Φουντώνει η κόντρα όπως φαίνεται μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και των παρόχων υγείας που πραγματοποιούν τεστ για κορωνοϊό, αλλά και των εταιρειών που τα εμπορεύονται. Πέτρα του σκανδάλου η διατίμηση που επιβλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα φτάνοντας τα 40 ευρώ στα μοριακά τεστ και τα 10 στα rapid test.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, τα τιμολόγια ζητήθηκαν από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη και αυτό δεν αφορούσε όπως φημολογείται τις μεγάλες εταιρείες, αλλά μεσαίες δυνάμεις που εμπορεύονται μεταξύ άλλων γρήγορα μεν, αλλά μοριακά δε, τεστ .Τα τελευταία δίνουν αποτέλεσμα εντός μίας ώρας, γεγονός που τα διαφοροποιεί από τα κλασικά μοριακά τεστ, τα οποία χρειάζονται από 5 ώρες έως και 7 ώρες για να δώσουν αποτέλεσμα.

Μία εξίσου σημαντική διαφορά τους, είναι ότι τα γρήγορα μοριακά τεστ είναι πιο ακριβά από τα κλασικά. Συγκεκριμένα, η τιμή τους μπορεί να είναι και πάνω από 30 ευρώ το τεμάχιο, όταν η τιμή στα κλασικά έχει πέσει και κάτω από 20 ευρώ το τεμάχιο. Και βεβαίως δεν πρέπει κανένας να τα συγχέει με τα rapid test. Τα μοριακά τεστ (είτε κλασικά, είτε γρήγορα) ανιχνεύουν τον ιό, ενώ τα rapid test ανιχνεύουν την πρωτεΐνη του κορωνοϊού.

Βεβαίως, πολλές είναι οι αντιδράσεις και για την διατίμηση που επιβλήθηκε στα rapid test, καθώς το κόστος αγοράς μπορεί να φτάσει και τα 7 ευρώ. Τουτέστιν, 3 ευρώ και μάλιστα μεικτά μένουν μόνο για να πληρώσει ο πάροχος έξοδα, αμοιβές κ.λπ.

Ενδεικτικό πάντως του εκρηκτικού κλίματος που επικρατεί γύρω από το θέμα, είναι ότι μόλις χθες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), αιτήθηκε προς τους συναρμόδιους κκ Υπουργούς Υγείας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων μια άμεση συνάντηση, για τη διαμόρφωση και εφαρμογή των "πρακτικών υγιούς ανταγωνισμού", τουλάχιστον στις προμήθειες των προϊόντων για την ανίχνευση του κορωνοϊού και τη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών προμήθειας και διάθεσης ποιοτικών προϊόντων στη δοκιμαζόμενη Ελληνική κοινωνία.

Πάντως, πηγές αναφέρουν ότι έχει τεθεί επί τάπητος να τιμολογείται διαφορετικά η ιατρική πράξη της δειγματοληψίας, προκειμένου να μην εξανεμιστεί το όποιο περιθώριο κέρδους για τον πάροχο. Το θέμα εξετάζεται, χωρίς όμως να έχει υπάρξει κάποια απόφαση...

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας