Ορισμός

Η ρινοπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση για τη βελτίωση της όψης ή του σχήματος της μύτης.

Εναλλακτικά ονόματα

Αισθητική χειρουργική επέμβαση για τη μύτη

Περιγραφή

Η ρινοπλαστική μπορεί να διενεργηθεί με τοπική ή γενική αναισθησία, ανάλογα με την ακριβή διαδικασία και προτίμηση του ασθενή. Μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο του χειρουργού ή σε ένα εξωνοσοκομειακό χειρουργικό κέντρο. Οι περίπλοκες διαδικασίες μπορεί να απαιτούν βραχεία παραμονή στο νοσοκομείο. Η διαδικασία συνήθως διαρκεί 1-2 ώρες, αλλά μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο.

Με τοπική αναισθησία, η μύτη και η περιοχή γύρω της θα μουδιάσει. Πιθανότατα θα νιώσετε ελαφρώς ναρκωμένος/η, αλλά ξύπνιος/ια κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης (ήρεμος/η και δεν θα αισθάνεστε πόνο). Η γενική αναισθησία επιτρέπει στον ασθενή να κοιμηθεί κατά τη χειρουργική επέμβαση και συνήθως χρησιμοποιείται στα παιδιά.

Η χειρουργική επέμβαση συνήθως πραγματοποιείται με μια τομή μέσα στα ρουθούνια. Σε κάποιες περιπτώσεις, η τομή μπορεί να γίνει από έξω, γύρω από τη βάση της μύτης. Αυτός ο τύπος τομής χρησιμοποιείται για να γίνει διεργασία στην άκρη της μύτης, ή στην περίπτωση που χρειάζεστε μόσχευμα χόνδρου.

Ένας νάρθηκας (μεταλλικός ή πλαστικός) μπορεί να τοποθετηθεί στο εξωτερικό μέρος της μύτης. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του νέου σχήματος του οστού όταν ολοκληρωθεί η επέμβαση. Μπορεί να τοποθετηθούν μαλακοί πλαστικοί νάρθηκες ή ρινικός πωματισμός στα ρουθούνια για να κρατηθούν σταθερές οι δίοδοι του αέρα (διάφραγμα).

Γιατί διενεργείται η διαδικασία

Η ρινοπλαστική είναι από τις πιο συνηθισμένες πλαστικές αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους εξής λόγους:

 • Μείωση ή αύξηση του μεγέθους της μύτης
 • Αλλαγή στο σχήμα της άκρης της ρινικής γέφυρας
 • Στένωση του ανοίγματος των ρουθουνιών
 • Αλλαγή της γωνίας μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους
 • Διόρθωση κάποιας γενετικής ανωμαλίας ή τραυματισμού
 • Ανακούφιση προβλημάτων δύσπνοιας

Η χειρουργική επέμβαση στη μύτη θεωρείται «εκλεκτική» όταν γίνεται για αισθητικούς λόγους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο σκοπός είναι η αλλαγή του μεγέθους της μύτης σε αυτό που ο ασθενής θεωρεί επιθυμητό για αυτόν/ήν. Πολλοί χειρουργοί δεν επιθυμούν να διενεργούν χειρουργική επέμβαση μέχρι το ρινικό οστό να ολοκληρωθεί πλήρως (γύρω στην ηλικία των 14 ή 15 ετών για τα κορίτσια, λίγο αργότερα για τα αγόρια).

Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι της αναισθησίας είναι:

 • Αντιδράσεις σε φάρμακα
 • Προβλήματα αναπνοής

Οι κίνδυνοι του χειρουργείου είναι:

 • Αιμορραγία
 • Λοίμωξη
 • Εκχύμωση (μελανιά)

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, μικρά αιμοφόρα αγγεία μπορεί μερικές φορές να εμφανίζονται ως μικροσκοπικά κόκκινα σημεία στην επιφάνεια του δέρματος. Συνήθως είναι πολύ μικρά, αλλά μόνιμα. Δεν υπάρχουν ορατά σημάδια, εάν η ρινοπλαστική πραγματοποιείται από το εσωτερικό της μύτης. Εάν η διαδικασία στενεύει τα ρουθούνια, μπορεί να υπάρχουν μικρά σημάδια στη βάση της μύτης, συνήθως αόρατα.

Σπανίως, μπορεί να χρειαστεί μια δεύτερη επέμβαση για να διορθωθεί μια τυχόν μικρή παραμόρφωση.

Μετά τη διαδικασία

Συνήθως οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια μέρα του χειρουργείου.

Αμέσως μετά το χειρουργείο, η μύτη και το πρόσωπό σας θα είναι πρησμένα και θα πονάνε. Οι κεφαλαλγίες είναι συνηθισμένες.

Ο ρινικός πωματισμός συνήθως αφαιρείται μετά από 3 έως 5 μέρες και θα νιώσετε πολύ πιο άνετα.

Πρόγνωση

Πλήρη ανάκαμψη θα έχετε αρκετές εβδομάδες μετά.

Η ίαση είναι αργή και πραγματοποιείται σταδιακά. Η άκρη της μύτης σας μπορεί να είναι πρησμένη και μουδιασμένη για μήνες. Μπορεί να μην μπορέσετε να δείτε τα τελικά αποτελέσματα για έως και ένα έτος.


Πηγές:

Tardy ME, Thomas JR. Rhinoplasty. In: Cummings CW, Flint PW, Haughey BH, et al. Otolaryngology: Head & Neck Surgery. 4th ed. St. Louis, Mo:Mosby;2005:chap45.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr