Καθώς η πανδημία COVID-19 έχει επιβάλει αλλαγές στην καθημερινή φροντίδα των ασθενών, εταιρείες ιατροτεχνολογικών προϊόντων έχουν εργαστεί για να προσαρμόσουν τα προϊόντα και τα προγράμματά τους σε αυτές τις συνθήκες έκτακτης ανάγκης που έχουν γίνει πια πάρα πολύ συχνές.

Εφαρμόζοντας την τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης, η GE Healthcare κυκλοφόρησε έναν νέο αλγόριθμο που μπορεί να διαβάσει με ακτίνες Χ και να βοηθήσει στη σωστή τοποθέτηση του αναπνευστήρα σε ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι.

«Σήμερα, οι κλινικοί γιατροί είναι συγκλονισμένοι και βιώνουν  μια μεγάλη πίεση ως αποτέλεσμα του αυξανόμενου αριθμού των εισαγωγών ασθενών στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Jan Makela, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τμήματος απεικόνισης στη GE Healthcare. 

Η εταιρεία εκτιμά ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς που υποβάλλονται σε διασωλήνωση μπορεί να έχουν εσφαλμένο ενδοτραχειακό σωλήνα, ο οποίος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως υπερβολική διόγκωση ή κατάρρευση ενός πνεύμονα ή ακόμη και καρδιακή ανακοπή . Εν τω μεταξύ, έως και το 45% των ασθενών που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας τελικώς διασωληνώνονται .

"Η πανδημία έχει αποδείξει αυτό που ήδη γνωρίζαμε - ότι τα δεδομένα, η τεχνητή νοημοσύνη και η συνδεσιμότητα είναι κεντρικά για να βοηθήσουν όσους βρίσκονται στις πρώτες γραμμές παροχής υπηρεσιών υγείας να προσφέρουν έξυπνα αποτελεσματική φροντίδα", δήλωσε ο Makela, προσθέτοντας ότι αυτές οι εξελίξεις θα συνεχίσουν να έχουν αντίκτυπο και μετά την παύση της πανδημίας.

Πηγές: fiercebiotech