Ορισμός

Η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι μια μη επεμβατική μέθοδος απεικόνισης του σώματος.

Σε αντίθεση με τις ακτινογραφίες και τις αξονικές τομογραφίες (CT) που χρησιμοποιούν ακτινοβολία, η μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιεί ισχυρούς μαγνήτες και ραδιοκύματα. Τα σήματα από το μαγνητικό πεδίο εκπέμπονται από το σώμα σας και αποστέλλονται σε έναν υπολογιστή, όπου μετατρέπονται σε εικόνες. Διαφορετικοί τύποι ιστών αποστέλλουν διαφορετικά σήματα.

Οι μονές εικόνες από τον μαγνητικό τομογράφο ονομάζονται «φέτες». Οι εικόνες μπορούν να αποθηκευτούν σε υπολογιστή ή να εκτυπωθούν σε φιλμ. Μια εξέταση παράγει δεκάδες ή μερικές φορές εκατοντάδες εικόνες.

 Για περισσότερες πληροφορίες, ανατρέξτε στα:

 • Μαγνητική τομογραφία κοιλίας
 • Μαγνητική τομογραφία θώρακα
 • Μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου
 • Μαγνητική τομογραφία καρδιάς

Εναλλακτικές ονομασίες

Πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός - κρανιακή Μαγνητική απεικόνιση - κρανιακή MRI του κεφαλιού, MRI - κρανιακή, NMR - κρανιακό, MRI εγκεφάλου, MRI - εγκέφαλος, MRI - κεφάλι.

Πως γίνεται η εξέταση

Μπορεί να σας ζητηθεί να φορέσετε μια χειρουργική ρόμπα ή ένα νοσοκομειακό ένδυμα χωρίς μεταλλικά συνδετικά στοιχεία (όπως φόρμα και μπλουζάκι). Μερικά μέταλλα μπορεί να είναι επικίνδυνα και ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανακριβείς απεικονίσεις.

Θα ξαπλώσετε σε ένα στενό ακτινολογικό τραπέζι, το οποίο θα μπει μέσα στον μαγνητικό τομογράφο. Αν φοβάστε τους κλειστούς χώρους (πάσχετε από κλειστοφοβία), ενημερώστε το γιατρό σας πριν από την εξέταση. Μπορεί να σας χορηγηθεί ένα ήπιο ηρεμιστικό ή ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει την διενέργεια της εξέτασης σε ένα ανοικτού τύπου μηχάνημα, το οποίο δεν θα είναι τόσο κοντά στο σώμα σας.

Μπορεί να τοποθετηθούν μικρές συσκευές, που ονομάζονται πηνία, γύρω από το κεφάλι, το χέρι, το πόδι ή άλλες περιοχές του σώματός σας που πρόκειται να εξεταστούν. Αυτές οι συσκευές εκπέμπουν και λαμβάνουν ραδιοκύματα και βελτιώνουν την ποιότητα των εικόνων.

Ορισμένες εξετάσεις απαιτούν ειδική χρωστική (αντίθεση). Σε αυτές τις περιπτώσεις χορηγείται συνήθως σκιαγραφική ουσία πριν από την εξέταση ενδοφλέβια στο χέρι ή το αντιβράχιο σας. Η ουσία βοηθά τον ακτινολόγο να δει πιο ξεκάθαρα ορισμένες περιοχές.

Κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας, το άτομο που χειρίζεται το μηχάνημα θα σας παρακολουθεί από άλλο δωμάτιο. Συνήθως απαιτούνται αρκετά σετ εικόνων, το κάθε σετ παίρνει 2 - 15 λεπτά. Ανάλογα με τις περιοχές εξέτασης και τον εξοπλισμό, η εξέταση μπορεί να διαρκέσει μισή, μία ώρα ή και περισσότερο.

Πώς να προετοιμαστείτε για την εξέταση

Ανάλογα με την περιοχή που θέλετε να εξετάσετε, ενδέχεται να σας ζητηθεί να μην φάτε τίποτα για 4 έως 6 ώρες πριν από την μαγνητική τομογραφία. Συνήθως δεν χρειάζεται κάποια άλλη προετοιμασία.

Τα ισχυρά μαγνητικά πεδία που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να παρέμβουν σε ορισμένα εμφυτεύματα, ιδιαίτερα σε βηματοδότες. Τα άτομα με καρδιακούς βηματοδότες δεν μπορούν να υποβληθούν σε μαγνητική τομογραφία και δεν πρέπει να εισέρχονται σε χώρους που διενεργούνται τέτοιες εξετάσεις.  

Επίσης, μπορεί να μην μπορείτε να υποβληθείτε σε μαγνητική τομογραφία αν έχετε στο σώμα σας οποιοδήποτε από τα παρακάτω μεταλλικά αντικείμενα:

 • Κλιπ ανευρύσματος εγκεφάλου
 • Ορισμένους τύπους τεχνητών καρδιακών βαλβίδων
 • Κοχλιακά εμφυτεύματα
 • Πρόσφατα τοποθετημένες τεχνητές αρθρώσεις
 • Ορισμένους τύπους αγγειακών stent

Κατά τον προγραμματισμό της εξέτασης, ενημερώστε τον γιατρό σας εάν διαθέτετε μία από αυτές τις συσκευές, ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής τύπος μετάλλου.

Πριν από μια μαγνητική τομογραφία, άτομα που εργάζονται σε μεταλλικές κατασκευές ή οποιοδήποτε άτομο που μπορεί να έχει εκτεθεί σε μικρά μεταλλικά θραύσματα θα πρέπει να κάνει μια ακτινογραφία κρανίου για να ελεγχθεί η τυχόν ύπαρξη ιχνών μετάλλου στα μάτια.

Επειδή η μαγνητική τομογραφία διενεργείται με τη βοήθεια ισχυρού μαγνήτη, τα αντικείμενα που περιέχουν μέταλλο, όπως στυλό, νυχοκόπτες και γυαλιά, μπορεί να ελκυθούν από αυτόν και να μετακινηθούν στο δωμάτιο. Αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο και για τον λόγο αυτό δεν επιτρέπονται στην περιοχή του σαρωτή.

Άλλα μεταλλικά αντικείμενα που επίσης δεν επιτρέπονται στο δωμάτιο είναι:

 • Αντικείμενα που μπορεί να υποστούν βλάβη όπως κοσμήματα, ρολόγια, πιστωτικές κάρτες και βοηθήματα ακοής
 • Καρφίτσες, φουρκέτες, μεταλλικά φερμουάρ και παρόμοια μεταλλικά αντικείμενα μπορεί να παραμορφώσουν τις εικόνες
 • Τυχόν αφαιρούμενη οδοντιατρική εργασία θα πρέπει να αφαιρείται λίγο πριν την εξέταση

Πως αισθάνεστε κατά την εξέταση

H εξέταση μαγνητικής τομογραφίας δεν προκαλεί πόνο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να στρεσαριστούν στο εσωτερικό του τομογράφου. Εάν δυσκολεύεστε να ξαπλώσετε ακίνητοι ή είστε ανήσυχοι, μπορεί να σας χορηγηθεί ήπιο ηρεμιστικό. Η υπερβολική κίνηση μπορεί να θολώσει τις εικόνες μαγνητικής τομογραφίας και να προκαλέσει σφάλματα.

Το ακτινολογικό τραπέζι μπορεί να είναι σκληρό ή κρύο, αλλά μπορείτε να ζητήσετε μια κουβέρτα ή ένα μαξιλάρι. Το μηχάνημα παράγει έντονους θορύβους όταν ενεργοποιείται. Μπορείτε να φορέσετε ακουστικά για να προστατευτείτε από τον θόρυβο.

 Η ενδοεπικοινωνία στον χώρο της εξέτασης, σας επιτρέπει να μιλήσετε ανά πάσα στιγμή με το άτομο που χειρίζεται το μηχάνημα. Ορισμένοι μαγνητικοί τομογράφοι διαθέτουν τηλεοράσεις και ειδικά ακουστικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να περάσει πιο ευχάριστα ο χρόνος. 

Δεν υπάρχει χρόνος ανάρρωσης, εκτός εάν χρειαστείτε νάρκωση. Μετά από μια εξέταση μαγνητικής τομογραφίας, μπορείτε να συνεχίσετε τη συνήθη διατροφή, δραστηριότητα και φάρμακά σας.

Γιατί γίνεται η εξέταση

Ο συνδυασμός μαγνητικών τομογραφιών με άλλες απεικονιστικές μεθόδους συχνά βοηθάει τον γιατρό να κάνει μια πιο ολοκληρωμένη και ακριβή διάγνωση.

Οι μαγνητικές τομογραφίες που λαμβάνονται μετά την χορήγηση σκιαγραφικής ουσίας μπορεί να παράσχουν πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα αιμοφόρα αγγεία.

Η μαγνητική αγγειογραφία ή MRA, είναι μια μορφή απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού, που δημιουργεί τρισδιάστατες εικόνες των αιμοφόρων αγγείων. Συχνά χρησιμοποιείται όταν δεν μπορεί να γίνει η παραδοσιακή αγγειογραφία.

Φυσιολογικά αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα θεωρούνται φυσιολογικά εάν η απεικόνιση των οργάνων και των μερών του σώματος που εξετάζονται είναι φυσιολογική.

Τι σημαίνει ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα

Τα αποτελέσματα εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που εξετάζεται και την φύση του προβλήματος. Διαφορετικοί τύποι ιστών εκπέμπουν διαφορετικά σήματα μαγνητικής τομογραφίας. Για παράδειγμα, ο υγιής ιστός στέλνει πίσω ένα ελαφρώς διαφορετικό σήμα από τον καρκινικό ιστό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας θέτοντάς του τυχόν ερωτήσεις και απορίες που σας προβληματίζουν.

Κίνδυνοι

Η μαγνητική τομογραφία δεν περιέχει ιοντίζουσα ακτινοβολία. Μέχρι σήμερα δεν έχουν υπάρξει τεκμηριωμένες σημαντικές παρενέργειες των μαγνητικών πεδίων και των ραδιοκυμάτων που χρησιμοποιούνται στο ανθρώπινο σώμα.

Ο συνηθέστερος τύπος σκιαγραφικής ουσίας που χρησιμοποιείται είναι το γαδολίνιο. Είναι πολύ ασφαλής. Σπάνια εκδηλώνονται αλλεργικές αντιδράσεις σε αυτήν την ουσία. Το άτομο που χειρίζεται το μηχάνημα θα παρακολουθεί τον καρδιακό παλμό και την αναπνοή σας όπως είναι απαραίτητο.

Η μαγνητική τομογραφία συνήθως δεν συνιστάται σε περιπτώσεις οξέος τραύματος, επειδή ο εξοπλισμός υποστήριξης ζωής δεν μπορεί να μπει με ασφάλεια στον χώρο του μαγνητικού τομογράφου και η εξέταση μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν υπάρξει περιπτώσεις τραυματισμού ανθρώπων σε μαγνητικούς τομογράφους, όταν δεν αφαίρεσαν τα μεταλλικά αντικείμενα από τα ρούχα τους ή όταν άφησαν μεταλλικά αντικείμενα στον χώρο.


Πηγές:

Wilkinson ID, Paley MNJ. Magnetic resonance imaging: basic principles. In: Adam A, Dixon AK, eds. Grainger & Allison's Diagnostic Radiology: A Textbook of Medical Imaging. 5th ed. New York, NY: Churchill Livingstone; 2008:chap 5.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr