Το τμήμα γενοσήμων της Ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Novartis, που είναι η Sandoz, εξαγοράζει τον κλάδο αντιβιοτικών της GlaxoSmithKline, που περιλαμβάνει σκευάσματα κεφουροξίμης αξετίλης, αντί του ποσού των 500 εκατ. δολαρίων.

Η Βρετανική GSK χωρίζεται σε δύο εταιρείες - η μία επικεντρώνεται σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα και η άλλη σε συνταγογραφούμενα φάρμακα και εμβόλια, επιδιώκοντας έτσι μια πιο λιτή δομή, καθώς επενδύει σε νεότερα φάρμακα.

Η κατηγορία αντιβιοτικών των κεφαλοσπορινών χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία διαφόρων βακτηριακών λοιμώξεων. Οι τρεις μάρκες είχαν συνολικές πωλήσεις περίπου 140 εκατ.δολαρίων, ενώ δεν προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

Με βάση τη συμφωνία, η Sandoz θα είναι σε θέση να πουλήσει τις μάρκες αυτές σε όλες τις αγορές εκτός από την Αυστραλία, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Γερμανία, την Ινδία, την Ιαπωνία, το Πακιστάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα υπόλοιπα σήματα αντιβιοτικών της GSK δεν θα αποτελέσουν μέρος της πώλησης στην Sandoz, σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία. Η τελευταία δήλωσε επίσης ότι θα αναστείλει την παραγωγή των κεφαλοσπορινών μόλις ολοκληρώσει τη μεταφορά της παραγωγής της στη Sandoz, η οποία αναμένεται το 2025.

Παρόλο που η GSK δεν ανακοίνωσε περικοπές θέσεων εργασίας ως απόρροια της συμφωνίας, ανέφερε ότι θα επηρεαστούν οι 170 υπάλληλοι που εφοδιάζουν την αγορά με την κεφουροξίμη αξετίλη, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα παρέχει υποστήριξη σε αυτούς. 

Πηγές:
Reuters

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα