Καθώς ο κόσμος κοιτάζει προς τη φαρμακευτική βιομηχανία με την ελπίδα της εύρεσης ενός εμβολίου που θα μπορούσε να θέσει τέρμα στην πανδημία που προκαλείται από τον κορωνοϊό, η επενδυτική τράπεζα Torreya παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα έκθεση για τις 1.000 φαρμακευτικές εταιρείες που είναι κορυφαίες στον κλάδο. Με τον  τίτλο «The Pharma 1000 - Top Global Pharmaceutical Company Report», επιδιώκει να παράσχει μια καλύτερη εικόνα της φαρμακευτικής βιομηχανίας και της εξαιρετικής ανάπτυξης που γνώρισε με τα χρόνια. 

Η Torreya είχε εντοπίσει περίπου 30.000 φαρμακευτικές εταιρείες το 2012 και έκτοτε προσθέτει οργανισμούς στη λίστα. Ωστόσο, πάνω από τις μισές επιλεγμένες εταιρείες δεν ήταν εισηγμένες σε χρηματιστήριο, ενώ η έκθεση έχει αποκλείσει διανομείς φαρμακευτικών προϊόντων, παραγωγούς δραστικών ουσιών κ.λπ.

Σύμφωνα με την έκθεση, ο κλάδος του φαρμάκου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος κλάδος παγκοσμίως μετά τις χρηματοδοτικές εταιρείες και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η Torreya εκτιμά ότι τα συνολικά παγκόσμια έσοδα των φαρμακευτικών εταιρειών θα φτάσουν το  1,24 τρισ. δολάρια  το 2020. Ωστόσο, από άποψη αξίας, ο τομέας εκτιμάται σε 6,65 τρισ. Δολάρια, σημειώνοντας τριπλή αύξηση από το 2003. 
Επιπλέον, η κεφαλαιοποίηση των 35 φαρμακευτικών οργανισμών με την υψηλότερη αξία έχει υπερδιπλασιαστεί σε εννέα χρόνια - από 1,6 τρισ. δολάρια το 2011 σε 3,6 τρισ. δολάρια το 2020.



Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ τα μεγάλα φαρμακευτικά προϊόντα έχουν αναπτυχθεί, άλλα τμήματα του κλάδου έχουν αναπτυχθεί ακόμη πιο γρήγορα. Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές περιλαμβάνουν τα φαρμακευτικά προϊόντα της Κίνας, τα επώνυμα σκευάσματα, τα φάρμακα για την υγεία των ζώων και τη βιοτεχνολογία

Τις πέντε πρώτες θέσεις στα επώνυμα σκευάσματα καταλαμβάνουν οι Roche, Janssen (J&J), Pfizer, Abbvie και Merck. Σχετικά με τις θεραπευτικές κατηγορίες, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη ήταν τα βιολογικά σκευάσματα, τα προϊόντα αίματος και τα εμβόλια. Νέες περιοχές όπως η γονιδιακή θεραπεία και τα  νουκλεϊκά οξέα έχουν επίσης αυξηθεί πολύ γρήγορα, αλλά με μικρότερους ρυθμούς. Επιπλέον, οι πέντε πρώτες χώρες στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας είναι οι ΗΠΑ, η  Κίνα,  η Ελβετία, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερο από το ήμισυ του κλάδου σε επίπεδο αξίας να βρίσκεται μόνο στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Πηγές:
pharmacompass.com

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τετάρτη
Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τις ελλείψεις στα φάρμακα
Οι γυναίκες ιατροί περιθάλπουν καλύτερα τις γυναίκες ασθενείς [μελέτη]