Ορισμός

Είσφρυση όνυχος συμβαίνει όταν το άκρο του νυχιού αυξάνει κάτω και μέσα στο δέρμα του δακτύλου. Μπορεί να υπάρχει πόνος, ερυθρότητα και οίδημα γύρω από το νύχι.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Ονυχοκρύπτωση, έμπαρση του νυχιού, είσφρυση του νυχιού

Αίτια

Η είσφρυση όνυχος μπορεί να προκύψει από αρκετά πράγματα αλλά τα παπούτσια που δεν εφαρμόζουν καλά και τα νύχια που δεν κόβονται κατάλληλα αποτελούν τις κυριότερες αιτίες. Το δέρμα γύρω από την περιφέρεια ενός νυχιού μπορεί να γίνει ερυθρό και να μολυνθεί. Το μεγάλο δάκτυλο επηρεάζεται συνήθως, αλλά οποιοδήποτε δάκτυλο μπορεί να εισφρύσει.

Είσφρυση όνυχος μπορεί να συμβεί όταν εφαρμόζεται επιπλέον πίεση στο δάκτυλο. Συνήθως η πίεση οφείλεται σε παπούτσια που είναι πολύ σφιχτά ή πολύ χαλαρά. Εάν περπατάτε συχνά ή συμμετέχετε σε αθλήματα, ένα παπούτσι που είναι λίγο σφιχτό μπορεί να προκαλέσει αυτό το πρόβλημα. Κάποιες δυσμορφίες του ποδιού ή των δακτύλων μπορεί να θέσει επιπλέον πίεση στα δάκτυλα.

Τα νύχια που δεν κόβονται κατάλληλα μπορούν επίσης να προκαλέσουν είσφρυση όνυχα.

 • Όταν τα νύχια κόβονται πολύ κοντά ή τα άκρα κόβονται κυκλικά και όχι ίσια, το νύχι μπορεί να στραφεί προς τα κάτω και να μεγαλώσει μέσα στο δέρμα.
 • Η φτωχή όραση και η αδυναμία να φτάσετε εύκολα τα δάκτυλα, όπως και το να έχετε παχιά νύχια, μπορεί να κάνει πιο δύσκολο το σωστό κόψιμο των νυχιών.
 • Το να πειράζεται ή να τραβάτε τις γωνίες των νυχιών μπορεί επίσης να προκαλέσει είσφρυση όνυχα.

Κάποια άτομα γεννιούνται με νύχια που είναι καμπύλα και τείνουν να μεγαλώνουν προς τα κάτω. Άλλοι έχουν νύχια που είναι πολύ μεγάλα για τα δάκτυλά τους. Χτύπημα των δακτύλων ή άλλοι τραυματισμοί μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε είσφρυση όνυχα.

Εξετάσεις και Δοκιμασίες

Μια εξέταση του ποδιού θα δείξει τα ακόλουθα:

 • Το δέρμα γύρω από το νύχι θα φαίνεται να έχει αναπτυχθεί πάνω από το νύχι ή το νύχι μπορεί να φαίνεται ότι μεγαλώνει κάτω από το δέρμα.
 • Το δέρμα μπορεί να είναι διογκωμένο, σκληρό, ερυθρό ή ευαίσθητο στο άγγιγμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει μικρή ποσότητα πύου.

Εξετάσεις ή ακτινογραφίες συνήθως δεν χρειάζονται.

Αντιμετώπιση

Εάν έχετε διαβήτη, νευρική βλάβη στο πόδι, φτωχή κυκλοφορία αίματος στο πόδι, ή μια λοίμωξη γύρω από το νύχι, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. ΜΗΝ προσπαθήσετε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα στο σπίτι.

Για να αντιμετωπίστε την είσφρυση όνυχα στο σπίτι:

 • Μουσκέψτε το πόδι σε ζεστό νερό, 3 με 4 φορές την ημέρα εάν είναι δυνατό. Διαφορετικά, διατηρήστε το δάκτυλο στεγνό.
 • Μαλάξτε ελαφρά το φλεγμαίνων δέρμα.
 • Τοποθετήστε ένα μικρό κομμάτι βαμβάκι ή λίγο οδοντιατρικό νήμα κάτω από το νύχι. Βρέξτε το βαμβάκι με νερό ή αντισηπτικό.

Μπορείτε να κόψετε το νύχι μία φορά, εάν απαιτείται. Όταν κόβεται τα νύχια σας:

 • Μουσκέψτε για λίγο τα πόδια σε ζεστό νερό για να μαλακώσετε τα νύχια.
 • Χρησιμοποιήστε έναν καθαρό, κοφτερό νυχοκόπτη.
 • Κόψτε τα νύχια ίσια στην κορυφή. Μην κόβετε ή στρογγυλεύεται τις γωνίες και μην κόβετε τα νύχια πολύ κοντά. Μην προσπαθήσετε να κόψετε το τμήμα που έχει εισφρύσει, μόνοι σας. Αυτό απλά θα επιδεινώσει το πρόβλημα.

Προσπαθήστε να φοράτε σανδάλια μέχρι το πρόβλημα να φύγει. Φάρμακα που δεν απαιτούν συνταγή και τοποθετούνται πάνω από το νύχι μπορεί να βοηθήσουν λίγο με τον πόνο αλλά δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα και το πρόβλημα επιδεινωθεί, δείτε το γιατρό σας, έναν ποδίατρο ή έναν δερματολόγο.

Εάν η είσφρυση δεν επουλώνεται ή συνεχίζει να επανέρχεται, ο γιατρός σας μπορεί να αφαιρέσει μέρος του νυχιού.

 • Πρώτα γίνεται μια αναισθητική ένεση στο δάκτυλο.
 • Χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι, ο γιατρός θα κόψει στη συνέχεια κατά μήκος του άκρου του νυχιού, εκεί όπου το δέρμα αναπτύσσεται πάνω από το νύχι. Αυτό το τμήμα του νυχιού αφαιρείται. Αυτό καλείται μερική ονυχεκτομή.
 • Θα χρειαστούν 2 με 4 μήνες για να αναπτυχθεί ξανά το νύχι.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει κάποιο χημικό, ηλεκτρικό ρεύμα ή μια άλλη μικρή χειρουργική τομή για να καταστρέψει ή αφαιρέσει την περιοχή από όπου μπορεί να αναπτυχθεί ένα νέο νύχι.

Εάν το δάκτυλο είναι μολυσμένο, ο γιατρός μπορεί να σας γράψει αντιβιοτικά.

Πρόγνωση

Η αντιμετώπιση γενικά θα ελέγξει τη λοίμωξη και θα ανακουφίσει από τον πόνο. Ωστόσο, η πάθηση είναι πιθανό να επιστρέψει εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αποτροπή της. Η καλή φροντίδα του ποδιού είναι σημαντική στην πρόληψη της υποτροπής.

Η πάθηση μπορεί να καταστεί σοβαρή σε άτομα με διαβήτη, φτωχή κυκλοφορία και νευρικά προβλήματα (περιφερικές νευροπάθειες).

Πιθανές Επιπλοκές

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η λοίμωξη μπορεί να επεκταθεί στο δάκτυλο, και να φτάσει μέχρι το οστό.

Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε το γιατρό σας εάν:

 • Δεν μπορείτε να κόψετε ένα νύχι που έχει εισφρύσει στο δέρμα
 • Έχετε ισχυρό πόνο, ερυθρότητα, οίδημα ή πυρετό

Εάν έχετε διαβήτη, νευρική βλάβη στο πόδι, φτωχή κυκλοφορία αίματος στο πόδι, ή μια λοίμωξη γύρω από το νύχι, ο κίνδυνος για επιπλοκές είναι υψηλότερος. Εάν έχετε διαβήτη, δείτε το γιατρός σας.

Πρόληψη

Να φοράτε παπούτσια που έχουν καλή εφαρμογή. Τα παπούτσια που φοράτε καθημερινά θα πρέπει να είναι άνετα στην περιοχή των δακτύλων. Τα παπούτσια που φοράτε για ζωηρό βάδισμα ή τρέξιμο θα πρέπει επίσης να είναι άνετα αλλά όχι πολύ χαλαρά.

Όταν κόβεται τα νύχια σας:

 • Μουσκέψτε για λίγο τα πόδια σε ζεστό νερό για να μαλακώσετε τα νύχια.
 • Χρησιμοποιήστε έναν καθαρό, κοφτερό νυχοκόπτη.
 • Κόψτε τα νύχια ίσια στην κορυφή. Μην κόβετε ή στρογγυλεύεται τις γωνίες και μην κόβετε τα νύχια πολύ κοντά.
 • Μην πειράζεται ή τραβάτε τα νύχια.

Διατηρήστε τα πόδια καθαρά και στεγνά. Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να έχουν τακτική εξέταση των ποδιών και περιποίηση των νυχιών τους.


Πηγές:

Heidelbaugh JJ, Lee H. Management of the ingrown toenail. Am Fam Physician. 2009;79(4):303-8.

Richardson EG. Disorders of the nails and skin. In: Canale ST, Beaty JH, eds. Campbell's Operative Orthopedics. 11th ed. Philadelphia, Pa: Mosby Elsevier; 2007:chap 84.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr