Ορισμός

Εμβοή είναι ο ιατρικός όρος για το άκουσμα ήχων όταν δεν υπάρχει εξωτερική πηγή ήχων.
Οι ήχοι που ακούτε μπορεί να είναι χαμηλοί ή δυνατοί. Μπορεί να ακούγονται ως κουδούνισμα, φύσημα, βρυγχισμός, βουητό, βόμβος, σφύριγμα ή τσιτσίρισμα. Μπορεί ακόμα και να νομίζετε ότι ακούτε διαφυγή αέρα, νερό να τρέχει, το εσωτερικό ενός οστράκου ή μουσικές νότες.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Κουδούνισμα στα αυτιά, θόρυβοι ή βόμβος στα αυτιά

Γενικές Πληροφορίες

Η εμβοή είναι συνηθισμένη. Σχεδόν όλοι βιώνουν μια ήπια μορφή εμβοής κάποια στιγμή που διαρκεί λίγα λεπτά. Ωστόσο, η διαρκής ή υποτροπιάζουσα εμβοή δημιουργεί άγχος και μπορεί να εμποδίζει τη συγκέντρωση ή τον ύπνο.

Αίτια

Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί το άκουσμα ήχων όταν δεν υπάρχει εξωτερική πηγή ήχου. Ωστόσο, η εμβοή μπορεί να είναι σύμπτωμα σχεδόν οποιασδήποτε παθολογίας του αυτιού, όπως:

 • Λοιμώξεις των αυτιών
 • Ξένα σώματα ή κερί στο αυτί
 • Τραυματισμός από δυνατούς ήχους
 • Νόσος Meniere - μια διαταραχή του έσω ωτός που ενέχει απώλεια ακοής και ζαλάδα

Αλκοόλ, καφεΐνη, αντιβιοτικά, ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ήχους στα αυτιά.
Η εμβοή μπορεί να συμβεί με απώλεια της ακοής. Περιστασιακά, αποτελεί σημείο υψηλής αρτηριακής πίεσης, μιας αλλεργίας ή αναιμίας. Σπάνια, η εμβοή αποτελεί σημείο ενός σοβαρού προβλήματος όπως ενός όγκου ή ανευρύσματος.

Οικιακή Περίθαλψη

Η εμβοή μπορεί να καλυφθεί από ανταγωνιστικούς ήχους:

 • Μουσική σε χαμηλή ένταση, ρολόγια που χτυπούν ή άλλοι ήχοι μπορεί να σας βοηθήσουν να μην προσέχετε την εμβοή.
 • Η εμβοή γίνεται συχνά περισσότερο αντιληπτή όταν πηγαίνετε για ύπνο, επειδή το περιβάλλον είναι πιο ήσυχο. Οποιοσδήποτε ήχος στο δωμάτιο, όπως ένας υγραντήρας, μηχάνημα λευκού θορύβου ή πλυντήριο πιάτων, μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη της εμβοής και την κάνει λιγότερο εκνευριστική.

Βρείτε τρόπους να χαλαρώνετε. Το στρες δεν προκαλεί εμβοή αλλά το αίσθημα άγχους μπορεί να την επιδεινώσει.

Αποφύγετε την καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα.

Να κοιμάστε αρκετά. Προσπαθήστε να κοιμάστε με το κεφάλι ανυψωμένο. Αυτό μειώνει τη συμφόρηση στο κεφάλι και οι θόρυβοι μπορεί να γίνουν λιγότερο αξιοπρόσεκτοι.

Προστατέψτε τα αυτιά και την ακοή σας από περαιτέρω βλάβη. Αποφύγετε τα θορυβώδη μέρη και ήχους. Χρησιμοποιήστε ωτασπίδες εάν τις χρειάζεστε.

Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε το γιατρό σας εάν:

 • Οι ήχοι ξεκίνησαν μετά από τραυματισμό στο κεφάλι.
 • Οι θόρυβοι σχετίζονται με άλλα ανεξήγητα συμπτώματα όπως ζαλάδα, αίσθημα ανισορροπίας, ναυτία ή έμετο.
 • Ακούτε ανεξήγητους ήχους που σας ενοχλούν ακόμα και μετά από τα μέτρα αυτοβοήθειας.
Τι να Περιμένετε κατά την Επίσκεψη στο Γιατρό

Ο γιατρός θα σας εξετάσει, εκτελώντας μια κλινική εξέταση, που θα περιλαμβάνει έλεγχο των αυτιών σας. Μπορεί να σας γίνουν ερωτήσεις, όπως:

 • Πως είναι ο ήχος που ακούτε;
 • Είναι ο ήχος παλμικός ή ρυθμικός;
 • Συμμετέχει το ένα ή και τα δύο αυτιά;
 • Τι άλλα συμπτώματα έχετε;

Μπορεί να εκτελεστούν οι ακόλουθες διαγνωστικές δοκιμασίες:

 • Ακοολογία/ακοομετρία για έλεγχο απώλειας της ακοής
 • Αξονική τομογραφία κεφαλής
 • Μαγνητική τομογραφία κεφαλής
 • Αγγειογραφία
 • Ακτινογραφίες της κεφαλής
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Εάν ο γιατρός σας μπορεί να προσδιορίσει το αίτιο, η διόρθωση του προβλήματος (για παράδειγμα, αφαίρεση του κεριού) μπορεί να απομακρύνει το πρόβλημα.

Ανασκόπηση όλων των φαρμάκων που παίρνετε με το γιατρό σας, συμπεριλαμβανομένου των φαρμάκων χωρίς συνταγή, των βιταμινών και των συμπληρωμάτων. Μην σταματήσετε τη λήψη των φαρμάκων σας πριν μιλήστε με το γιατρό σας.

Πολλά φάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμβοής, αλλά δεν υπάρχει ένα φάρμακο που να δουλεύει σε όλους. Τα φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν αντι-αρρυθμικά (χρησιμοποιούνται συνήθως για αρρυθμίες), αντικαταθλιπτικά, αγγειοδιαστολείς, ηρεμιστικά, αντισπασμωδικά και αντισταμινικά.

Το tinnitus masker είναι μια συσκευή που φοριέται ως ακουστικό βοήθημα. Αυτό βοηθάει κάποιους ανθρώπους. Παρέχει ήχο χαμηλού επιπέδου κατευθείαν στο αυτί για την κάλυψη του θορύβου που σας ενοχλεί.

Ένα ακουστικό βοήθημα μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε το θόρυβο, κάνοντας του εξωτερικούς ήχους δυνατότερους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να ζείτε με την εμβοή. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εκπαίδευση βιοανάδρασης. Η μέθοδος αυτή σας βοηθάει να μάθετε να ελέγχετε τις σωματικές λειτουργίες, παρακολουθώντας συγκεκριμένες αποκρίσεις (όπως σύσπαση μιας μυϊκής ομάδας) και τροποποιώντας την απόκριση αυτή μέσω χαλάρωσης.

Κάποια άτομα έχουν δοκιμάσει εναλλακτικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της εμβοής. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Βελονισμό
 • Κρανιοϊερή θεραπεία
 • Ύπνωση
 • Συμπληρώματα βιταμινών ή βοτάνων, όπως ψευδάργυρο, μαγνήσιο, γκίνγκο, μελατονίνη ή βιταμίνες Β

Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι δεν έχουν αποδειχθεί χρήσιμες. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες.
Η American Tinnitus Association προσφέρει ένα καλό κέντρο πληροφοριών και ομάδα υποστήριξης.

Πρόληψη

Χρησιμοποιήστε προστασία για τα αυτιά σε οποιαδήποτε περίσταση είναι πιθανή κάποια βλάβη (όπως σε συναυλίες ή χρήση κομπρεσέρ). Εάν έχετε απώλεια της ακοής, αποφύγετε την περαιτέρω βλάβη στην ακοή σας, αποφεύγοντας τους υπερβολικούς ήχους.
Διασφαλίστε ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική, διατηρώντας κατάλληλο σωματικό βάρος, ασκούμενοι τακτικά και κάνοντας ετήσια τσεκάπ.


Πηγές:

Heller AJ. Classification and epidemiology of tinnitus. Otolaryngol Clin North Am. 2003; 36(2): 239-248.

Sismanis A. Tinnitus. Advances in evaluation and management. Otolaryngol Clin North Am. 2003; 36(2): xi-xii.

Bauer CA. Tinnitus and hyperacusis. In: Cummings CW, Flint PW, Haughey BH, et al, eds. Otolaryngology: Head & Neck Surgery. 5th ed. Philadelphia, Pa: Mosby Elsevier;2010:chap 150.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr