend, που ονομάζεται JNJ-4528 από την J&J, συνέχισε να εντυπωσιάζει. Τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα από μια μελέτη αρχικού σταδίου, που παραδόθηκαν στην ASCO τον περασμένο μήνα, έδειξαν ότι και οι 29 ασθενείς που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή - άτομα που είχαν αποτύχει σε αρκετές προηγούμενες θεραπείες - ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία και 25 από αυτούς δεν είχαν ίχνος καρκίνου μετά από 11,5 μήνες παρακολούθησης. Τα αποτελέσματα κάνουν το JNJ-4528 "σημαντικό ανταγωνιστή στο υποτροπιάζον / πολλαπλό μυέλωμα", έγραψε πρόσφατα ο αναλυτής της SVB Leerink, Mani Foroohar.

Η J&J σκοπεύει να υποβάλει το φάρμακο προς έγκριση στις ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη  του ο Craig Tendler, αντιπρόεδρος της J & J για την ογκολογική κλινική ανάπτυξη . Ανάλογη αίτηση για έγκριση στην Ευρώπη αναμένεται επίσης φέτος, σύμφωνα με την Legend.

Τα μετρητά θα βοηθήσουν την Legend να προωθήσει άλλες θεραπείες CAR-T για επιπλέον καρκίνους  του αίματος και για συμπαγείς όγκους. Τρία από αυτά τα προγράμματα είναι σε αρχικές δοκιμές στην Κίνα και όλα αυτά είναι "αυτόλογες" θεραπείες, που σημαίνει ότι έχουν γενετικά τροποποιηθεί από τα κύτταρα καρκινοπαθών με μια μακρά, περίπλοκη διαδικασία.

Η Legend έλαβε επιπλέον 110 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά από την J&J και θα μπορούσε να λάβει άλλα 1,24 δισεκατομμύρια δολάρια σε μελλοντικές πληρωμές εάν το JNJ-4528 συνεχίσει να προχωρά.

Πηγές:
biopharmadive

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΥΓΕΙΑ: Επιτυχημένη και σχεδόν αναίμακτη αρθροπλαστική ισχίου σε ασθενή με σοβαρή οικογενή αιμορραγική διάθεση
Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για προστασία από τη σκόνη
Τα ακάλυπτα κόστη στον μεταστατικό καρκίνο του μαστού