Ορισμός

Ο τραυλισμός είναι μια διαταραχή στη ροή της ομιλίας. Στα άτομα με τραυλισμό οι ήχοι, οι συλλαβές ή οι λέξεις που παράγουν κατά την προσπάθεια εκφοράς λόγου επαναλαμβάνονται ή επιμηκύνονται πέρα από το φυσιολογικό, γεγονός που πρoκαλεί δυσφράδεια, δηλαδή δυσχέρεια στη ροή της ομιλίας.

Εναλλακτικές ονομασίες

Τραυλισμός σε παιδιά, δυσφράδεια, κόμπιασμα

Αιτίες

Περίπου το 5% των παιδιών 2-5 ετών του συνολικού πληθυσμού (1 στα 20 παιδιά) θα αναπτύξει τραυλισμό κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει από λίγες εβδομάδες έως αρκετά χρόνια.

Ένα πολύ μικρό ποσοστό ανάμεσα στα παιδιά με τραυλισμό (μικρότερο από 1%), θα διατηρήσει το πρόβλημα, το οποίο ενδέχεται και να επιδεινωθεί. Η πάθηση αυτή ονομάζεται αναπτυξιακός τραυλισμός και είναι η πιο συνήθης μορφή τραυλισμού.

Ο τραυλισμός τείνει να είναι κληρονομικός, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί τα γονίδια που τον προκαλούν. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ο τραυλισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικών βλαβών έπειτα από εγκεφαλικό ή κάποιον τραυματισμό στο κεφάλι.

Σπανιότερα, ο τραυλισμός μπορεί να προκληθεί από συναισθηματικό τραύμα (ψυχογενής τραυλισμός).

Ο τραυλισμός εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια από ό,τι στα κορίτσια, ενώ είναι πιθανότερο για το ανδρικό φύλο να διατηρήσει τον τραυλισμό του κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του.

Συμπτώματα

Ο τραυλισμός ενδέχεται να εμφανιστεί με την επανάληψη ορισμένων συμφώνων (κ, γ, τ), ενώ καθώς επιδεινώνεται το άτομο αρχίζει να επαναλαμβάνει ολόκληρες λέξεις και φράσεις.

Αργότερα κατά την πορεία της διαταραχής εμφανίζονται σπασμοί των φωνητικών χορδών και υπάρχει ένας οξύς, έκκροτος ήχος κατά τη διάρκεια της εκφοράς λόγου. Το άτομο που υποφέρει από τραυλισμό μπορεί να φαίνεται σαν να καταβάλει ιδιαίτερη προσπάθεια στην εκφορά λόγου.

Οι κοινωνικές συνθήκες που προκαλούν στρες, καθώς και το άγχος, μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Τα συμπτώματα τραυλισμού μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Το άτομο νιώθει απογοήτευση και θυμό όταν προσπαθεί να επικοινωνήσει
  • Το άτομο κάνει παύσεις ή διστάζει όταν αρχίζει να κάνει προτάσεις, φράσεις ή λέξεις και συχνά τα χείλη του είναι σφιγμένα
  • Το άτομο κάνει αναθεωρήσεις λέξεων ή ηχητικές παρεμβολές και παύσεις όταν μιλά («Πήγα, εε… πήγαμε.. εε… στο μαγαζί»)
  • Το άτομο επαναλαμβάνει, ήχους τμήματα λέξεων ή φράσεων («Θέλω… θέλω την κούκλα μου», «Σε, βλέ… βλέπω», «Μπο… μπο.. μπο… μπορώ»)
  • Η φωνή έχει αυξημένη ένταση
  • Επαναλαμβανόμενοι μακρόσυρτοι ήχοι μέσα σε μια λέξη («Με λένε Νίκοοοοοο», «Μμμμου αρέσει»)

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με τη διαταραχή είναι:

  • Έντονο βλεφάρισμα
  • Τινάγματα του προσώπου ή άλλων σημείων του σώματος
  • Τίναγμα του σαγονιού

Τα παιδιά με ήπιο τραυλισμό συχνά δεν καταλαβαίνουν καν ότι πάσχουν από τη διαταραχή. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις τραυλισμού ωστόσο το παιδί μπορεί να έχει μεγαλύτερη επίγνωση της κατάστασής του. Όταν του ζητούν να μιλήσει, το παιδί κάνει έντονες κινήσεις με το πρόσωπό του, έχει άγχος και τραυλίζει.

Ορισμένοι από τους ασθενείς που έχουν τη διαταραχή δεν τραυλίζουν όταν διαβάζουν κάτι δυνατά η όταν τραγουδούν.

Εξετάσεις

Συνήθως δεν απαιτείται κάποια ειδική εξέταση για τη διάγνωση του τραυλισμού, ωστόσο ενδέχεται αμέσως μετά τη διάγνωση το παιδί να πρέπει να δει κάποιον ειδικό που ασχολείται με τις διαταραχές λόγου.

Θεραπεία

Η λογοθεραπεία μπορεί να φανεί ιδιαίτερα βοηθητική, αν:

  • Ο τραυλισμός έχει διαρκέσει για πάνω από 3-6 μήνες ή αν το «μπλοκάρισμα» στη ροή του λόγου διαρκεί πάνω από λίγα δευτερόλεπτα
  • Το παιδί δείχνει να βασανίζεται από τον τραυλισμό ή ντρέπεται που τραυλίζει
  • Υπάρχει ιστορικό τραυλισμού στην οικογένεια

Η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει ώστε η ροή της ομιλίας να είναι πιο ομαλή και σωστή, ενώ βοηθά επίσης το παιδί να μη νιώθει άσχημα για την πάθησή του.

Οι γονείς των παιδιών με τραυλισμό θα πρέπει:

  • Να αποφεύγουν να εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για τον τραυλισμό μπροστά στο παιδί, καθώς έτσι ίσως αυξάνουν το άγχος του παιδιού για το πρόβλημά του, γεγονός που φέρνει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα
  • Να αποφεύγουν τις δύσκολες κοινωνικές καταστάσεις που προκαλούν άγχος στο παιδί, όταν αυτό είναι εφικτό
  • Να ακούν υπομονετικά το παιδί όταν μιλά, να το κοιτάζουν στα μάτια, να μην το διακόπτουν και να του δείχνουν την αγάπη και την αποδοχή τους. Καλό θα είναι να μην ολοκληρώνεται εσείς τις προτάσεις του παιδιού, ακόμη και όταν δυσκολεύεται.
  • Να ορίζουν κάποιο χρονικό διάστημα για να μιλήσουν με το παιδί
  • Να μιλούν ανοιχτά για το πρόβλημα όταν το παιδί το αναφέρει, δείχνοντάς του ότι κατανοούν την αγωνία και τη δυσκολία του
  • Να συμβουλευτούν τον λογοθεραπευτή για το πότε είναι καλό να διορθώνουν το τραύλισμα

Η φαρμακευτική αγωγή ΔΕΝ έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στον τραυλισμό. Δεν έχει αποδειχθεί ότι κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούνται βελτιώνουν το πρόβλημα.

Πρόγνωση

Τα περισσότερα παιδιά με τραυλισμό περνούν τη φάση κατά την οποία τραυλίζουν και επανέρχονται στη φυσιολογική ροή ομιλίας τους μέσα σε 3 με 4 χρόνια. Αν ο τραυλισμός εμφανιστεί όταν το παιδί είναι 8-10 ετών, είναι πιθανότερο να διαρκέσει μέχρι και μετά την ενηλικίωση.

Πιθανές επιπλοκές

Οι πιθανές επιπλοκές του τραυλισμού είναι προβλήματα που προκύπτουν από κοινωνικές συναναστροφές, καθώς το παιδί φοβάται ότι θα γελοιοποιηθεί και άρα ίσως να μη μιλά καθόλου.

Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας

Καλέστε τον γιατρό σας, αν:

  • Ο τραυλισμός είναι εμπόδιο για τη σχολική εξέλιξη ή τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σας
  • Το παιδί μοιάζει ανήσυχο ή ντρέπεται όταν πρέπει να μιλήσει
  • Τα συμπτώματα διαρκούν πάνω από 3-6 μήνες

Πρόληψη

Δεν υπάρχει κάποιος τρόπος πρόληψης του τραυλισμού.


Πηγές:

Prasse JE, Kikano GE. Stuttering: an overview. Am Fam Physician. 2008;77(9):1271-1276.

Stuttering. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. NIDCD. NIH Pub. No. 10-4232. Updated March 2010. Reviewed OCtober 2008.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr