H  εντονότερη στροφή των καταναλωτών σε πιο υγιεινές επιλογές διατροφής, αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην παγκόσμια αγορά υποκατάστατων ζάχαρης. Το μέγεθός της εκτιμάται για φέτος στα 16,5 δισ. δολάρια και υπολογίζεται να φτάσει στα 20,6 δισ. δολάρια έως το 2025, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 4,5% κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.

Η παγκόσμια βιομηχανία υποκατάστατων ζάχαρης γνώρισε αυξανόμενες τάσεις τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη αυτής της βιομηχανίας καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την εντονότερη συνειδητοποίηση εκ μέρους των καταναλωτών για την αναγκαιότητα πιο υγιεινών επιλογών τροφίμων στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα υποκατάστατα ζάχαρης.

Με βάση τον τύπο, η αγορά υποκατάστατων ζάχαρης κυριαρχείται από το τμήμα γλυκαντικών υψηλής έντασης. Τα γλυκαντικά υψηλής έντασης είναι τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της γλυκύτητας και της γεύσης των προϊόντων διατροφής. Είναι πιο γλυκά από την επιτραπέζια ζάχαρη ή σακχαρόζη. Λόγω αυτού, μικρότερες ποσότητες γλυκαντικών υψηλής έντασης είναι αρκετές για την επίτευξη του ίδιου επιπέδου γλυκύτητας με τη ζάχαρη στα τρόφιμα. Τα γλυκαντικά υψηλής έντασης δεν συνεισφέρουν θερμίδες ή έχουν λίγες θερμίδες στη διατροφή. Επίσης, γενικά δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η στέβια αναμένεται να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό στην αγορά των υποκατάστατων ζάχαρης κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.

Σημειώνεται ότι η στέβια είναι ένα φυτό που καλλιεργείται σε χώρες της Νότιας Αμερικής, συμπεριλαμβανομένης της Παραγουάης και της Βραζιλίας.  Τα συστατικά της στέβια με γλυκιά γεύση είναι γνωστά ως γλυκοζίτες στεβιόλης και υπάρχουν φυσικά στο φύλλο στέβια. Υπάρχουν έντεκα κύριες γλυκοζίτες στεβιόλης στη στέβια. Αυτά είναι τα γλυκά συστατικά που απομονώνονται και καθαρίζονται από τα φύλλα της στέβιας. Από αυτές τις έντεκα γλυκοζίτες στεβιόλης, η στιβιόζη και η ρεβιβιοσίδη Α είναι οι πιο άφθονες γλυκοζίτες στεβιόλης. Η Κίνα είναι ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς προϊόντων στέβιας σε όλο τον κόσμο. Η στέβια είναι 200 έως 300 φορές πιο γλυκιά από την επιτραπέζια ζάχαρη και συνήθως απαιτεί σχεδόν το 20% της γης και πολύ λιγότερο νερό για την παροχή της γλυκύτητας όπως και άλλα τυπικά γλυκαντικά.

Το τμήμα D-tagtose προβλέπεται να αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό στην αγορά υποκατάστατων ζάχαρης κατά τη διάρκεια της περιόδου πρόβλεψης.

Το D-Tagatose είναι ένα λειτουργικό γλυκαντικό και χρησιμοποιείται γενικά σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Έχει παρόμοια υφή με την επιτραπέζια ζάχαρη και είναι 92% γλυκό όσο η ζάχαρη, αλλά έχει μόλις 38% θερμίδες. Έχει αναγνωριστεί ως ασφαλές από τον WHO / FAO και χρησιμοποιείται στο εμπόριο από το 2001.

Οι εταιρείες που κυριαρχούν σε αυτή την αγορά είναι οι  DuPont (ΗΠΑ), ADM (ΗΠΑ), Tate & Lyle (Αγγλία), Ingredion Incorporated (Αμερική), Cargill Incorporated (Αμερική), Roquette Frères (Γαλλία), PureCircle Ltd (Αμερική) , MacAndrews & Forbes Holdings Inc. (Αμερική), JK Sucralose Inc. (Κίνα) και Ajinomoto Co. Inc. (Ιαπωνία).              

 

Πηγές:
marketsandmarkets

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ψηφιακός φάκελος ασθενούς, η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγάλη παγίδα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA