Ορισμός

Ο βλεφαροσπασμός είναι ένας γενικός όρος για τις ακούσιες συσπάσεις των μυών των βλεφάρων. Σε κάποιες περιπτώσεις, το βλέφαρο μπορεί να κλείνει και να ανοίγει επαναλαμβανόμενα. Το άρθρο αυτό συζητά τους βλεφαροσπασμούς γενικά.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Βλεφαρικός σπασμός, σπασμός - βλέφαρο

Αίτια

Τα συνηθέστερα αίτια που προκαλούν σπασμό των βλεφάρων είναι η κόπωση, το στρες και η καφεΐνη. Όταν ξεκινήσουν οι σπασμοί, μπορεί να συνεχιστούν για λίγες μέρες, κατά περιόδους. Στη συνέχεια εξαφανίζονται. Αρκετά άτομα βιώνουν αυτόν τον τύπο βλεφαροσπασμού περιστασιακά και τον βρίσκουν ιδιαιτέρως ενοχλητικό. Σε περισσότερες περιπτώσεις, δεν θα προσέξετε το πότε σταμάτησε ο σπασμός.

Είναι πιθανό να συμβούν πιο σοβαρές συσπάσεις, όπου το βλέφαρο κλείνει τελείως. Αυτές μπορούν να προκληθούν από ερεθισμό της επιφάνειας του ματιού (κερατοειδής) ή του βλεννογόνου που επενδύει τα βλέφαρα (επιπεφυκότας).

Σε κάποιες περιπτώσεις, το αίτιο του βλεφαροσπασμού δεν μπορεί να αναγνωριστεί. Αυτή η μορφή βλεφαροσπασμού διαρκεί πολύ περισσότερο, συχνά είναι πολύ δυσάρεστη και μπορεί να προκαλέσει πλήρη σύγκλειση των βλεφάρων.

Συμπτώματα

Επιπρόσθετα στους επαναλαμβανόμενους, μη ελεγχόμενους σπασμούς του βλεφάρου (συνήθως του άνω βλεφάρου), μπορεί να εμφανίζετε ευαισθησία στο φως ή να έχετε θολή όραση.

Αντιμετώπιση

Ο βλεφαροσπασμός συνήθως εξαφανίζεται χωρίς αντιμετώπιση. Στο μεταξύ, τα ακόλουθα μπορεί να βοηθήσουν:

  • Κοιμηθείτε περισσότερο.
  • Καταναλώστε λιγότερη καφεΐνη.
  • Λιπάνετε το μάτι σας με οφθαλμικές σταγόνες.

Εάν ο σπασμός είναι σοβαρός, οι μικρές ενέσεις βουτυλινικής τοξίνης μπορούν προσωρινά να θεραπεύσουν τους σπασμούς.

Πρόγνωση

Η πρόγνωση εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο ή αίτιο τους βλεφαροσπασμού. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι σπασμοί σταματούν συνήθως μέσα σε μία εβδομάδα.

Πιθανές Επιπλοκές

Η μόνιμη οφθαλμική βλάβη από μη αντιληπτό τραυματισμό του κερατοειδή είναι πιθανή αλλά σπάνια.

Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Καλέστε το γιατρό ή τον οφθαλμίατρο εάν:

  • Ο βλεφαροσπασμός δεν φύγει μέσα σε 1 εβδομάδα
  • Ο σπασμό κλείσει πλήρως το μάτι
  • Ο σπασμός αφορά άλλα μέρη του προσώπου
  • Έχετε ερυθρότητα, οίδημα ή έκκριμα από το μάτι
  • Έχετε πτώση άνω βλεφάρου

Πηγές:

Faucett DC. Essential blepharospasm. In: Yanoff M, Duker JS, eds. Ophthalmology. 3rd ed. St. Louis, Mo: Mosby Elsevier; 2008:chap 12.8.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr