H  Gilead Sciences με έδρα τις ΗΠΑ συμφώνησε να αποκτήσει μερίδιο συμμετοχής 49,9% στην Pionyr Immunotherapeutics για 275 εκατομμύρια δολάρια.

Η συμφωνία παρέχει επίσης στη Gilead την αποκλειστική επιλογή για να αποκτήσει το υπόλοιπο μερίδιο στην Pionyr για περίπου 315 εκατομμύρια δολάρια. Οι μέτοχοι της Pionyr θα εξασφαλίσουν έως και 1,15 δισ. δολάρια με βάση την επίτευξη ορισμένων ορόσημων ανάπτυξης και κανονιστικών ρυθμίσεων.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Gilead Sciences, Daniel O'Day, δήλωσε: «Συνεχίζουμε να ενισχύουμε την παρουσία της Gilead στην ανοσο-ογκολογία με καινοτόμες και συμπληρωματικές προσεγγίσεις».

Η Pionyr Immunotherapeutics ασχολείται με την ανάπτυξη ανοσοθεραπειών.

Η εταιρεία έχει σχεδιάσει το Myeloid Tuning, μια ερευνητική προσέγγιση που θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση του μικροπεριβάλλοντος του όγκου (ΤΜΕ) για την ενίσχυση της αντικαρκινικής ανοσίας.

Οι θεραπείες Myeloid Tuning πιστεύεται ότι θεραπεύουν ασθενείς που επί του παρόντος δεν επωφελούνται από θεραπείες αναστολέων σημείων ελέγχου.

Η Pionyr έχει σχεδιάσει προγράμματα PY314 και PY159 για την επιλεκτική μείωση και επαναπρογραμματισμό ορισμένων μακροφάγων που σχετίζονται με τον όγκο που είναι υπεύθυνα για την ανοσοκαταστολή.

Το PY314 έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει στην πρωτεΐνη TREM2 που παρατηρείται συνήθως στην επιφάνεια ενός συγκεκριμένου τύπου ανοσοκατασταλτικών μυελοειδών κυττάρων, ενώ το PY159 έχει σχεδιαστεί για να στοχεύει στην πρωτεΐνη TREM1 που εκφράζεται σε πολλαπλά ανοσοκατασταλτικά μυελοειδή κύτταρα όπως μακροφάγα, ουδετερόφιλα και κατασταλτικά κύτταρα μυελοειδούς προέλευσης.

Η εταιρεία σκοπεύει να υποβάλει αιτήσεις για ερευνητικά νέα φάρμακα στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων τόσο για το PY314 όσο και για το PY159 το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του τρέχοντος έτους, η Gilead υπέγραψε μια 10ετή συμφωνία συνεργασίας αξίας 1,97 δισ. δολαρίων με την Arcus Biosciences για να συν-αναπτύξει και να κυκλοφορήσει υποψήφια θεραπευτικά προϊόντα για τον καρκίνο.  

Πηγές:
pharmaceutical-business-review.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΝΙΘ: Τεράστιες ελλείψεις στον αξονικό του "Ιπποκράτειου" Θεσσαλονίκης
"Γ. Γεννηματάς": Διασωληνώθηκε ο Δημήτρης Κόκοτας - Το ιατρικό ανακοινωθέν
ΕΟΠΥΥ: Ξεκίνησε η αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους κατ΄οίκον - Η διαδικασία