Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να μάθετε έναν σκύλο να μην κάνει κάτι, είναι πρώτα, να του μάθετε πώς να το κάνει κατόπιν εντολής σας. Ξέρει ο σκύλος σας να «γαβγίζει», ή να «μιλάει» με εντολή σας; Αν όχι, τότε από εκεί πρέπει να ξεκινήσετε.

Την επόμενη φορά που ο σκύλος σας γαβγίσει, πείτε «Μίλα! Μίλα!» (ή ότι άλλο θέλετε να είναι η εντολή σας). Δείξτε πολύ ενθουσιασμένος, χτυπήστε παλαμάκια, πηδήξτε πάνω κάτω, και βάλτε τον σκύλο σας μέσα στο παιχνίδι. Κάντε τον πραγματικά χαρούμενο που «Μιλάει». Όταν έχει μπει στο παιχνίδι, πείτε «ΚΑΛΗ ΟΜΙΛΙΑ!». Τότε, παίξτε μαζί του ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια, και δώστε του μια λιχουδιά. Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο κάθε φορά που ο σκύλος σας αρχίζει να γαβγίζει. Μια στο τόσο, ελέγξτε τον για να δείτε αν έχει μάθει τη νέα εντολή. Ενώ μένει ξαπλωμένος ήσυχα, ή απλά σας ακολουθεί μέσα στο σπίτι, πείτε του «Ρόβερ μίλα» κι επαναλάβετέ το μερικές φορές…αν μιλάει, επαινέστε τον πολύ! Αν δεν το κάνει, τότε, δεν έχει μάθει ακόμη την εντολή. Μην επιπλήττετε τον σκύλο σας γιατί δεν γνωρίζει μια εντολή, άλλωστε, είναι δική σας ευθύνη να τον διδάξετε, δεν είναι δική του ευθύνη να μάθει από μόνος του. Μόλις αρχίσει να μιλάει κατόπιν εντολής σας, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Μάθετε στον σκύλο σας το «Φτάνει η Ομιλία», ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το «Όχι Ομιλία» ή «Μη Μιλάς» ή όποια άλλη εντολή. Ωστόσο, το «Μη Μιλάς» υπονοεί ότι ο σκύλος δεν θα έπρεπε να έχει γαβγίσει καθόλου, όπου συνήθως, οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν ο σκύλος τους να γαβγίζει για να τους ειδοποιεί αν κάποιος ή κάτι «διαφορετικό» μπει στο σπίτι ή τον κήπο τους. Επίσης, είναι άδικο και ανόητο να περιμένει κανείς να μην γαβγίσει ποτέ ο σκύλος του. Μερικές ράτσες αλλά και συγκεκριμένα σκυλιά, γαβγίζουν περισσότερο από άλλα. Το «Φτάνει η Ομιλία» σημαίνει ότι μπορείτε πρώτα να επαινέσετε τον σκύλο σας που σας ενημέρωσε για οτιδήποτε ήταν αυτό. (Αυτή είναι η «δουλειά» του, και θα χαρεί πολύ αν δείχνετε ότι την κάνει καλά). Μερικά σκυλιά γαβγίζουν, όχι για προειδοποίηση, αλλά απλά για την προσοχή σας. Ουσιαστικά, σας «μιλάνε». Όσο ενοχλητικό κι αν είναι αυτό, είναι σημαντικό να κατανοούμε την ανάγκη και παράκλησή τους για την προσοχή μας κάποιες φορές, και να το αγνοούμε όταν δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Να θυμάστε ότι το είναι σωστό για τον σκύλο σας και για σας μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό! Υπάρχει μια λεπτή διαχωριστική γραμμή εδώ, αλλά πρέπει να κάνετε ότι καλύτερο για να σέβεστε την ανάγκη του σκύλου σας να μιλάει ενώ την ίδια στιγμή, να διατηρείτε τον έλεγχο της κατάστασης.

Όταν ο σκύλος σας μάθε το «Όχι Ομιλία» και μπορεί να σταματάει να γαβγίζει με την εντολή σας κατά τη διάρκεια των «εκπαιδευτικών» μαθημάτων σας για μια λιχουδιά φαγητού, τότε, μπορείτε να δοκιμάσετε την εντολή όταν ο σκύλος σας γαβγίζει κατά τη δική του βούληση για μεγάλο διάστημα. Τώρα, την επόμενη φορά που γαβγίσει ο σκύλος σας, πείτε του «Καλή Ομιλία»! Ρωτήστε τον, «Σε τι γαβγίζεις;» και σηκωθείτε και πηγαίνετε να δείτε τι είναι αυτό στο οποίο γαβγίζει. Η δουλειά του είναι να σας ειδοποιεί για κάτι, οπότε πρέπει να δείχνετε ότι είστε σε εγρήγορση! Όταν κοιτάξετε τον κήπο ή όπου γαβγίζει ο σκύλος σας, προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό στο οποίο γαβγίζει. Κάποιος σκύλος γάβγιζε στον σκουπιδοτενεκέ αν αυτός βρισκόταν σε διαφορετική από τη συνηθισμένη θέση. Μερικές φορές τα σκυλιά γαβγίζουν σε γάτες ή άλλο σκύλο. Μόλις καταλάβετε τι είναι αυτό που γαβγίζει ο σκύλος σας, πείτε του «Μπράβο» ή «Καλό παιδί, αυτή είναι η γάτα» (ή ότι άλλο είναι). Αν συνεχίσει να γαβγίζει μετά από αυτό, πείτε του «Φτάνει η Ομιλία» και σταματήστε – έχοντας οπτική επαφή με τον σκύλο σας. Αν σταματήσει να γαβγίζει πείτε «Μπράβο, φτάνει» και αμέσως δώστε του μια λιχουδιά. Αν συνεχίσει να γαβγίζει, τότε χρειάζεται περισσότερη εξάσκηση στην εντολή «Φτάνει η Ομιλία» ξανά. Μερικές φορές, το να βάλετε τον σκύλο σας στη θέση «Κάτω» βοηθάει στο να σταματήσει να γαβγίζει, αλλά δυστυχώς, δεν έχει αποτέλεσμα σε όλα τα σκυλιά. Όταν ο σκύλος σας σταματήσει να γαβγίζει, τότε επαινέστε τον. Να θυμάστε, πάντα να τελειώνετε ένα μάθημα με έπαινο. Αυτό θα κάνει τον σκύλο σας περισσότερο πρόθυμο να μάθει. Όσο περισσότερο εξασκηθεί ο σκύλος σας στο «Φτάνει η Ομιλία» κατά περιόδους όταν αρχίζετε εσείς το γάβγισμά του με το «Μίλα», τόσο ευκολότερο θα γίνει γι’ αυτόν να ελέγχει τον εαυτό του όταν βρίσκεται σε ένταση.

Αν αγνοήσετε το γάβγισμα του σκύλου σας (το να του φωνάζετε «σταμάτα» θεωρείται άγνοια), ο σκύλος σας θα γαβγίζει περισσότερο, θεωρώντας ότι δεν κατάφερε ακόμη να τραβήξει την προσοχή σας. Τα σκυλιά προειδοποιούν τα άλλα μέλη της αγέλης τους με το γάβγισμα. Εσείς είστε ο «αρχηγός» της οικογενειακής αγέλης, και η δουλειά του σκύλου είναι να ελέγχει τα πράγματα και να βεβαιώνεται ότι όλα είναι εντάξει.

Μετά από λίγο, μπορεί να είστε σε θέση να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ των διαφορετικών ειδών γαβγίσματος του σκύλου σας. Αυτός μπορεί να γαβγίζει διαφορετικά όταν σας ειδοποιεί για κάτι, αλλά όταν παίζει, ή βαριέται, ή απλά «μιλάει» δώστε του τον σεβασμό που του αξίζει και ελέγξτε την κατάσταση για την οποία σας ειδοποιεί – ίσως κάποια μέρα να τον ευγνωμονείτε! Αν παίζει, μην τον μαλώνετε. Αν βαριέται, πείτε του «Φτάνει η Ομιλία» και μετά, κάντε κάτι για την ανία του. Αν ο σκύλος σας απλά σας «μιλάει», ή προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας, θα χρειαστεί να αποφασίσετε πόσο γάβγισμα είναι αρκετό προτού αρχίσει να γίνεται ενοχλητικό. Όσο δύσκολο είναι να αφήνετε τον σκύλο σας να γαβγίζει, αφήστε τον (στην αρχή). Πείτε του «Καλή Ομιλία» και ρωτήστε τον αν θέλετε «Τι είναι; Τι θέλεις;». Αφότου «μιλήσετε» με τον σκύλο σας με αυτόν τον τρόπο (και ουσιαστικά, προσπαθήσετε να καταλάβετε γιατί γαβγίζει ο σκύλος σας) πείτε του «Φτάνει η Ομιλία». Όταν ο σκύλος σας συνηθίσει να τον «ακούτε» όταν γαβγίζει, θα μάθει να σέβεται την αίτησή σας να σταματήσει. Υπάρχουν όμως, και δύσκολες περιπτώσεις! Αν ο σκύλος σας γαβγίζει για την προσοχή σας, αλλά έχει 20 λεπτά έως 2 ώρες έντονη σωματική άσκηση, δεν είναι «πεταμένος» στον κήπο ή κάπου εκτός σπιτιού, το πιθανότερο είναι ότι αυτός προσπαθεί να εκπαιδεύσει εσάς! Για αυτές τις δύσκολες περιπτώσεις, αφού δοκιμάσετε τα ανωτέρω, θα πρέπει να πρέπει να δώσετε στον σκύλο αυτό που ζητάει (την προσοχή σας) αλλά εσείς θα αποφασίσετε τι είδος προσοχή θα του δώσετε. Τι είδος; Εκπαίδευση υπακοής. Συνήθως, είναι δική μας ευθύνη να κάνουμε την εκπαίδευση υπακοής διασκεδαστική κι ευχάριστη για τον σκύλο μας, όμως, σε αυτές τις πολύ δύσκολες περιπτώσεις, η δουλειά σας είναι να δουλεύετε μαζί του στα μαθήματα σαν η «προσοχή» του. Στην πραγματικότητα, εξαντλήστε τον σκύλο σας στα μαθήματα. Χρησιμοποιήστε επιβράβευση, και να είστε καλοί μαζί του, αλλά μην το παρακάνετε. Μην χρησιμοποιείτε φαγητό. Δουλέψτε με τον σκύλο σας μέχρι που αυτός να μην θέλει να δουλέψει άλλο. Τότε, δουλέψτε τον για λίγα ακόμη λεπτά. Το κλειδί στο να κάνετε αυτή τη δουλειά είναι ότι πρέπει να του δίνετε αυτό το είδος προσοχής με συνέπεια, όποτε δεν ανταποκρίνεται στην εντολή «Φτάνει η Ομιλία». Αυτό σημαίνει στη μέση του φαγητού, στις 3 τα ξημερώματα, κλπ. Μετά από μια εβδομάδα, αυτός θα αρχίσει να το ξανασκέφτεται προτού διαλέξει να μην υπακούσει στην εντολή «Φτάνει η Ομιλία».

Μόλις ο σκύλος καταλάβει την εντολή «Φτάνει η ομιλία», θα πρέπει να καταλάβετε πότε και αν γίνεται βίαιος και γαβγίζει ως δείγμα κυριαρχίας. Μερικά σκυλιά μπορεί να μάθουν ότι, αν αρχίσουν να γαβγίζουν, θα τους ζητήσετε να σταματήσουν, και μετά θα πάρουν μια λιχουδιά. Έτσι, θα αρχίσουν να γαβγίζουν πολύ. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να δώσετε ποικιλία στην θετική ενίσχυση αφότου ο σκύλος καταλάβει την εντολή «Φτάνει η Ομιλία». Αν νιώθετε ότι ο σκύλος σας γαβγίζει με κυριαρχικό τρόπο, και προσπαθεί να έχει «τον έλεγχο» μιας κατάστασης με το να μιλάει και δεν ανταποκρίνεται στην εντολή «Φτάνει η Ομιλία» αφότου σας έχει δείξει ότι όντως την καταλαβαίνει (όταν δεν γαβγίζει με κυριαρχικό τρόπο), θα πρέπει να αλλάξετε την στρατηγική σας.

Να θυμάστε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε εντολή αντί του «Φτάνει η Ομιλία» αρκεί να είστε συνεπείς.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης