Η Biogen, εταιρεία βιοτεχνολογίας  που επικεντρώνεται στις ασθένειες του εγκεφάλου, προσθέτει δύο ακόμα πειραματικά φάρμακα στο χαρτοφυλάκιό της μέσω της συνεργασίας της με τη φαρμακοβιομηχανία Sage Therapeutics. Μία συνεργασία που θα μπορούσε να αξίζει περισσότερα από 3 δισ. δολάρια.

Η συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιανουάριο, θα δώσει στη Biogen δικαιώματα σε μια θεραπεία για πολλαπλούς τύπους κατάθλιψης, που ονομάζεται SAGE-217 ή zuranolone, καθώς και σε μια θεραπεία για τον τρόμο και άλλες νευρολογικές διαταραχές, που ονομάζεται SAGE-324.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Sage θα λάβει πάνω από 1,5 δισ. δολάρια.  Συγκεκριμένα, θα λάβει μια προκαταβολή 875 εκατ. δολαρίων, ενώ η Βiogen θα καταβάλει επιπλέον 650 εκατ. δολάρια για την απόκτηση του 10,7% των μετοχών της Sage. Η τελευταία μπορεί να κερδίσει έως και 1,6 δισ. δολάρια περισσότερο από την Biogen, υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο θεραπείες θα πετύχουν συγκεκριμένους στόχους.

Η συμφωνία έρχεται τη στιγμή που και οι δύο εταιρείες αντιμετωπίζουν πίεση για να κυκλοφορήσουν νέα φάρμακα στην αγορά.

Η Biogen, ειδικότερα, θα αντιμετωπίσει ένα απαιτητικό μέλλον εάν αποτύχει η προσπάθειά της να κερδίσει έγκριση για μια αμφιλεγόμενη θεραπεία της για τη νόσο του Αλτσχάιμερ. 

Η Sage, στο μεταξύ, έχει μόνο ένα προϊόν, το brexanolone, το οποίο στις αρχές του 2019 έγινε το πρώτο φάρμακο που εγκρίθηκε για την επιλόχειο κατάθλιψη. Παρά την ιστορική έγκριση, το brexanolone  περιορίστηκε από το γεγονός ότι απαιτείται έγχυση 60 ωρών σε πιστοποιημένη εγκατάσταση υγειονομικής περίθαλψης. Τα καθαρά έσοδα από το φάρμακο ανήλθαν σε 1,6 εκατομμύρια δολάρια κατά το τρίτο τρίμηνο, ενώ η Sage σημείωσε καθαρή ζημιά 105 εκατομμυρίων δολαρίων κατά την περίοδο των τριών μηνών.

Η συνεργασία θα μπορούσε επομένως να βοηθήσει τη Biogen και τη Sage να συμπληρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους πιο γρήγορα. Οι εταιρείες συμφώνησαν να μοιράσουν ομοιόμορφα το κόστος αλλά και τα κέρδη από την εμπορία των σκευασμάτων στις ΗΠΑ.

 

Πηγές:
biopharmadive

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο