Λένε πως είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου- και ένα τεράστιο κομμάτι του κόσμου συμφωνεί. Τα σκυλιά μπορούν να είναι πιστοί φύλακες, φίλοι… μέλη της οικογένειας. Και υπάρχουν αναρίθμητα είδη, πολλά εκ των οποίων δημιουργήθηκαν τεχνητά. Το πρόβλημα με αυτή την τακτική; Υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που προέκυψαν σε κάθε ράτσα. Ας δούμε ποια είναι τα πιο κοινά και τι πρέπει να προσέχετε.

Λαμπραντόρ ριτρίβερ

Ίσως και από τις πιο λατρεμένες ράτσες σκυλιών παγκοσμίως, καθώς φημίζονται για την εξυπνάδα τους αλλά και τον πολύ γλυκό και αγαπησιάρικό τους χαρακτήρα. Τα λαμπραντόρ είναι ίσως τα τέλεια σκυλιά για κάθε οικογένεια: πιστά, ευγενικά και παιχνιδιάρικα και δεν αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα στην υγεία τους, αρκεί να ασκούνται καθημερινά. Αν δεν γυμνάζετε τακτικά το λαμπραντόρ σας, κινδυνεύει να παχύνει, οδηγώντας σε καρδιαγγειακές επιπλοκές. Πέρα από αυτά, τα πιο συχνά κληρονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποια λαμπραντόρ έχουν να κάνουν με τα μάτια τους.

Γερμανικό ποιμενικό

Άλλη μία πολύ αγαπημένη ράτσα, τα γερμανικά ποιμενικά είναι πάρα πολύ έξυπνα σκυλιά και πολύ εύκολα στην εκπαίδευση. Είναι εκπληκτικοί φύλακες, αλλά απαιτούν πολλή άσκηση και ενασχόληση μαζί τους για να διατηρείται η υγεία τους στην καλύτερη κατάσταση. Το έκζεμα είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, όπως και η κερατίτιδα, μια φλεγμονώδης πάθηση που επηρεάζει τον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Υπάρχει επίσης η τάση για δυσπλασία του ισχίου, που μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα.

Μπασέ χάουντ

Με τα τρισχαριτωμένα τους πεσμένα αυτιά και τα θλιμμένα τους μάτια, αυτά τα σκυλιά αντιμετωπίζουν προβλήματα σχετικά με τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους: πεσμένο δέρμα που εμποδίζει την όραση και μεγάλα, ευαίσθητα αυτιά που απαιτούν συχνά έλεγχο και καθάρισμα. Επιπλέον, τα κοντά τους πόδια (και η όχι και τόσο υψηλή τους ευφυΐα) κάνουν τα μπασέ χάουντ να… μυρίζουν τα πάντα, αυξάνοντας τον κίνδυνο να εισπνεύσουν κάποιο παράσιτο.

Τζακ ράσελ τεριέ

Γεμάτα με ενέργεια και πολύ έξυπνα, τα τζακ ράσελ φημίζονται για την καλή τους υγεία και μακροζωία – μπορούν να ζήσουν μέχρι και 14 με 16 χρόνια, αρκεί να γυμνάζονται συχνά. Η πιο συχνή τους κληρονομική ασθένεια είναι το γλαύκωμα, που μπορεί να οδηγήσει σε σταδιακή έλλειψη της όρασης.

Γιορκσάιρ τεριέ

Γνωστά για τις… γκράντε προσωπικότητές τους, σε συσκευασία μινιόν, τα Yorkies είναι πολύ αγαπημένη ράτσα αυτών που προτιμούν τα μικρόσωμα σκυλιά. Τα πιο συχνά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν έχουν να κάνουν με το πεπτικό τους σύστημα, για αυτό και είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά τη διατροφή τους. Όπως και σε άλλες παρόμοιες ράτσες, υπάρχει η πιθανότητα κατάρρευσης της τραχείας, με τα πιο κοινά συμπτώματα να είναι το λαχάνιασμα, ο βήχας και η κόπωση. Ένα κληρονομικό πρόβλημα μπορεί να είναι η πυλαιοσυστηματική αναστόμωση, μία πάθηση κατά την οποία συσσωρεύονται τοξίνες στο αίμα, οδηγώντας σε νευρολογικά προβλήματα και σε κακή συμπεριφορά.

Δαλματικά

Αυτά τα πανέμορφα σκυλιά – και πολύ δημοφιλή λόγω των ταινιών – είναι υπομονετικά, ευγενικά και ιδιαίτερα ανθεκτικοί οργανισμοί. Τα πιο κοινά προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν είναι η κώφωση (αν και γίνονται σημαντικές προσπάθειες να εξαλειφθεί αυτό το πρόβλημα) και η τάση να σχηματίζονται κρύσταλλοι στα ούρα, όπως και πέτρες στα νεφρά ή την ουροδόχο κύστη. Για αυτό τον λόγο μπορεί να χρειαστεί να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή ή, στη χειρότερη περίπτωση, χειρουργείο.

Παγκ

Αυτά τα χαριτωμένα σκυλιά με την πλακουτσωτή μουσούδα αποτελούν εξαιρετικούς συντρόφους για το σπίτι, προτιμώντας την ηρεμία και τις μέτριες θερμοκρασίες του εσωτερικού χώρου. Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να χρειάζονται κάποια άσκηση, καθώς έχουν την τάση να παχαίνουν εύκολα. Επίσης, η χαρακτηριστική τους, επίπεδη μύτη μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα – όπως έντονο ροχαλητό, ή δυσκολία στην αναπνοή όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός και υγρός.

Τσιουάουα

Αυτά τα μικροσκοπικά σκυλάκια μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια (από 12 μέχρι και 15), και είναι αρκετά ευγενικά αν εκπαιδευτούν σωστά. Παρ’ όλα αυτά, μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις επιγονατίδες τους, όπως και υπογλυκαιμία, καθώς καίνε περισσότερη ενέργεια από όση προσλαμβάνουν. Τα συμπτώματα αυτού είναι το τρέμουλο, η έλλειψη ενέργειας και κάποια προβλήματα με τον συντονισμό των μυών.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα