Ορισμός

Τα τεστ οράσεως στο σπίτι μετράνε την ικανότητα του να μπορεί κανείς να βλέπει καλά τις μικρές λεπτομέρειες.

Εναλλακτικές ονομασίες

Έλεγχος της οπτικής οξύτητας στο σπίτι, τεστ Amsler

Πως γίνεται το τεστ

Υπάρχουν τρία τεστ οράσεως που μπορούν να γίνουν στο σπίτι: το τεστ Amsler (γνωστό και ως πλέγμα Amsler), το τεστ μακρινής όρασης και το τεστ κοντινής όρασης.

Το τεστ Amsler:

Αυτό το τεστ βοηθά στην ανίχνευση της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, μια ασθένεια που μπορεί να προκαλέσει θολή όραση, παραμορφωμένη όραση ή κενά σημεία. Αν συνηθίζετε να φοράτε γυαλιά στην ανάγνωση, φορέστε τα και για αυτό το τεστ. Εάν φοράτε διεστιακούς φακούς, κοιτάξτε μέσα από το κάτω τμήμα τους. Κάντε αυτό το τεστ για κάθε μάτι χωριστά, πρώτα δεξιά και μετά αριστερά. Κρατήστε το πλέγμα Amsler ακριβώς μπροστά σας, 30 περίπου εκατοστά μακριά από το μάτι σας και κοιτάξτε την κουκκίδα στο κέντρο του πλέγματος, όχι το πλέγμα. Ενώ κοιτάζετε την κουκίδα, θα δείτε το υπόλοιπο πλέγμα με την περιφερειακή σας όραση. Όλες οι γραμμές, τόσο οι κάθετες όσο και οι οριζόντιες, πρέπει να φαίνονται ευθείες και αδιάκοπες και να ενώνονται σε όλα τα σημεία διέλευσης χωρίς να λείπουν περιοχές. Αν κάποιες γραμμές εμφανίζονται παραμορφωμένες ή διακεκομμένες, πρέπει να σημειώσετε τη θέση τους στο πλέγμα.

Το τεστ μακρινής όρασης:

Αυτό είναι το πρότυπο διάγραμμα οράσεως που χρησιμοποιείται από γιατρούς και μπορεί να υιοθετηθεί και στο σπίτι. Κολλήστε το διάγραμμα στον τοίχο στο επίπεδο των ματιών. Απομακρυνθείτε 10 μέτρα από το διάγραμμα. Εάν φοράτε γυαλιά ή φακούς επαφής για μακρινή όραση, φορέστε τα και στο τεστ. Κάθε μάτι ελέγχεται ξεχωριστά, πρώτα το δεξί και στη συνέχεια το αριστερό. Κρατήστε τα δύο μάτια ανοιχτά και καλύψτε το ένα μάτι με την παλάμη του χεριού σας. Διαβάστε το γράφημα ξεκινώντας από την πάνω γραμμή και συνεχίζοντας μέχρι να είναι πολύ δύσκολο να διαβάσετε τα γράμματα. Καταγράψτε τον αριθμό της μικρότερης γραμμής που διαβάσατε σωστά. Επαναλάβετε την διαδικασία με το άλλο μάτι.

Το τεστ κοντινής όρασης:

Αυτό το τεστ είναι παρόμοιο με το τεστ μακρινής όρασης, αλλά για απόσταση 14 ιντσών. Εάν φοράτε γυαλιά στην ανάγνωση, φορέστε τα κατά το την διεξαγωγή του τεστ. Κρατήστε το διάγραμμα ελέγχου οράσεως σε απόσταση περίπου 30-35 εκατοστών από τα μάτια. Μην φέρετε το διάγραμμα πιο κοντά. Διαβάστε το διάγραμμα χρησιμοποιώντας κάθε μάτι ξεχωριστά, όπως περιγράφεται παραπάνω. Καταγράψτε το μέγεθος της μικρότερης γραμμής που μπορείτε να διαβάσετε με ακρίβεια.

Πώς να προετοιμαστείτε για την εξέταση

Για την διεξαγωγή του τεστ μακρινής όρασης χρειάζεται μια καλά φωτισμένη περιοχή μήκους 3 τουλάχιστον μέτρων. Θα χρειαστείτε ταινία μέτρησης ή χάρακα, διαγράμματα όρασης, ταινίες ή καρφιά για να κρεμάσετε τα διαγράμματα όρασης στον τοίχο, μολύβι για να καταγράψετε τα αποτελέσματα και - αν είναι δυνατόν - ένα άλλο άτομο που θα σας βοηθήσει. Το διάγραμμα όρασης πρέπει να προσκολληθεί στον τοίχο στο επίπεδο των ματιών. Μαρκάρετε το πάτωμα με ένα κομμάτι ταινίας ακριβώς 3 μέτρα από τον τοίχο όπου βρίσκεται το διάγραμμα.

Γιατί γίνεται το τεστ

Η όραση μπορεί να αλλάξει σταδιακά και εσείς να προσαρμόζεστε σε αυτήν την αλλαγή χωρίς να το γνωρίζετε. Τα τεστ οράσεως στο σπίτι είναι χρήσιμα για την έγκαιρη ανίχνευση οφθαλμολογικών προβλημάτων και προβλημάτων όρασης. Κάντε τα τεστ οράσεως κάθε χρόνο. Σε πολλούς ανθρώπους που κινδυνεύουν με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ο οφθαλμίατρος μπορεί να τους συστήσει να πραγματοποιούν συχνότερα το τεστ Amsler.

Φυσιολογικά αποτελέσματα
 • Τεστ Amsler: Όλες οι γραμμές εμφανίζονται ευθείες και αδιάκοπες, χωρίς διαστρεβλωμένες ή ελλείπουσες περιοχές
 • Τεστ μακρινής όρασης: Όλα τα γράμματα στη γραμμή 20/20 διαβάζονται σωστά
 • Τεστ κοντινής όρασης: Μπορείτε να διαβάσετε τη γραμμή που φέρει την ένδειξη 20/20 ή J-1.

Τι σημαίνει ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα

Ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα όρασης ή πάθηση των ματιών και ότι θα πρέπει να προχωρήσετε σε μια επαγγελματική οφθαλμολογική εξέταση.

Τεστ Amsler: Εάν το πλέγμα εμφανίζεται παραμορφωμένο ή διακεκομμένο, μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τον αμφιβληστροειδή

Τεστ μακρινής όρασης: Εάν δεν είναι δυνατή η σωστή ανάγνωση της γραμμής 20/20, μπορεί να είναι σημάδι μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού ή άλλης οφθαλμικής πάθησης

Τεστ κοντινής όρασης: Η αδυναμία ανάγνωσης των μικρών γραμμάτων μπορεί να αποτελεί ένδειξη γήρανσης της όρασης (πρεσβυωπία).

Κίνδυνοι

Τα τεστ όρασης δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο.

Παρατηρήσεις

Εάν έχετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, προχωρήστε σε μια επαγγελματική οφθαλμολογική εξέταση:

 • Δυσκολία εστίασης σε κοντινά αντικείμενα
 • Διπλωπία
 • Πόνο στο μάτι
 • Αίσθηση ότι υπάρχει μια "μεμβράνη" ή μια "ταινία" πάνω από το μάτι ή τα μάτια
 • Συχνή αλλαγή γυαλιών
 • Φωτεινές αναλαμπές, σκοτεινά σημεία ή φανταστικές εικόνες
 • Αντικείμενα ή πρόσωπα που φαίνονται θολά ή ομιχλώδη
 • Χρωματιστοί κύκλοι γύρω από τα φώτα
 • Οι ευθείες γραμμές φαίνονται κυματιστές
 • Δυσκολία οράσεως τη νύχτα, πρόβλημα προσαρμογής σε σκοτεινά δωμάτια

Εάν τα παιδιά σας έχουν κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, θα πρέπει να προχωρήσουν επίσης σε επαγγελματική οφθαλμολογική εξέταση.

 • Στραβισμό
 • Δυσκολία στο σχολείο
 • Έντονο βλεφαρισμό
 • Πλησιάζουν πολύ κοντά στα αντικείμενα (για παράδειγμα στην τηλεόραση) για να τα δουν
 • Κλίση του κεφαλιού σε πλάγια θέση
 • Αλληθωρίζουν
 • Υγρά μάτια
Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr