Ορισμός

Η βιοψία των όρχεων είναι χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ενός τμήματος ιστού από τους όρχεις προς εξέταση στο μικροσκόπιο. 

Πως πραγματοποιείται η εξέταση

Η βιοψία μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλούς τρόπους. Η μέθοδος που χρησιμοποιείται εξαρτάται από τον λόγο της βιοψίας και τις επιθυμίες του ασθενούς και του γιατρού.

Η ανοιχτή βιοψία μπορεί να γίνει στο γραφείο του ιατρού, στο χειρουργικό κέντρο ή στο νοσοκομείο. Το δέρμα πάνω από τον όρχι καθαρίζεται με ένα αντιμυκητιασικό (αντισηπτικό) φάρμακο. Η περιοχή γύρω από αυτό καλύπτεται με αποστειρωμένη πετσέτα. Ένα τοπικό αναισθητικό χορηγείται για να «αναισθητοποιήσει» την περιοχή.

Μια μικρή χειρουργική τομή πραγματοποιείται στο δέρμα και αφαιρείται ένα μικρό κομμάτι του ιστού των όρχεων. Ένα ράμμα χρησιμοποιείται για να κλείσει το άνοιγμα στον όρχι. Ένα άλλο ράμα κλείνει την τομή στο δέρμα. Εάν είναι απαραίτητο, η διαδικασία επαναλαμβάνεται για τον άλλο όρχι.

Η βιοψία με βελόνα πραγματοποιείται συνήθως σε ιατρείο. Η περιοχή καθαρίζεται και χορηγείται τοπική αναισθησία, όπως και στην ανοικτή βιοψία. Ένα δείγμα του όρχεως λαμβάνεται μέσω της χρήσης ειδικής βελόνας που δεν απαιτεί κοπή στο δέρμα.

Ανάλογα με τον λόγο της εξέτασης, η βιοψία βελόνας μπορεί να μην είναι δυνατή ή να συνιστάται από το γιατρό.

Πώς να προετοιμαστείτε για την εξέταση

Ενήλικες:

Κατά γενικό κανόνα, δεν πρέπει να παίρνετε ασπιρίνη ή φάρμακα που περιέχουν ασπιρίνη για μία εβδομάδα πριν από τη διαδικασία. Ρωτήστε το γιατρό σας πριν σταματήσετε οποιαδήποτε φάρμακα.

Παιδιά:

Η προετοιμασία που μπορείτε να παρέχετε για αυτήν ή οποιαδήποτε δοκιμή ή διαδικασία εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας, τις προηγούμενες εμπειρίες και το επίπεδο εμπιστοσύνης. Η βιοψία όρχεων σπάνια γίνεται σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Πως θα αισθανθείτε κατά την εξέταση

Θα νιώσετε ένα τσίμπημα όταν χορηγηθεί το αναισθητικό. Κατά την βιοψία θα πρέπει να αισθάνεστε μόνο πίεση ή όσο άβολα θα αισθανόσασταν με ένα τσίμπημα.

Γιατί πραγματοποιείται η εξέταση

Η εξέταση γίνεται συνήθως για να βρεθεί η αιτία της αρσενικής στειρότητας όταν μια ανάλυση σπέρματος δείχνει ότι υπάρχει μη φυσιολογικό σπέρμα και άλλες δοκιμές δεν έχουν δώσει πληροφορίες για την αιτία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το σπέρμα που λαμβάνεται από βιοψία όρχεων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γονιμοποιήσει ένα ωάριο μιας γυναίκας στο εργαστήριο, μια διαδικασία που ονομάζεται in vitro γονιμοποίηση.

Η βιοψία των όρχεων μπορεί επίσης να γίνει εάν έχετε εντοπίσει ένα εξόγκωμα κατά τη διάρκεια του αυτοέλεγχου των όρχεων. Εάν οι εξετάσεις, όπως το υπερηχογράφημα των όρχεων, υποδηλώνουν ότι η μάζα μπορεί να είναι στον όρχι, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να εξετάσει τον όρχι μέσω χειρουργικής κοπής που γίνεται στη βουβωνική χώρα.

Μια βιοψία για να διαπιστωθεί αν η μάζα είναι καρκινική ή μη καρκινική (καλοήθης όγκος) μπορεί να γίνει. Εάν υπάρχει καρκίνος ή υποψία καρκίνου, αφαιρείται ολόκληρος ο όρχις.

Φυσιολογικά αποτελέσματα

Η ανάπτυξη του σπέρματος είναι φυσιολογική.

Μη φυσιολογικά αποτελέσματα

Τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα μπορεί να σημαίνουν ένα πρόβλημα με το σπέρμα ή τη λειτουργία των ορμονών. Η βιοψία μπορεί να εντοπίσει την αιτία του προβλήματος.

Εάν η ανάπτυξη του σπέρματος εμφανίζεται κανονική στον όρχι, αλλά η ανάλυση σπέρματος δείχνει καθόλου ή μειωμένο σπέρμα, μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του σωλήνα μέσω του οποίου το σπερματοζωάριο μετακινείται από τους όρχεις στην ουρήθρα. Αυτό το «μπλοκάρισμα» μπορεί μερικές φορές να διορθωθεί με χειρουργική επέμβαση.

Άλλες αιτίες μη φυσιολογικών αποτελεσμάτων:

  • Ένα κυψελοειδές εξόγκωμα, γεμάτο με ρευστά και νεκρά κύτταρα σπέρματος (σπερματοτοκή)
  • Ορχίτιδα
  • Καρκίνος όρχεων

Ο γιατρός σας πρέπει να σας εξηγήσει και να συζητήσει όλα τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα μαζί σας.

Κίνδυνοι

Υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος αιμορραγίας ή μόλυνσης. Η περιοχή μπορεί να είναι επώδυνη για 2 - 3 ημέρες μετά τη βιοψία. Το όσχεο μπορεί να διογκωθεί ή να αποχρωματιστεί. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει μέσα σε λίγες ημέρες από τη διαδικασία.

Να λαμβάνετε υπόψη ότι 

Ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να φορέσετε ένα σπασουάρ-επίδεσμο συγκράτησης για αρκετές ημέρες μετά τη βιοψία. Θα σας ζητηθεί πιθανώς να αποφύγετε τη σεξουαλική δραστηριότητα για 1-2 εβδομάδες.

Κρατήστε την περιοχή στεγνή για αρκετές ημέρες μετά τη διαδικασία.

Συνεχίστε να αποφεύγετε τη χρήση ασπιρίνης ή φαρμάκων που περιέχουν ασπιρίνη για μια εβδομάδα μετά τη διαδικασία.


Πηγές:

Sigman M, Jarow JP. Male infertility. In: Wein AJ, ed. Campbell-Walsh Urology. 9th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 19.

Richie JP, Steele GS. Neoplasms of the testis. In: Wein AJ, ed. Campbell-Walsh Urology. 9th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 29.

Olumi AF, Richie JP. Urologic surgery. In: Townsend CM, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 18th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2008:chap 77.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr