Ορισμός

Το ανεύρυσμα είναι η μη φυσιολογική διάταση ή διόγκωση ενός μέρους μιας αρτηρίας λόγω αδυναμίας στο τοίχωμα του αιμοφόρου αγγείου.

Αιτίες

Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς προκαλεί το ανεύρυσμα. Κάποια ανευρύσματα εμφανίζονται στην γέννα (εκ γενετής). Ελαττώματα σε κάποια μέρη του αρτηριακού τοιχώματος μπορεί να είναι υπεύθυνα.

Οι πιο κοινές θέσεις για ανεύρυσμα είναι οι εξής:

  • Η μείζων αρτηρία από την καρδιά (αορτή)
  • Ο εγκέφαλος (εγκεφαλικό ανεύρυσμα)
  • Το πόδι πίσω από το γόνατο (ανεύρυσμα ιγνυακής αρτηρίας)
  • Το έντερο (ανεύρυσμα μεσεντερικής αρτηρίας)
  • Μια αρτηρία στη σπλήνα (ανεύρυσμα σπληνικής αρτηρίας)

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και το κάπνισμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων τύπων ανευρυσμάτων. Η υψηλή αρτηριακή πίεση θεωρείται ότι παίζει ρόλο στα κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα. Η αθηροσκληρωτική νόσος (χτίσιμο χοληστερόλης στις αρτηρίες) μπορεί επίσης να οδηγήσει στον σχηματισμό κάποιων ανευρυσμάτων.

Η κύηση συχνά συνδέεται με τον σχηματισμό και τη ρήξη ανευρύσματος σπληνικής αρτηρίας

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εξαρτώνται από τη θέση του ανευρύσματος. Εάν το ανεύρυσμα εμφανιστεί κοντά στην επιφάνεια του σώματος, συχνά παρατηρείται πόνος και οίδημα με παλλόμενη μάζα.

Τα ανευρύσματα εντός του σώματος ή του εγκεφάλου συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα.

Εάν υπάρξει ρήξη ανευρύσματος, μπορεί να εμφανιστεί πόνος, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχύς καρδιακός ρυθμός και ζάλη. Ο κίνδυνος θανάτου μετά από ρήξη είναι υψηλός.

Εξετάσεις

Ο γιατρός θα διενεργήσει μια κλινική εξέταση.

Οι εξετάσεις για τη διάγνωση του ανευρύσματος είναι οι εξής:

  • Αξονική τομογραφία
  • Υπερηχογράφημα

Αντιμετώπιση

Γενικά συνιστάται χειρουργική επέμβαση. Ο τύπος του χειρουργείου και κατά πόσον το χρειάζεστε εξαρτάται από τα συμπτώματά σας, το μέγεθος και τον τύπο του ανευρύσματος.

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν ενδοαγγειακή αποκατάσταση με τοποθέτηση στεντ. Το στεντ είναι ένας πολύ μικρός σωλήνας που χρησιμοποιείται για να κρατάει ανοικτό το αγγείο ή να ενισχύει το τοίχωμά του. Η διαδικασία αυτή μπορεί να διενεργηθεί χωρίς μεγάλη τομή, επομένως μπορείτε να έχετε πιο γρήγορη ανάκαμψη από αυτή που θα είχατε με ανοικτή χειρουργική επέμβαση. Δεν είναι όμως όλοι οι ασθενείς με ανευρύσματα υποψήφιοι για τοποθέτηση στεντ.

Πρόγνωση

Με επιτυχή χειρουργική επέμβαση, η έκβαση είναι συχνά τέλεια.

Πιθανές επιπλοκές

Οι κύριες επιπλοκές του ανευρύσματος είναι:

  • Συμπίεση των κοντινών δομών όπως τα νεύρα, που μπορεί να οδηγήσουν σε αδυναμία και μούδιασμα (πιο συχνά συμβαίνει με τα ανευρύσματα στην αρτηρία πίσω από το γόνατο)
  • Μόλυνση, που μπορεί να οδηγήσει σε γενική, σε όλο το σώμα ασθένεια και ρήξη
  • Ρήξη, που μπορεί να προκαλέσει μαζική αιμορραγία, η οποία μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο

Η μαζική αιμορραγία συνήθως παρατηρείται με τα κοιλιακά αορτικά ανευρύσματα, τα ανευρύσματα μεσεντερικής αρτηρίας και τα ανευρύσματα σπληνικής αρτηρίας.

Η ρήξη ανευρυσμάτων στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό, ανικανότητα και θάνατο.

Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό

Καλέστε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε εξόγκωμα στο σώμα σας, είτε είναι είτε δεν είναι επώδυνο.

Πρόληψη

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ανευρυσμάτων. Η υγιεινή διατροφή, η τακτική άσκηση και η διατήρηση της χοληστερόλης σε υγιές επίπεδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των ανευρυσμάτων ή των επιπλοκών τους.

Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, η διακοπή θα μειώσει τον κίνδυνο ανευρύσματος.


Πηγές:

Isselbacher EM. Diseases of the aorta. In: Goldman L, Ausiello D, eds. Cecil Medicine. 23rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 78.

Zivin JA. Hemorrhagic cerebrovascular disease. In: Goldman L, Ausiello D, eds. Cecil Medicine. 23rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 432.

Hauser SC. Vascular diseases of the gastrointestinal tract. In: Goldman L, Ausiello D, eds. Cecil Medicine. 23rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 146.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr