Ορισμός

Οι μυρμηκίες είναι μικρές, συνήθως ανώδυνες μάζες στο δέρμα, που προκαλούνται από έναν ιό που ονομάζεται ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Συνήθως είναι αβλαβείς. Ωστόσο, οι μυρμηκίες μπορεί να είναι παραμορφωτικές και ενοχλητικές, και περιστασιακά προκαλούν κνησμό ή πόνο (ιδιαίτερα στα πόδια).

Οι διαφορετικοί τύποι μυρμηκιών περιλαμβάνουν:

 • Οι κοινές μυρμηκίες εμφανίζονται συνήθως στα χέρια, αλλά μπορούν να εμφανιστούν παντού.
 • Οι επίπεδες μυρμηκίες γενικά εντοπίζονται στο πρόσωπο και το μέτωπο. Είναι κοινές στα παιδιά, λιγότερο κοινές στους εφήβους και σπάνιες στους ενήλικες.
 • Τα οξυτενή κονδυλώματα συνήθως εντοπίζονται στα γεννητικά όργανα, στην περιοχή του εφηβαίου και στην περιοχή μεταξύ των μηρών, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν μέσα στον κόλπο και στο ορθό. Δείτε: Οξυτενή Κονδυλώματα για περισσότερες πληροφορίες)
 • Οι πελματιαίες μυρμηκίες εντοπίζονται στα πέλματα.
 • Υπονύχιες και περιονύχιες μυρμηκίες εμφανίζονται κάτω και γύρω από τα νύχια.
Εναλλακτικές Ονομασίες

Επίπεδες νεανικές μυρμηκίες, περιονύχιες μυρμηκίες, υπονύχιες μυρμηκίες, πελματιαίες μυρμηκίες, κονδύλωμα, νηματοειδείς μυρμηκίες, κοινές μυρμηκίες

Αίτια

Η τυπική μυρμηκία είναι μια επηρμένη στρογγυλή ή οβάλ μάζα στο δέρμα με αδρή επιφάνεια. Σε σύγκριση με το περιβάλλων φυσιολογικό δέρμα, η μυρμηκία μπορεί να φαίνεται πιο ανοικτή, πιο σκούρα ή μαύρη (σπάνια). Οι περισσότεροι ενήλικες είναι οικείοι με την μορφή μιας τυπικής μυρμηκίας και δεν δυσκολεύονται να την αναγνωρίσουν. Οι ασυνήθιστες μυρμηκίες με λεία επιφάνεια ή οι επίπεδες μυρμηκίες στα παιδιά μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν από τους γονείς.

Οι κοινές μυρμηκίες συνήθως δεν προκαλούν δυσφορία εκτός και εάν βρίσκονται σε περιοχές επαναλαμβανόμενης τριβής ή πίεσης. Οι πελματιαίες μυρμηκίες για παράδειγμα, μπορεί να γίνουν εξαιρετικά επώδυνες. Μεγάλος αριθμός πελματιαίων μυρμηκιών στο πόδι μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στο βάδισμα ή στο τρέξιμο.

Κάποιες μυρμηκίες θα εξαφανιστούν χωρίς αντιμετώπιση, αν και μπορεί αυτό να συμβεί σε μερικά χρόνια. Είτε αντιμετωπιστούν είτε όχι, οι μυρμηκίες που φεύγουν τείνουν να επανεμφανίζονται. Όλες οι μυρμηκίες μπορούν να εξαπλωθούν από ένα σημείο του σώματος σε άλλο.

Οι δυσειδείς ή επώδυνες μυρμηκίες μπορούν να αντιμετωπιστούν. Οι μυρμηκίες γύρω και κάτω από τα νύχια είναι πολύ πιο δύσκολο να θεραπευτούν από ότι οι μυρμηκίες σε άλλες θέσεις.

Συμπτώματα
 • Παθολογικά σκούρο ή ανοιχτόχρωμο δέρμα που περιβάλει τη βλάβη
 • Πολυάριθμες μικρές, λείες, επίπεδες βλάβες στο μέτωπο, μάγουλα, χέρια ή πόδια.
 • Αδρές μάζες γύρω ή κάτω από τα νύχια
 • Αδρές, στρογγυλές ή οβάλ βλάβες στα πέλματα - λείες έως ελαφρά επηρμένες - επώδυνες στην πίεση
 • Μικρές, σκληρές, επίπεδες ή επηρμένες δερματικές βλάβες ή εξογκώματα
Εξετάσεις και Δοκιμασίες

Οι μυρμηκίες γενικά διαγιγνώσκονται απλά από τη θέση και την εμφάνισή τους. Ο γιατρός σας μπορεί να θέλει να κάνει βιοψία της μυρμηκίας για να επιβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται για τύλο, κάλο, καρκίνο του δέρματος ή άλλη μάζα παρόμοιας εμφάνισης.

Αντιμετώπιση

Φάρμακα που δεν απαιτούν συνταγή γιατρού μπορούν να αφαιρέσουν τις μυρμηκίες. Αυτά εφαρμόζονται στις μυρμηκίες κάθε μέρα για αρκετές εβδομάδες. ΜΗΝ χρησιμοποιείται τα φάρμακα αυτά στο πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα. Βοηθάει εάν λιμάρετε τη μυρμηκία όταν είναι υγρή (για παράδειγμα, μετά από ένα μπάνιο ή ντους) πριν εφαρμόσετε αυτά τα φάρμακα. ΜΗΝ αντιμετωπίζετε τις μυρμηκίες στο πρόσωπο ή τα γεννητικά όργανα μόνοι σας. Δείτε το γιατρό σας.
Ο πόνος και η πίεση από τις πελματιαίες μυρμηκίες μπορεί να αντιμετωπιστεί με ειδικά επιθέματα που διατίθενται στα φαρμακεία.

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει πιο ισχυρά (συνταγογραφούμενα) φάρμακα, όπως ποδοφυλλίνη ή σαλικυλικό οξύ για την αφαίρεση των έμμονων μυρμηκιών. Μπορεί να απαιτείται χειρουργική αφαίρεση ή η αφαίρεση με πάγωμα (κρυοθεραπεία), κάψιμο (ηλεκτροκαυτηριασμός) ή αντιμετώπιση με λέιζερ.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εξετάσει την περίπτωση ανοσοθεραπείας, που γίνεται με την ένεση ουσιών που προκαλούν μια αλλεργική αντίδραση. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ένα τοπικό φάρμακο που ονομάζεται ιμικουιμόδη.

Ένα εμβόλιο που ονομάζεται Gardasil προλαμβάνει τις λοιμώξεις έναντι στελεχών του ιού που προκαλούν συχνά οξυτενή κονδυλώματα και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στις γυναίκες.

ΜΗΝ επιχειρήσετε να αφαιρέσετε μια μυρμηκία μόνοι σας με κάψιμο, κόψιμο, τράβηγμα ή άλλη μέθοδο.

Πρόγνωση

Οι μυρμηκίες γενικά είναι αβλαβείς μάζες που συχνά φεύγουν μόνες τους μέσα σε 2 χρόνια. Μπορεί να είναι μεταδοτικές αλλά η μετάδοση από άτομο σε άτομο είναι ασυνήθιστη. Οι μυρμηκίες μπορεί να είναι δυσειδείς ή να προκαλούν δυσφορία, ιδιαίτερα στα πόδια.

Πιθανές Επιπλοκές
 • Εξάπλωση των μυρμηκιών
 • Επιστροφή των μυρμηκιών μετά την εξαφάνισή τους
 • Σχηματισμός μικρών ουλών εάν η μυρμηκία αφαιρεθεί
 • Σχηματισμός χηλοειδών μετά την αφαίρεση
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε για ραντεβού με το γιατρό σας εάν:

 • Υπάρχουν σημεία λοίμωξης (κόκκινες γραμμώσεις, πύο, έκκριμα ή πυρετός) ή αιμορραγία. Οι μυρμηκίες μπορεί να αιμορραγούν λίγο αλλά εάν η αιμορραγία είναι σημαντική ή δεν σταματάει εύκολα με ελαφρά πίεση, δείτε ένα γιατρό.
 • Οι μυρμηκίες δεν ανταποκρίνονται στην αυτοφροντίδα και θέλετε να αφαιρεθούν.
 • Έχετε πόνο που σχετίζεται με τις μυρμηκίες.
 • Έχετε οξυτενή κονδυλώματα.
 • Έχετε διαβήτη ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (για παράδειγμα, HIV) και έχετε αναπτύξει μυρμηκίες.
 • Υπάρχει μεταβολή στο χρώμα ή την εμφάνιση της μυρμηκίας.
Πρόληψη

Αποφύγετε την άμεση δερματική επαφή με μια μυρμηκία άλλου ατόμου.

Μετά το λιμάρισμα της μυρμηκίας, πλύνετε προσεκτικά τη λίμα καθώς μπορεί να εξαπλώσετε τον ιό σε άλλα σημεία του σώματος.

Αφού ακουμπήσετε κάποια από τις μυρμηκίες σας, πλύνετε τα χέρια σας προσεκτικά.


Πηγές:

Warts, herpes simplex, and other viral infections. In: Habif TP, ed. Clinical Dermatology. 5th ed. Philadelphia, Pa: Mosby Elsevier; 2009:chap 12.

Gibbs S, et al. Topical treatments for cutaneous warts. Cochrane Database Syst Rev. 2006;(3):CD001781.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr