Ορισμός

Η λιποαναρρόφηση είναι η αφαίρεση του πλεονάζοντος σωματικού λίπους με αναρρόφηση χρησιμοποιώντας ειδικό χειρουργικό εξοπλισμό. Ένας πλαστικός χειρουργός συνήθως κάνει την επέμβαση.

Περιγραφή

Η λιποαναρρόφηση είναι ένας δημοφιλής τύπος αισθητικής χειρουργικής. Αφαιρεί τις ανεπιθύμητες εναποθέσεις υπερβολικού λίπους για να βελτιώσει την εμφάνιση του σώματος του ασθενούς και να εξομαλύνει τα ακανόνιστα ή παραμορφωμένα σχήματα σώματος. Η επέμβαση καλείται ορισμένες φορές «contouring σώματος».

Η λιποαναρρόφηση μπορεί να είναι χρήσιμη για το περίγραμμα κάτω από το πηγούνι, τον λαιμό, τα μάγουλα, τα μπράτσα, το στήθος, την κοιλιά, τους γλουτούς, τους γοφούς, τους μηρούς, τα γόνατα, τη γάμπα και τις περιοχές του αστραγάλου.

Ωστόσο, η λιποαναρρόφηση είναι μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση και μπορεί να περιλαμβάνει επώδυνη ανάρρωση. Επειδή η λιποαναρρόφηση μπορεί να έχει σοβαρές ή περιστασιακά ακόμα και θανατηφόρες επιπλοκές, θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά την απόφασή σας να προβείτε σε αυτή την επέμβαση.

Υπάρχουν διάφορες επεμβάσεις λιποαναρρόφησης:

 • Η διογκωτική λιποαναρρόφηση(έγχυση υγρού) είναι ο συνηθέστερος τύπος λιποαναρρόφησης. Περιλαμβάνει την έγχυση μεγάλης ποσότητας φαρμακευτικού διαλύματος στις περιοχές πριν από την απομάκρυνση του λίπους (μερικές φορές το διάλυμα μπορεί να είναι έως και τριπλάσιο του όγκου του λίπους που πρόκειται να αφαιρεθεί). Το υγρό είναι ένα μείγμα τοπικού αναισθητικού (λιδοκαΐνη), ενός φαρμάκου που συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία (επινεφρίνη) και ενός ενδοφλέβιου (IV) διαλύματος άλατος. Η λιδοκαΐνη συμβάλλει στην εξομάλυνση της περιοχής κατά τη διάρκεια και μετά τη χειρουργική επέμβαση και μπορεί να είναι η μόνη αναισθησία που απαιτείται για την επέμβαση. Η επινεφρίνη βοηθά στη μείωση της απώλειας αίματος, στη μείωση των μελανιών και του πρηξίματος από την χειρουργική επέμβαση. Το ενδοφλέβιο διάλυμα βοηθά στην εύκολη απομάκρυνση του λίπους και απορροφάται μαζί με το λίπος. Αυτός ο τύπος λιποαναρρόφησης διαρκεί γενικά περισσότερο από άλλους τύπους
 • Η υπερ-υγρή τεχνικήείναι παρόμοια με την διογκωτική λιποαναρρόφηση. Η διαφορά είναι ότι δεν χρησιμοποιείται τόσο πολύ υγρό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης - η ποσότητα του ενέσιμου υγρού είναι ίση με την ποσότητα του προς αφαίρεση λίπους. Αυτή η τεχνική απαιτεί λιγότερο χρόνο. Ωστόσο, συχνά απαιτεί καταστολή με ενδοφλέβιο διάλυμα ή γενική αναισθησία
 • Η λιποαναρρόφηση με υπερηχογράφημα ή υπερηχητική λιποαναρρόφηση (UAL)είναι μια αρκετά νέα τεχνική που δεν χρησιμοποιείται σε όλες τις χώρες. Κατά την τεχνική αυτή, οι υπερηχητικές δονήσεις χρησιμοποιούνται για την υγροποίηση των λιπωδών κυττάρων. Στην συνέχεια, τα κύτταρα μπορούν να αφαιρεθούν. Η υπερηχητική λιποαναρρόφησημπορεί να γίνει με δύο τρόπους, εξωτερικά (πάνω από την επιφάνεια του δέρματος με ειδικό πομπό) ή εσωτερικά (κάτω από την επιφάνεια του δέρματος με ένα μικρό, θερμαινόμενο σωληνίσκο). Αυτή η τεχνική μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση του λίπους από τις πυκνές, ινώδεις περιοχές του σώματος όπως το αρσενικό στήθος ή η πλάτη. Η μέθοδος UAL χρησιμοποιείται συχνά μαζί με την διογκωτική λιποαναρρόφηση, σε διαδοχικές επεμβάσεις ή για μεγαλύτερη ακρίβεια. Γενικά, αυτή η διαδικασία διαρκεί περισσότερο από την υπερ-υγρή τεχνική.

Για την επέμβαση χρησιμοποιείται μηχανή λιποαναρρόφησης και ειδικά εργαλεία. Η χειρουργική ομάδα προετοιμάζει πρώτα τον χώρο του χειρουργείου και στη συνέχεια προχωρά σε τοπική ή γενική αναισθησία. Μέσω μιας μικρής τομής στο δέρμα, ένας σωλήνας αναρρόφησης με αιχμηρό άκρο εισάγεται στις αποθήκες λίπους και «σαρώνει» την περιοχή όπου πρέπει να αφαιρεθεί το λίπος. Το λίπος απομακρύνεται από την περιοχή μέσω του σωλήνα αναρρόφησης. Μια αντλία κενού - πίεσης ή μια μεγάλη σύριγγα χρησιμοποιείται για την αναρρόφηση. Διάφοροι επίδεσμοι υποστήριξης μπορεί να χρειαστούν για τη θεραπεία μεγάλων περιοχών.

Αφού αφαιρεθεί το λίπος, μικροί σωλήνες αναρρόφησης μπορεί να εισαχθούν στις απολιπανθείσες περιοχές για να αφαιρεθεί το αίμα και το υγρό που συγκεντρώνονται κατά τις πρώτες ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση. Εάν χάσετε πολλά υγρά ή αίμα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, μπορεί να χρειαστείτε αντικατάσταση υγρών (ενδοφλεβίως) ή μετάγγιση αίματος.

Γιατί γίνεται η λιποαναρρόφηση

Ιδού μερικοί από τους λόγους που οδηγούν σε λιποαναρρόφηση:

 • Αισθητικοί λόγοι, όπου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα «πιασιματάκια», το τοπικό λίπος ή η μη φυσιολογική γραμμή προσώπου
 • Βελτίωση της σεξουαλικής λειτουργίας μέσω της μείωσης των υπερβολικών αποθεμάτων λίπους στους εσωτερικούς μηρούς, που επιτρέπει την ευκολότερη πρόσβαση στον κόλπο
 • «Σμίλευση» σώματος για άτομα που έχουν βαρεθεί το τοπικό πάχος που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με δίαιτα ή/ και άσκηση.

 Η λιποαναρρόφηση γενικά δεν ενδείκνυται για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Ως υποκατάστατο της άσκησης και της διατροφής ή ως θεραπεία για τη γενική παχυσαρκία. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση λίπους από απομονωμένες περιοχές σε διαφορετικά σημεία
 • Ως θεραπεία για την κυτταρίτιδα
 • Σε ορισμένες περιοχές του σώματος, όπως είναι το λίπος παράπλευρα του στήθους, επειδή ο μαστός είναι μια πολύ συνηθισμένη περιοχή για την εμφάνιση καρκίνου

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για την λιποαναρρόφηση, όπως η κοιλιακή τομή (κοιλιοπλαστική), η αφαίρεση των λιπωδών όγκων (λιπώματα), η μείωση του μαστού (μειωτική μαστοπλαστική) ή ένας συνδυασμός προσεγγίσεων πλαστικής χειρουργικής.

Κίνδυνοι

Ορισμένες προϋπάρχουσες ασθένειες θα πρέπει να ελέγχονται πριν από τη λιποαναρρόφηση, συμπεριλαμβανομένων:

 • Ιστορικό καρδιακών προβλημάτων (καρδιακή προσβολή)
 • Υψηλή πίεση του αίματος
 • Διαβήτης
 • Αλλεργικές αντιδράσεις στα φάρμακα
 • Πνευμονικά προβλήματα (δύσπνοια, θύλακες αέρα στην κυκλοφορία του αίματος)
 • Αλλεργίες (αντιβιοτικά, άσθμα)
 • Κάπνισμα, αλκοόλ ή χρήση ναρκωτικών

Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι που σχετίζονται με τη λιποαναρρόφηση, όπως:

 • Σοκ (συνήθως όταν δεν αντικαθίσταται αρκετό υγρό κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης)
 • Υπερφόρτωση υγρών (συνήθως λόγω της επεμβατικής διαδικασίας)
 • Μολύνσεις (στρεπτόκοκκος, σταφυλόκοκκος)
 • Αιμορραγία, θρόμβος αίματος
 • Μικροσφαιρίδια λίπους στην κυκλοφορία του αίματος που εμποδίζουν τη ροή του αίματος στους ιστούς (εμβρυϊκή λιποσκόπηση)
 • Κακώσεις νεύρων, δέρματος, ιστών ή οργάνων ή εγκαύματα από τη θερμότητα ή τα όργανα που χρησιμοποιούνται στη λιποαναρρόφηση
 • Ανομοιόμορφες απομακρύνσεις λίπους (ασυμμετρία)
 • Παρενέργειες φαρμάκων ή υπερδοσολογία από τη λιδοκαΐνη που χρησιμοποιήθηκε στην επέμβαση
 • Ουλές (η επιφάνεια του δέρματος μπορεί να είναι ακανόνιστη, ασύμμετρη ή ακόμα και «ξεχειλωμένη», ειδικά στους ηλικιωμένους)

Τέλος, φροντίστε να ελέγξετε και να υπογράψετε τυχόν έντυπα ενημερωμένης (νόμιμης)  συγκατάθεσης και δικαιωμάτων για φωτογραφίες.

Πριν από την επέμβαση

Πριν από την επέμβαση, θα έχετε μια πρώτη διαβούλευση ασθενή, η οποία περιλαμβάνει ιατρικό ιστορικό, φυσική εξέταση και ψυχολογική αξιολόγηση. Ίσως χρειαστεί να πάρετε μαζί σας κάποιον (όπως τον/την σύζυγό σας) κατά τη διάρκεια της επίσκεψης. Μπορεί να χρειαστείτε και μια δεύτερη διαβούλευση για να σας δοθεί χρόνος να σκεφτείτε την επέμβαση.

Θα πρέπει να νιώσετε ελεύθεροι να ρωτήσετε και ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις που θα σας δοθούν. Ένα σωστά ενημερωμένο άτομο αποτελεί γίνεται καλύτερος ασθενής. Πρέπει να κατανοήσετε πλήρως την προεγχειρητική προετοιμασία, την επέμβαση της λιποαναρρόφησης και την μετεγχειρητική φροντίδα. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι η λιποαναρρόφηση μπορεί να ενισχύσει την εμφάνιση και την αυτοπεποίθησή σας, αλλά πιθανότατα δεν θα σας δώσει το ιδανικό σώμα.

Πριν από την ημέρα της επέμβασης, μπορεί να κάνετε εξετάσεις αίματος και ούρων. Αυτό επιτρέπει στον γιατρό σας να αποκλείσει πιθανές επιπλοκές. Αν δεν νοσηλευτείτε, θα χρειαστείτε κάποιον να σας μεταφέρει στο σπίτι σας μετά την επέμβαση.

Μετά την επέμβαση

Μετά την επέμβαση, εφαρμόζονται επίδεσμοι για να διατηρηθεί η πίεση στην περιοχή και να σταματήσει οποιαδήποτε αιμορραγία, ενώ παράλληλα συμβάλουν και στη διατήρηση του σχήματος. Οι επίδεσμοι διατηρούνται συνήθως για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Ο γιατρός μπορεί να σας τηλεφωνεί κατά καιρούς για να ελέγξει την πορεία της υγείας σας και να παρακολουθήσει την ανάρρωσή σας. Συχνά συνιστάται μια επίσκεψη στο χειρουργό μετά από 5-7 ημέρες. Μερικές φορές οι άνθρωποι κερδίζουν βάρος μετά την λιποαναρρόφηση. Αυτό οφείλεται στο αυξημένο υγρό από την επέμβαση.

Μετά την λιποαναρρόφηση μπορεί να απαιτείται ή μπορεί και όχι διαμονή σε νοσοκομείο, ανάλογα με το σημείο και την έκταση της χειρουργικής επέμβασης. Η λιποαναρρόφηση μπορεί να γίνει σε κέντρο υγείας, σε κέντρο χειρουργικής σε εξωτερικό ιατρείο ή σε νοσοκομείο. Για λόγους κόστους και ευκολίας, η λιποαναρρόφηση μικρότερων εκτάσεων γίνεται συνήθως σε εξωτερικά ιατρεία. Μπορεί να χρειαστεί να μείνετε σε νοσοκομείο εάν αφαιρεθεί μεγαλύτερος όγκος λίπους ή αν έχετε κάνει άλλες επεμβάσεις ταυτόχρονα.

Οι περισσότεροι ενημερωμένοι ασθενείς είναι ικανοποιημένοι με το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Οι ενημερωμένοι ασθενείς κατανοούν ότι υπάρχουν όρια στο τι μπορεί να κάνει η λιποαναρρόφηση.

Προοπτική (Πρόγνωση)

Η περιοχή στην οποία έχει εφαρμοστεί η λιποαναρρόφηση μπορεί να φαίνεται μεγαλύτερη από ότι πριν την επέμβαση λόγω πρηξίματος. Πρέπει να φορέσετε μια σφιχτή κάλτσα, ζώνη ή άνετο ελαστικό επίδεσμο πάνω από την περιοχή που υποβλήθηκε σε θεραπεία για να μειώσετε το πρήξιμο και την αιμορραγία και να βοηθήσετε στο να μαζευτεί το δέρμα ώστε να «χωρέσει» στο νέο περίγραμμα. Πρέπει να το φοράτε αυτό συνεχώς για 2 - 3 εβδομάδες.

Θα έχετε πιθανώς οίδημα, μώλωπες, μούδιασμα και πόνο, αλλά αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα. Τα ράμματα θα αφαιρεθούν σε 5 έως 10 ημέρες. Αντιβιοτικά μπορεί επίσης να σας χορηγηθούν για προληπτικούς λόγους κατά των μολύνσεων.

Μπορεί να αισθανθείτε κάτι σαν μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα, καθώς και πόνο, για εβδομάδες μετά την επέμβαση. Περπατήστε αμέσως μετά το χειρουργείο για να αποτρέψετε τη δημιουργία θρόμβων στα πόδια σας. Αποφύγετε πιο έντονες ασκήσεις για περίπου ένα μήνα μετά την επέμβαση.

Θα αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μετά από περίπου 1 ή 2 εβδομάδες μετά την λιποαναρρόφηση. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία μέσα σε λίγες ημέρες από την επέμβαση. Οι μώλωπες και το οίδημα συνήθως εξαφανίζονται εντός τριών εβδομάδων. Ωστόσο, μπορεί να έχετε ένα μικρό πρήξιμο για αρκετούς μήνες αργότερα.

Ο γιατρός θα ελέγξει την πρόοδό σας μέσω επισκέψεων παρακολούθησης. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα μεταξύ των επισκέψεων, καλέστε τον. Το νέο σχήμα του σώματός σας θα αρχίσει να φαίνεται μέσα στις πρώτες δύο εβδομάδες. Ωστόσο, η βελτίωση δεν θα γίνει απόλυτα ορατή μέχρι τις περίπου 4 - 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Με τακτική άσκηση και  υγιεινή διατροφή, μπορείτε να διατηρήσετε το νέο σας σώμα.


Πηγές:

Burns JL, Blackwell SJ. Plastic sursgery. In: Townsend CM, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 18th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2008: chap 73.

Kucera IJ, Lambert TJ, Klein JA, et al. Liposuction: contemporary issues for the anesthesiologist. J Clin Anesth. 2006;18(5).

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr