Το δικό σας γεύμα

Μας αρέσει να περιποιούμαστε τα κατοικίδια μας και να τα κακομαθαίνουμε με νόστιμες λιχουδιές. Και τι πιο φυσικό από το να τους δώσουμε μία μπουκιά από το δικό μας πιάτο; Παρόλο που το κοτόπουλο ή η μπριζόλα κάνουν καλό στα ζωάκια μας, μην το παρακάνετε. Μια καλή τροφή για κατοικίδια περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το κατοικίδιο ζώο σας για να παραμένει υγιές και πρέπει να αποτελεί το 90% των ημερήσιων θερμίδων του.

Μετράτε τις θερμίδες

Η υπερβολική κατανάλωση τροφών μπορεί να οδηγήσει σε απειλητική για τη ζωή παχυσαρκία. Οι κτηνίατροι συμβουλεύουν τον περιορισμό των λιχουδιών στο 10% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων του κατοικίδιου ζώου σας. Το πόσες θερμίδες χρειάζεται εξαρτάται από το βάρος, την ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητάς του. Για παράδειγμα, ένας μικρός σκύλος 10 κιλών μπορεί να χρειάζεται μόνο 290 έως 450 θερμίδες την ημέρα. Περιορίστε τις λιχουδιές του σε 29-45 θερμίδες.

Λιχουδιές για γάτες

Οι γάτες χρειάζονται λιγότερες θερμίδες από τους σκύλους του ίδιου μεγέθους. Γενικά, για κάθε κιλό που ζυγίζει η γάτα σας, χρειάζεται μόνο 40 θερμίδες την ημέρα εάν είναι γάτα εσωτερικού χώρου, και έως 35 θερμίδες εάν είναι γάτα εξωτερικού χώρου.

Αποφύγετε τα τοξικά τρόφιμα

Εσάς σας αρέσουν τα αβοκάντο, τα σταφύλια, τα καρύδια macadamia, ο καφές, τα κρεμμύδια και η σοκολάτα, αλλά και αυτά και άλλα τρόφιμα μπορεί να είναι τοξικά για τις γάτες και τα σκυλιά. Μιλήστε στον κτηνίατρό σας και θα σας πει εκείνος αναλυτικά τι δεν πρέπει να δίνετε στα κατοικίδιά σας.

Εκπαίδευση με λιχουδιές

Η εκπαίδευση με λιχουδιές λειτουργεί και με τις γάτες και με τους σκύλους. Το μυστικό είναι να είστε συνεπείς και να μην τους δίνετε πάρα πολλές. Εάν χρησιμοποιείτε λιχουδιές για να εκπαιδεύσετε το κατοικίδιο ζώο σας να μην ανεβαίνει στον καναπέ, για παράδειγμα, μην του δίνετε ποτέ ενώ βρίσκεται στον καναπέ.

Φτιάξτε τις δικές σας λιχουδιές

Για σπιτικές λιχουδιές, δοκιμάστε να μαγειρέψετε μικρά κομμάτια από υγιεινό κοτόπουλο, συκώτι ή αυγά. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μπισκότα κατοικίδιων ζώων: υπάρχουν αρκετές συνταγές στο διαδίκτυο. Υπάρχουν επίσης συνταγές για κατοικίδια ζώα με ιατρικές παθήσεις, όπως αλλεργίες ή ασθένειες στα όργανά τους. Μερικές κονσερβοποιημένες τροφές που είναι για δίαιτα μπορούν να τεμαχιστούν και να ψηθούν στο φούρνο για να γίνουν πιο τραγανές και νόστιμες.

Οι λιχουδιές μπορούν να ενθαρρύνουν την άσκηση

Οι λιχουδιές είναι εξαιρετικοί παρακινητές. Ενθαρρύνετε τον εγκέφαλο και το σώμα του κατοικίδιου ζώου σας χρησιμοποιώντας λιχουδιές. Μπορείτε επίσης να βάλετε τη γάτα ή το σκυλί σας να κινείται κρύβοντας ξηρές λιχουδιές σε διάφορα σημεία στο σπίτι - μια ιδιαίτερα αποτελεσματική τακτική. Μια άλλη επιλογή: μερικά παιχνίδια είναι φτιαγμένα ώστε να μπορείτε να κρύψετε λιχουδιές μέσα τους. Το κουτάβι σας έπειτα πρέπει να «λύσει έναν μικρό γρίφο» για να βρει την νόστιμη ανταμοιβή του.

 Προσοχή στο πότε δίνετε λιχουδιές

Επιβραβεύστε το κατοικίδιο σας με λιχουδιές, αλλά μόνο όταν συμπεριφέρεται σωστά. Για παράδειγμα, εάν το κατοικίδιο ζώο σας κάθεται ήσυχα στα πόδια σας ενώ μαγειρεύετε, δώστε του μια λιχουδιά. Αν αυτό αρχίσει να ικετεύει, σταματήστε. Μην υποχωρείτε σε κλαψουρίσματα ή γαβγίσματα.

Ποιες λιχουδιές να αποφύγετε

Οι γάτες μπορεί να αγαπούν το γάλα, αλλά δεν κάνει να τους δίνετε. Η κατανάλωσή του μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Και μην παίρνετε ό,τι υπάρχει στο pet shop. Κάποια κόκαλα μπορεί να κολλήσουν στο στομάχι του σκύλου σας ή να του σπάσουν κάποιο δόντι.

Λιχουδιές για την υγεία των δοντιών

Ορισμένες λιχουδιές για κατοικίδια μπορούν να τα βοηθήσουν να διατηρήσουν την οδοντική τους υγεία. Ρωτήστε στο pet shop για παιχνίδια που είναι ασφαλή στο μάσημα, όπως λαστιχένιες μπάλες ή λυγισμένα κόκαλα και κάποια συγκεκριμένα sticks.

Η καλύτερη «λιχουδιά» για τα κατοικίδια; Εσείς

Αυτό που απολαμβάνουν περισσότερο είναι ο χρόνος που τους αφιερώνετε. Το να αφιερώνετε χρόνο καθημερινά για να παίξετε με τη γάτα ή το σκύλο σας τα βοηθά να συνδέονται μαζί σας, τα διατηρεί σε φόρμα και τα βοηθά να μην πλήττουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κ. Γουργουλιάνης: Αφρικανική σκόνη, δυνητικοί κίνδυνοι, τρόποι προφύλαξης
Οδηγίες των πνευμονολόγων για προστασία από την αφρικανική σκόνη
Εμφυτεύσιμες μπαταρίες μπορούν να λειτουργούν με το οξυγόνο του οργανισμού!