Ορισμός

Η απόφραξη από κυψελίδα, είναι ο αποκλεισμός του ακουστικού πόρου από κυψελίδα.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Ενσφήνωση κυψελίδας, απόφραξη ωτός, κυψελίδα

Αίτια

Ο ακουστικός πόρος επενδύεται από τριχοθυλάκια και αδένες, που παράγουν ένα παχύρευστο έλαιο που ονομάζετε κυψελίδα.

Η κυψελίδα προστατεύει το αυτί παγιδεύοντας σκόνη, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς, καθώς και άλλα ξένα σώματα, αποτρέποντας την είσοδό τους στο αυτί και τη βλάβη του αυτιού. Η κυψελίδα βοηθάει επίσης στην προστασία του ευαίσθητου δέρματος του ακουστικού πόρου από ερεθισμούς, όταν νερό εισέρχεται στον ακουστικό πόρο. Η κυψελίδα συνήθως μετακινείτε προς το άνοιγμα του ακουστικού πόρου, όπου είτε πέφτει έξω είτε απομακρύνεται με το πλύσιμο.

Σε κάποια άτομα, οι αδένες παράγουν περισσότερη κυψελίδα από αυτή που μπορεί να απομακρυνθεί εύκολα από το αυτί. Η επιπλέον κυψελίδα μπορεί να σκληρύνει στον ακουστικό πόρο και να αποφράξει το αυτί. Συνήθως, η κυψελίδα αποφράσει τον ακουστικό πόρο όταν προσπαθείτε να καθαρίσετε το αυτί και σπρώξετε ακούσια την κυψελίδα βαθύτερα στον ακουστικό πόρο.

Η ενσφήνωση κυψελίδας είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια απώλειας της ακοής.

Συμπτώματα
 • Ωταλγία
 • Πληρότητα στο αυτί ή μια αίσθηση ότι το αυτί είναι βουλωμένο.
 • Ήχοι στο αυτί (εμβοή)
 • Μερική απώλεια της ακοής, που μπορεί να επιδεινωθεί
Εξετάσεις και Δοκιμασίες

Κατά τη διάρκεια της κλινικής εξέτασης, ο γιατρός θα κοιτάξει τον ακουστικό πόρο για σημεία ενσφήνωσης κυψελίδας.

Αντιμετώπιση

Οι περισσότερες περιπτώσεις ενσφήνωσης κυψελίδας μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Τα ακόλουθα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μαλακώσει η κυψελίδα στο αυτί:

 • Baby oil
 • Εμπορικές σταγόνες
 • Γλυκερίνη
 • Παραφινέλαιο

Οι σταγόνες καθαρισμού, όπως υπεροξείδιο του υδρογόνου ή υπεροξείδιο του καρβαμιδίου, μπορεί να βοηθήσουν στην αφαίρεση της κυψελίδας.

Μια άλλη μέθοδος για την αφαίρεση της κυψελίδας καλείτε έκπλυση (irrigation). Χρησιμοποιείστε νερό στη θερμοκρασία του σώματος (πιο κρύο ή ζεστό νερό μπορεί να προκαλέσει σύντομη αλλά ισχυρή ζαλάδα ή ίλιγγο). Με το κεφάλι όρθιο, ευθυγραμμίστε τον ακουστικό πόρο κρατώντας το εξωτερικό αυτί και τραβώντας απαλά προς τα πάνω. Χρησιμοποιήστε μια σύριγγα για να κατευθύνετε μια μικρή δέσμη νερού έναντι του τοιχώματος του ακουστικού πόρου δίπλα στο βύσμα κυψελίδας. Γυρίστε το κεφάλι ώστε να αποστραγγιστεί το νερό. Μπορεί να χρειάζεται να επαναλάβετε την έκπλυση αρκετές φορές.

Ποτέ μην ακολουθείτε αυτή τη μέθοδο εάν το τύμπανο δεν είναι άρτιο. Η έκπλυση με ένα διαρρηγμένο τύμπανο μπορεί να προκαλέσει ωτίτιδα ή ακουστικό τραύμα. Μην πλένετε το αυτί με σύστημα υψηλής ροής που έχει σχεδιαστεί για τον καθαρισμό των δοντιών (όπως το WaterPik) καθώς η πίεση μπορεί να βλάψει το τύμπανο.

Μετά την αφαίρεση της κυψελίδας, στεγνώστε καλά το αυτί. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγες σταγόνες αλκοόλης στο αυτί ή ένα πιστολάκι σε χαμηλή ισχύ για να στεγνώσετε το αυτί.
Εάν δεν μπορείτε να αφαιρέσετε το βύσμα κυψελίδας ή η έκπλυση προκαλεί δυσφορία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να αφαιρέσει την κυψελίδα με:

 • Επαναλαμβανόμενες προσπάθειες έκπλυσης
 • Αναρρόφηση του ακουστικού πόρου
 • Τη χρήση μιας μικρής συσκευής που ονομάζετε ξέστρο

Περιστασιακά, η κυψελίδα μπορεί να αφαιρεθεί με τη βοήθεια ενός μικροσκοπίου.

Πρόγνωση

Η ενσφήνωση κυψελίδας συχνά ανταποκρίνεται καλά στις προσπάθειες αφαίρεσης. Ωστόσο, μπορεί να συμβεί ξανά στο μέλλον. Η απώλεια της ακοής είναι συνήθως προσωρινή. Η ακοή συνήθως επιστρέφει πλήρως μετά τη λύση της απόφραξης.

Πιθανές Επιπλοκές
 • Λοίμωξη του έξω ωτός (έξω ωτίτιδα)
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε για ένα ραντεβού με το γιατρό σας εάν τα αυτιά σας έχουν αποφραχθεί από κυψελίδα και δεν μπορείτε να την αφαιρέσετε.

Επίσης καλέστε εάν έχετε απόφραξη του ωτός από κυψελίδα και αναπτύξετε νέα συμπτώματα, όπως:

 • Έκκριμα από το αυτί
 • Πυρετό
 • Έμμονη απώλεια της ακοής
 • Έμμονη ή ισχυρή ωταλγία
Πρόληψη

Οι άνθρωποι με συχνές αποφράξεις μπορεί να ωφεληθούν από τις εβδομαδιαίες εκπλύσεις. Ποτέ μην προσπαθείτε να καθαρίσετε το αυτί τοποθετώντας αντικείμενα μέσα στον ακουστικό πόρο, όπως μπατονέτες. Είναι καλύτερο το να καθαρίζετε το εξωτερικό αυτή με μια πετσέτα ή χαρτομάντιλο τυλιγμένο γύρω από το δάκτυλό σας.


Πηγές:

Riviello RJ, Brown NA. Otolaryngologic procedures. In: Roberts JR, Hedges JR, eds. Clinical Procedures in Emergency Medicine. 5th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2009:chap 64.

Armstrong C. Diagnosis and management cerumen impaction. Am Fam Physician. 2009 Nov 1;80(9):1011-1013.

House JC, Lee DJ. Topical therapies of external ear disorders. In: Cummings CW, Flint PW, Haughey BH, et al, eds. Otolaryngology: Head & Neck Surgery. 5th ed. Philadelphia, Pa: Mosby Elsevier; 2010:chap 138.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr