Ορισμός

Οι κοιλότητες είναι τρύπες, ή δομική βλάβη στα δόντια.

Δείτε επίσης: Πρώιμη παιδική τερηδόνα

Εναλλακτικές Ονομασίες

Τερηδόνα, κοιλότητες - δόντι

Αίτια

Η τερηδόνα είναι μία από τις πιο κοινές διαταραχές, δεύτερη πίσω από το κοινό κρυολόγημα. Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες αλλά μπορεί να επηρεάσει τον καθένα. Είναι ένα σύνηθες αίτιο απώλειας δοντιών σε νεαρά άτομα.

Βακτήρια εντοπίζονται φυσιολογικά στο στόμα. Τα βακτήρια μετατρέπουν όλες τις τροφές - ιδιαίτερα τα σάκχαρα και το άμυλο - σε οξέα. Βακτήρια, οξύ, κατάλοιπα τροφής και σάλιο, συνδυάζονται στο στόμα σχηματίζοντας μια κολλώδη ουσία, που ονομάζεται πλάκα και η οποία προσκολλάται στα δόντια. Είναι πιο έντονη στους πίσω γομφίους, ακριβώς πάνω από τη γραμμή των ούλων σε όλα τα δόντια και στα άκρα των σφραγισμάτων. Η πλάκα που δεν αφαιρείται από τα δόντια μετατρέπεται σε πέτρα. Η πλάκα και η πέτρα ερεθίζουν τα ούλα, προκαλώντας ουλίτιδα και τελικά περιοδοντίτιδα.

Η πλάκα ξεκινά να αναπτύσσεται στα δόντια μέσα σε 20 λεπτά από το φαγητό (ο χρόνος που εκδηλώνεται η μέγιστη δραστηριότητα των βακτηρίων). Εάν η πλάκα αυτή δεν αφαιρεθεί εντελώς και τακτικά, όχι μόνο θα εκδηλωθεί τερηδόνα αλλά θα ακμάσει.

Τα οξέα στην πλάκα διαλύουν το σμάλτο των δοντιών και δημιουργούν τρύπες στα δόντια (κοιλότητες). Οι κοιλότητες είναι συνήθως ανώδυνες έως ότου γίνουν πολύ μεγάλες και επηρεάσουν νεύρα ή προκαλέσουν οδοντικό κάταγμα. Εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να αναπτυχθεί απόστημα. Η τερηδόνα που δεν αντιμετωπίζεται καταστρέφει επίσης τις εσωτερικές δομές του δοντιού (πολφός) και τελικά προκαλεί απώλεια του δοντιού.

Οι υδατάνθρακες (σάκχαρα και άμυλα) αυξάνουν τον κίνδυνο τερηδόνας. Τα τρόφιμα που κολλάνε στα δόντια είναι περισσότερο επιβλαβή από αυτά που δεν κολλάνε, διότι παραμένουν στην επιφάνεια των δοντιών. Τα συχνά μικρογεύματα αυξάνουν τον χρόνο που τα οξέα έρχονται σε επαφή με την επιφάνεια των δοντιών.

Συμπτώματα

Μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα. Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πονόδοντο, ιδιαίτερα μετά από γλυκά, ζεστά ή κρύα φαγητά και ποτά
  • Ορατές κοιλότητες στα δόντια
Εξετάσεις και Δοκιμασίες

Οι περισσότερες κοιλότητες ανακαλύπτονται σε πρώιμα στάδια, κατά την τακτική οδοντιατρική εξέταση. Η επιφάνεια του δοντιού μπορεί να είναι μαλακή κατά τη διερεύνηση με ένα αιχμηρό εργαλείο. Πόνος μπορεί να μην υπάρχει έως τα προχωρημένα στάδια της τερηδόνας. Οι ακτινογραφίες των δοντιών μπορεί να δείξουν κοιλότητες πριν γίνουν ορατές με το μάτι.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των οδοντικών βλαβών που μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία κοιλοτήτων.

Η αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Σφραγίσματα
  • Γέφυρες
  • Απονεύρωση

Οι οδοντίατροι κάνουν τα σφραγίσματα, αφαιρώντας αρχικά το φθαρμένο υλικό του δοντιού με ένα τροχό και αντικαθιστώντας το στη συνέχεια με ένα υλικό όπως κράμα αργύρου, χρυσό, πορσελάνη ή συνθετική ρητίνη. Η πορσελάνη και η συνθετική ρητίνη ταιριάζουν περισσότερο στη φυσική εμφάνιση του δοντιού και μπορεί να είναι προτιμότερα για τα μπροστινά δόντια. Πολλοί οδοντίατροι θεωρούν το αμάλγαμα αργύρου και τον χρυσό ως ισχυρότερα και τα υλικά αυτά χρησιμοποιούνται συχνά στα πίσω δόντια. Υπάρχει επίσης μια τάση να χρησιμοποιείται υψηλής ισχύος συνθετική ρητίνη στα πίσω δόντια.

Θήκες χρησιμοποιούνται εάν η τερηδόνα είναι εκτεταμένη και υπάρχει περιορισμένη οδοντική δομή, που μπορεί να προκαλέσει αδύναμα δόντια. Τα μεγάλα σφραγίσματα και τα αδύναμα δόντια αυξάνουν τον κίνδυνο κατάγματος του δοντιού. Η φθαρμένη ή αδύναμη περιοχή αφαιρείται και επιδιορθώνεται. Μια θήκη τοποθετείται πάνω από το εναπομείναν δόντι. Οι θήκες συχνά κατασκευάζονται από χρυσό, πορσελάνη ή πορσελάνη προσαρτημένη σε μέταλλο.

Η απονεύρωση συστήνεται εάν το νεύρο σε ένα δόντι νεκρωθεί από τερηδόνα ή τραυματισμό. Το κέντρο του δοντιού, περιλαμβανομένου του νεύρου και του πολφού, αφαιρείται μαζί με τα φθαρμένα τμήματα του δοντιού. Η ρίζες γεμίζονται με ένα υλικό σφραγίσματος. Το δόντι σφραγίζεται και τοποθετείται μια θήκη πάνω από το δόντι εάν απαιτείται.

Πρόγνωση

Η αντιμετώπιση συχνά σώζει το δόντι. Η πρώιμη αντιμετώπιση είναι λιγότερο επώδυνη και λιγότερο ακριβή από την αντιμετώπιση της εκτεταμένης τερηδόνας.

Μπορεί να χρειάζεστε αναισθητοποίηση (λιδοκαΐνη), νιτρικό οξείδιο ή άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα για την ανακούφιση από τον πόνο κατά τη διάρκεια και μετά το σφράγισμα ή όποια άλλη οδοντιατρική εργασία.

Το νιτρικό οξείδιο με νοβοκαΐνη μπορεί να είναι προτιμότερο εάν φοβάστε τους οδοντιάτρους.

Πιθανές Επιπλοκές
  • Δυσφορία και πόνος
  • Κάταγμα δοντιού
  • Αδυναμία να μασήσετε στην πλευρά που είναι το δόντι
  • Απόστημα δοντιού
  • Ευαίσθητα δόντια
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε τον οδοντίατρό σας εάν έχετε πονόδοντο.

Κλείστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρό σας για τυπικό καθαρισμό και εξέταση εάν δεν είχατε κάνει τους τελευταίους 6 μήνες με 1 χρόνο.

Πρόληψη

Η στοματική υγιεινή είναι απαραίτητη για την πρόληψη των κοιλοτήτων. Αυτή αποτελείται από τακτικό καθαρισμό (κάθε 6 μήνες), βούρτσισμα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και νήμα τουλάχιστον καθημερινά. Ακτινογραφίες μπορεί να γίνονται κάθε χρόνο για τον εντοπισμό τυχών κοιλοτήτων που αναπτύσσονται σε περιοχές υψηλού κινδύνου στο στόμα.

Τρόφιμα που κολλάνε στα δόντια (όπως αποξηραμένα φρούτα ή γλυκά) είναι καλύτερο να καταναλώνονται ως μέρος ενός γεύματος, παρά ως κολατσιό. Εάν είναι δυνατό, βουρτσίστε τα δόντια ή ξεπλύνετε το στόμα με νερό μετά την κατανάλωση τέτοιων τροφίμων. Περιορίστε τα μικρογεύματα, που δημιουργούν μια σταθερή παροχή οξέων στο στόμα. Αποφύγετε τη συνεχή κατανάλωση σακχαρούχων ποτών ή τη συχνή χρήση καραμελών.

Τα οδοντικά υλικά στεγανοποίησης μπορούν να αποτρέψουν κάποιες κοιλότητες. Τα υλικά αυτά είναι λεπτά πλαστικά καλύμματα που εφαρμόζονται στη μασητική επιφάνεια των γομφίων. Αυτό το κάλυμμα αποτρέπει τη συνάθροιση πλάκα στις βαθιές αύλακες αυτών των ευπαθών επιφανειών. Τα υλικά στεγανοποίησης συνήθως εφαρμόζονται στα δόντια παιδιών, αμέσως μετά την ανατολή των γομφίων. Τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα, μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη χρήση αυτών των υλικών.

Το φθόριο συχνά συστήνεται για την προστασία έναντι της τερηδόνας. Έχει δειχθεί ότι άτομα που καταναλώνουν φθόριο στο νερό που πίνουν ή σε συμπληρώματα έχουν λιγότερη τερηδόνα. Το φθόριο που καταναλώνεται κατά την ανάπτυξη των δοντιών ενσωματώνεται στη δομή του σμάλτου και το προστατεύει από τη δράση των οξέων.

Το φθόριο τοπικά συστήνεται επίσης για την προστασία της επιφάνειας των δοντιών. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μια οδοντόκρεμα ή στοματικό διάλυμα με φθόριο. Πολλοί οδοντίατροι περιλαμβάνουν την εφαρμογή διαλυμάτων φθορίου τοπικά (εφαρμογή σε μια εντοπισμένη περιοχή των δοντιών) ως μέρος της τακτικής επίσκεψης.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr