Ορισμός

Οι αιμορροΐδες είναι επώδυνες, διογκωμένες φλέβες στο κατώτερο τμήμα του ορθού ή στον πρωκτό.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Ορθικός όγκος, όγκος στο ορθό

Αίτια

Η πάθηση αυτή είναι ιδιαιτέρως κοινή, ιδιαίτερα κατά την εγκυμοσύνη και μετά τον τοκετό. Οι αιμορροΐδες προκύπτουν από αυξημένη πίεση στις φλέβες του πρωκτού. Η πίεση προκαλεί διόγκωση και επέκταση των φλεβών, καθιστώντας τες επώδυνες, ιδιαίτερα όταν κάθεστε.
Το πιο κοινό αίτιο είναι η προσπάθεια κατά τις κενώσεις. Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκύψουν εξαιτίας δυσκοιλιότητας, διατήρησης καθιστής θέσης για μεγάλο διάστημα και πρωκτικών λοιμώξεων. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθούν από άλλες νόσους, όπως κίρρωση του ήπατος.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται μόλις εσωτερικά του πρωκτού, στην αρχή του ορθού. Οι εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται στο πρωκτικό στόμιο και μπορεί να κρέμονται έξω από τον πρωκτό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:

 • Πρωκτικό κνησμό
 • Πρωκτικό άλγος, ιδιαίτερα όταν κάθεστε
 • Έντονα κόκκινο αίμα στο χαρτί τουαλέτας, στα κόπρανα ή στη λεκάνη
 • Πόνο στη διάρκεια των κενώσεων
 • Ένα ή περισσότερα σκληρά, ευαίσθητα εξογκώματα κοντά στον πρωκτό
Εξετάσεις και Δοκιμασίες

Ένας γιατρός μπορεί συχνά να διαγνώσει τις αιμορροΐδες απλά εξετάζοντας την περιοχή του πρωκτού. Εάν είναι απαραίτητο, οι εξετάσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση του προβλήματος περιλαμβάνουν:

 • Ανίχνευση αίματος στα κόπρανα
 • Σιγμοειδοσκόπηση
 • Ορθοσκόπηση
Αντιμετώπιση

Οι κρέμες κορτικοστεροειδών που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, μπορούν να μειώσουν τον πόνο και το οίδημα. Οι κρέμες για τις αιμορροΐδες, με λιδοκαΐνη, μπορούν να μειώσουν τον πόνο. Η αμαμηλίδα (εφαρμόζεται με μπατονέτες) μπορεί να μειώσει τον κνησμό. Άλλα βήματα για τον πρωκτικό κνησμό περιλαμβάνουν:

 • Να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα.
 • Να αποφεύγετε το χαρτί τουαλέτας με άρωμα ή χρώμα.
 • Προσπαθήστε να μην ξύνετε την περιοχή.

Τα εδρόλουτρα μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Καθίστε σε ζεστό νερό για 10 με 15 λεπτά. Τα μαλακτικά κοπράνων βοηθούν στη μείωση της προσπάθειας και της δυσκοιλιότητας.

Για περιστατικά που δεν ανταποκρίνονται στην οικιακή αντιμετώπιση, ένας χειρούργος ή γαστρεντερολόγος μπορεί να εφαρμόσει θερμοπηξία με υπέρυθρη ακτινοβολία για τη συρρίκνωση των εσωτερικών αιμορροΐδων. Αυτή βοηθάει στην αποφυγή του χειρουργείου. Το χειρουργείο που μπορεί να γίνει για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων περιλαμβάνει απολίνωση με ελαστική ταινία ή χειρουργική αιμορροϊδεκτομή. Οι επεμβάσεις αυτές γενικά χρησιμοποιούνται για ασθενείς με ισχυρό πόνο ή σοβαρή αιμορραγία που δεν ανταποκρίθηκαν σε άλλες μεθόδους αντιμετώπισης.

Πρόγνωση

Η αντιμετώπιση είναι συνήθως αποτελεσματική, αλλά για την πρόληψη της επανεμφάνισης των αιμορροΐδων, θα πρέπει το διαιτολόγιό σας να είναι πλούσιο σε ίνες και να πίνετε πολλά υγρά.

Πιθανές Επιπλοκές

Το αίμα στις διογκωμένες φλέβες μπορεί να δημιουργήσει θρόμβους, και ο ιστός που περιβάλλει τις αιμορροΐδες μπορεί να νεκρωθεί. Οι αιμορροΐδες με θρόμβους γενικά απαιτούν χειρουργική αφαίρεση.

Μπορεί επίσης να συμβεί σοβαρή αιμορραγία. Σιδηροπενική αναιμία μπορεί να προκληθεί από την παρατεταμένη απώλεια αίματος. Ωστόσο, η σημαντική αιμορραγία από τις αιμορροΐδες είναι ασυνήθιστη.

Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε για ραντεβού με το γιατρό σας εάν τα συμπτώματα των αιμορροΐδων δεν βελτιώνονται με την οικιακή αντιμετώπιση. Θα πρέπει επίσης να σας δει ο γιατρός σας εάν έχετε αιμορραγία από το ορθό. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να ελέγξει για άλλα, περισσότερο σοβαρά αίτια αιμορραγίας, ιδιαίτερα εάν δεν είχατε ποτέ στο παρελθόν αιμορραγία από αιμορροΐδες.

Καλέστε το 166 εάν η απώλεια αίματος είναι σημαντική, ή εάν αισθάνεστε ζαλισμένος ή έχετε τάση για λιποθυμία.

Πρόληψη

Αποφύγετε την προσπάθεια στη διάρκεια των κενώσεων. Μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη των αιμορροΐδων, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα. Να καταναλώνετε αρκετά υγρά, τουλάχιστον 8 ποτήρια νερού την ημέρα. Η δίαιτά σας να έχει υψηλό περιεχόμενο σε ίνες από φρούτα, λαχανικά και σιτηρά ολικής άλεσης. Εξετάστε τη λήψη συμπληρωμάτων ινών.


Πηγές:

American Gastroenterological Association medical position statement: Diagnosis and treatment of hemorrhoids. Gastroenterology. 2004 May;126(5):1461-2.

Feldman M, Friedman LS, Sleisenger MH. Sleisenger & Fordtran’s Gastrointestinal and Liver Disease. 7th ed. Philadelphia, Pa: Saunders; 2002.

Marx JA, Hockberger RS, Walls RM, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 5th ed. St. Louis, Mo: Mosby; 2002.

Rakel P.Textbook of Family Practice. 6th ed. Philadelphia, Pa: Saunders; 2002.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr