Μετά από μια συμφωνία για το εμβόλιο COVID-19 μεταξύ τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών και της AstraZeneca, ένας άλλος φαρμακευτικός γίγαντας, η J&J φέρεται να βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για να προμηθεύσει την Ευρώπη με το εμβόλιο της εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό.


Όπως  αναφέρει το Reuters, η πολυεθνική σχεδιάζει να ξεκινήσει μια δοκιμή φάσης 1 / 2α τον επόμενο μήνα με ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα που αποκαλύφθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Πέρα από αυτό, η εταιρεία συμμετέχει στην Επιχείρηση Warp Speed στις ΗΠΑ, όπου αξιωματούχοι σχεδιάζουν να ξεκινήσουν δοκιμές του υποψηφίου εμβολίου τον Σεπτέμβριο, αναφέρει η Wall Street Journal.

Μόλις πριν μερικές μέρες η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία  κατέληξαν σε συμφωνία για να εξασφαλίσουν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca αντί του ποσού των 750 εκατ. ευρώ.

Τόσο η AstraZeneca όσο και η J&J έχουν ήδη υπογράψει αναπτυξιακές συμφωνίες με την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοϊατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ (BARDA). Σύμφωνα με τη συμφωνία, αντί του ποσού του 1,2 δισ. δολ. η AstraZeneca, θα προμηθεύσει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της την Αμερική από τον Οκτώβριο. Η J&J έχει επίσης μια συμφωνία 456 εκατομμυρίων δολαρίων με τη BARDA και υπόσχεται να αυξήσει την παραγωγή παράλληλα με την Ε & Α.

Στο μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi, Paul Hudson, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, μετά την παροχή προκαταβολικής χρηματοδότησης BARDA για την έρευνα εμβολίων, αναμένεται πρόωρη πρόσβαση σε δόσεις εμβολίων. Η Sanofi διαπραγματεύεται επίσης μια πιθανή συμφωνία πρόσβασης με την Ευρώπη, ανέφερε πηγή στο Reuters.

Οι εξελίξεις υπογραμμίζουν τις περιφερειακές προσπάθειες για την εξασφάλιση έγκαιρης πρόσβασης στο εμβόλιο. Ωστόσο μια νέα έρευνα έδειξε ότι μόνο οι μισοί Αμερικανοί σχεδιάζουν να πάρουν εμβόλιο COVID-19 και πολλοί είναι αβέβαιοι.  

Στο μεταξύ, οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι οι συμφωνίες των πλούσιων χωρών για την εξασφάλιση δόσεων του εμβολίου απειλούν τις φτωχότερες χώρες. Η AstraZeneca, για να αντιμετωπίσει αυτήν την ανησυχία, υπέγραψε συμφωνίες με παγκόσμιους ομίλους και το Ινστιτούτο Serum της Ινδίας για την παροχή δόσεων σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.


 

Πηγές:
fiercepharma

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα