Τι είναι ο HIV;

Ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) είναι ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας, ο ιός δηλαδή που προκαλεί το AIDS (Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας). Ο HIV προσβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Αυτό το σύστημα είναι υπεύθυνο για την άμυνα του οργανισμού ενάντια σε λοιμώξεις, όγκους και άλλες ασθένειες.

Πώς δρα ο HIV;

O ιός καταστρέφει μία κατηγορία κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που λέγονται CD4+ κύτταρα. Αυτή είναι μια αργή αλλά σταδιακή διαδικασία. Όταν ο αριθμός των CD4+ κυττάρων πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά ενάντια σε διάφορες λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες όπως όγκους με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μερικές χαρακτηριστικές νόσοι τις οποίες ένα οροαρνητικό άτομο θα μπορούσε κάτω από συνήθεις συνθήκες να αντιμετωπίσει.

Τι σημαίνει ότι είμαι οροθετικός;

Σημαίνει ότι έχετε μολυνθεί από τον ιό HIV. Ο ιός κυκλοφορεί μέσα στο σώμα σας. Στα αρχικά στάδια αυτό δεν προκαλεί κάποια ιδιαίτερα προβλήματα και γι' αυτό δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε. Είναι πολύ πιθανό να αισθάνεστε πάρα πολύ καλά.

Τι σημαίνει ότι έχω αναπτύξει AIDS;

Όταν ο HIV καταστρέψει σε σημαντικό βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα τότε ο οργανισμός δεν μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά σε διάφορες λοιμώξεις ή άλλες ασθένειες που συνήθως δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στους υπόλοιπους ανθρώπους.

Εάν αναπτύξετε μία από αυτές τις λοιμώξεις ή νόσους τότε έχετε αναπτύξει AIDS.

Ποιος μπορεί να μολυνθεί από τον HIV;

Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί από τον ιό ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας, χρώματος, κοινωνικοοικονομικού επιπέδου
Ο ιός μεταδίδεται με:

 • την σεξουαλική επαφή με κάποιο οροθετικό άτομο χωρίς χρήση προφυλακτικού. Ο ιός βρίσκεται στο αίμα, τα σπερματικά, προσπερματικά και κολπικά υγρά και μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας μέσω μικροσκοπικών ή μεγαλύτερων πληγών στο δέρμα σας ή μέσω του κόλπου, του πρωκτού, του πέους και του στόματος. Η ταυτόχρονη ύπαρξη άλλων σεξουαλικών μεταδιδομένων νοσημάτων ευνοεί την μετάδοση του ιού.
 • την κοινή χρήση συριγγών και βελόνων ή άλλων εργαλείων για την προετοιμασία υλικού για την χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
 • από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

 Ο ιός δε μεταδίδεται:

 • Από κοινωνικές επαφές όπως χειραψία, αγκάλιασμα ή φιλί στο μάγουλο
 • Στο χώρο της δουλειάς ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο στον οποίο συναθροίζονται άνθρωποι όπως θέατρα, στάδια, σχολεία, γραφεία κτλ
 • Από την θάλασσα ή την πισίνα
 • Από τον ιδρώτα και το σάλιο
 • Από ρούχα, σκεπάσματα, πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, τηλέφωνα
 • Από τις τουαλέτες
 • Από κουνούπια ή άλλα έντομα

Τι μπορώ να κάνω για να προστατευτώ;

 • Να χρησιμοποιείται πάντα προφυλακτικό, κάθε φορά που έχετε σεξουαλική επαφή είτε αυτή είναι κολπική είτε στοματική είτε πρωκτική. Χρησιμοποιείστε προφυλακτικό από LATEX.
 • Προσπαθήστε να μειώσετε τον αριθμό των σεξουαλικών σας συντρόφων. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των σεξουαλικών συντρόφων που έχετε τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να εκτεθείτε στον ιό. Μερικοί συστήνουν ότι η αποχή από τις σεξουαλικές επαφές είναι ένας τρόπος για να προστατέψετε τον εαυτό σας.
 • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποιο λιπαντικό μην βάλετε βαζελίνη ή άλλο τέτοιο υλικό γιατί καταστρέφει το προφυλακτικό. Προμηθευτείτε ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό.
 • Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε ενδοφλέβια ναρκωτικά ή άλλες ουσίες μην χρησιμοποιείτε και μην μοιράζεστε με άλλους σύριγγες ή βελόνες.
 • Μην μοιράζεστε με άλλους αντικείμενα που μπορεί να έχουν υπολείμματα από αίμα όπως οδοντόβουρτσες ή ξυραφάκια.
 • Σε περίπτωση που είστε έγκυος ή σκοπεύετε να μείνετε ζητήστε από τον ιατρό σας και συζητείστε μαζί του σχετικά με το HIV

Πώς μπορώ να μάθω εάν έχω μολυνθεί από τον HIV;

Ο μόνος σίγουρος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε μολυνθεί από τον ιό είναι να κάνετε το αντίστοιχο τεστ. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό μπορεί να αισθάνονται και να φαίνονται απόλυτα υγιείς. Το τεστ μπορείτε να το κάνετε δωρεάν σε ένα από τα Κέντρα αναφοράς AIDS, είτε σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης σε περίπτωση που έχετε μολυνθεί είναι απολύτως εμπιστευτικό και προστατεύεται από το ιατρικό απόρρητο. Μόνο το αναγκαίο προσωπικό θα μπορεί να δει πληροφορίες για το αποτέλεσμα της εξέτασης.

Οποιοσδήποτε μπορεί να έχει μολυνθεί από τον ιό. Έχετε όμως μεγαλύτερες πιθανότητες να έχετε μολυνθεί εάν:

 • Έχετε μοιραστεί έστω και για μία φορά στη ζωή σας σύριγγες ή βελόνες με άλλους ανθρώπους
 • Εάν είχατε ποτέ σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό με κάποιο άτομο που ήταν οροθετικό
 • Εάν είχατε ποτέ κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα όπως χλαμύδiα σύφιλη ή γονόρροια
 • Εάν είχατε σεξουαλικές επαφές χωρίς προφυλακτικό με κάποιο άτομο που ανήκει σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες

Τι κάνω σε περίπτωση που το τεστ δείξει ότι έχω μολυνθεί;

Απευθυνθείτε σε ένα εξειδικευμένο κέντρο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η HIV λοίμωξη παραμένει μία πάρα πολύ σοβαρή λοίμωξη. Όμως οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό ζουν τώρα περισσότερο και καλύτερα χάρη στις καινούριες θεραπείες.

Οι σύγχρονες θεραπείες δεν προσφέρουν ίαση από τη λοίμωξη και απαιτούν την πλήρη συμμόρφωση του ασθενούς. Όμως αυτές οι θεραπείες μπορούν να μετατρέψουν τη λοίμωξη που αλλιώς είναι θανατηφόρα σε μια μακροχρόνια νόσο

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρκίνος μαστού: Η τεχνητή νοημοσύνη πιθανόν θα συμβάλλει στη μείωση της ανάγκης βιοψιών
Καρκίνος προστάτη: Βιοδείκτης αντί βιοψίας και μαγνητικής τομογραφίας [μελέτη]
Β. Πενταφράγκας: Κίνητρα και όχι αντικίνητρα για τα γενόσημα