Ορισμός

Άμβλωση είναι η διαδικασία που τερματίζει μια κύηση, «αφαιρώντας» το έμβρυο και τον πλακούντα από τη μήτρα της μητέρας.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αμβλώσεων.

Μερικές φορές η γυναίκα χρειάζεται τη διαδικασία για λόγους υγείας. Αυτό ονομάζεται θεραπευτική άμβλωση.

Άλλες φορές, επιλέγει η ίδια να τερματίσει την εγκυμοσύνη. Αυτό ονομάζεται κατ΄ επιλογή άμβλωση.

Εναλλακτικές Ονομασίες

Έκτρωση, έκτρωση με αναρρόφηση, κατ΄ επιλογή άμβλωση - χειρουργική, θεραπευτική άμβλωση - χειρουργική.

Περιγραφή

Η άμβλωση με την χειρουργική μέθοδο βασίζεται στην αναρρόφηση κενού για την αφαίρεση του εμβρύου και του σχετικού υλικού από τη μήτρα μιας γυναίκας. Η διαδικασία γίνεται συνήθως 6 εβδομάδες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση της γυναίκας Μπορεί να λάβετε κάποιο φάρμακο (ηρεμιστικό) για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε. Ο γιατρός μπορεί να κάνει τοπική αναισθησία στον τράχηλο, ώστε να αισθάνεστε ελάχιστα τον πόνο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.

Εάν η άμβλωση γίνει μετά από 12 εβδομάδες κύησης, ο γιατρός πρέπει πρώτα να διαστείλει τον τραχηλικό σωλήνα. Μικρές ράβδοι που ονομάζονται «λαμινάρια» τοποθετούνται στον τράχηλο για να τον διαστείλουν. Μερικές φορές, αυτό γίνεται μια ή δύο ημέρες πριν από την κανονική διαδικασία άμβλωσης. Στη συνέχεια, ο γιατρός εισάγει έναν κοίλο σωλήνα στη μήτρα πριν χρησιμοποιήσει το κενό για να αφαιρέσει τους ιστούς από τη μήτρα. Μπορεί να χορηγηθούν φάρμακα για να βοηθήσουν στην συστολή των μυών της μήτρας. Αυτό μειώνει την αιμορραγία.

Γιατί διενεργείται η διαδικασία

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να εξεταστεί μια άμβλωση:

 • Το αναπτυσσόμενο μωρό έχει κάποιο ελάττωμα ή γενετικό πρόβλημα
 • Η εγκυμοσύνη είναι επιβλαβής για την υγεία της γυναίκας (θεραπευτική άμβλωση)
 • Η εγκυμοσύνη προέκυψε μετά από ένα τραυματικό γεγονός, όπως ο βιασμός ή η αιμομιξία
 • Η γυναίκα μπορεί να μην επιθυμεί την εγκυμοσύνη (κατ΄ επιλογή άμβλωση)

Η απόφαση για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης είναι πολύ προσωπική. Οι περισσότεροι γιατροί συμβουλεύουν με μεγάλη προσοχή τους ασθενείς τους πριν την λήψη μιας τέτοιας απόφασης.

Η άμβλωση αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Μια γυναίκα που επιλέγει να τερματίσει μια εγκυμοσύνη μπορεί να αισθάνεται ότι δεν μπορεί να μοιραστεί την απόφασή της με άλλους. Επομένως, είναι σημαντικό για εκείνη να εντοπίσει εκείνους τους ανθρώπους που μπορεί να την βοηθήσουν να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη περίοδο.

Οι γυναίκες που προσπαθούν να λάβουν αυτή τη δύσκολη απόφαση πρέπει να βρουν ένα ασφαλές μέρος όπου θα μπορούν να λάβουν τις κατάλληλες συμβουλές σχετικά με όλες τις επιλογές γύρω από τον τερματισμό της εγκυμοσύνης.

Εάν μια γυναίκα επιλέξει τελικά να προχωρήσει στην έκτρωση, θα πρέπει να βρει ένα κατάλληλο και ασφαλές μέρος για την διενέργεια αυτής της διαδικασίας που θα της παρέχει την σωστή υποστήριξη και την επακόλουθη φροντίδα μετά τον τερματισμό της κύησης.

Κίνδυνοι

Οι κίνδυνοι αμβλώσεων περιλαμβάνουν:

 • Βλάβη στη μήτρα ή τον τράχηλο
 • Συναισθηματική ή ψυχολογική κατάρρευση
 • Υπερβολική αιμορραγία
 • Λοίμωξη της μήτρας ή των σαλπίγγων

Οι κίνδυνοι της άμβλωσης αυξάνονται καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη της γυναίκας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η άμβλωση να αποφασιστεί όσο το δυνατόν νωρίτερα, όταν η διαδικασία είναι η ασφαλέστερη.

Οι κίνδυνοι της αναισθησίας είναι:

 • Αντιδράσεις σε φάρμακα
 • Προβλήματα αναπνοής

Οι κίνδυνοι για οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση είναι:

 • Αιμορραγία
 • Λοίμωξη

Καλέστε τον γιατρό σας εάν μετά από την άμβλωση έχετε:

 • Υπερβολική κολπική αιμορραγία (μπορεί να οδηγήσει σε σοκ)
 • Συνεχιζόμενο πόνο ή συμπτώματα εγκυμοσύνης (πιθανό σημάδι έκτοπης εγκυμοσύνης)
 • Σημάδια λοίμωξης, συμπεριλαμβανομένου του επίμονου πυρετού, κολπικές εκκρίσεις με άσχημη οσμή, κολπικές εκκρίσεις που μοιάζουν με πύον ή κοιλιακό άλγος ή κάποια ευαισθησία.

Μετά την άμβλωση

Σπανίως εμφανίζονται επιπλοκές. Οι περισσότερες γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση  άμβλωσης σε κατάλληλο ιατρικό κέντρο ανακάμπτουν χωρίς σωματικές επιπλοκές.

Ορισμένες γυναίκες μπορεί να χρειάζονται ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη κατά τη διαδικασία. Ίσως είναι χρήσιμο να αναζητήσετε συμβουλές πριν την λήψη αυτής της πολύ δύσκολης απόφασης.

Προοπτική (Πρόγνωση)

Η φυσική αποκατάσταση γίνεται συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες, ανάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης. Μια μικρή ποσότητα κολπικής αιμορραγίας και ήπιας κράμπας της μήτρας αναμένονται για μερικές ημέρες μετά την άμβλωση.

Ένα ζεστό μπάνιο ή η χρήση ενός θερμαινόμενου μαξιλαριού ή ένα μπουκάλι ζεστό νερό στην περιοχή της κοιλιάς μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο. Η επίπονη δραστηριότητα θα πρέπει να αποφεύγεται για μερικές ημέρες μετά από την έκτρωση. Τα ταμπόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από 3 ημέρες. Η σεξουαλική επαφή πρέπει να αποφεύγεται για 2 έως 3 εβδομάδες, ενώ η περίοδος επανέρχεται κανονικά μέσα σε 4 με 6 εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Είναι σημαντικό να αρχίσετε την αντισύλληψη αμέσως μετά την άμβλωση. Είναι πιθανό να ξαναμείνετε έγκυος πριν την περίοδο. Οι βελτιωμένες μέθοδοι αντισύλληψης μπορούν να αποτρέψουν πολλές απρογραμμάτιστες εγκυμοσύνες. Ωστόσο, μη προγραμματισμένες εγκυμοσύνες συμβαίνουν ακόμη και όταν τα ζευγάρια χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά.


Πηγές:

Mischell DR. Family planning: contraception, sterilization, and pregnancy termination. In: Katz VL, Lentz GM, Lobo RA, Gershenson DM, eds. Comprehensive Gynecology. 5th ed. Philadelphia, Pa: Mosby Elsevier; 2007:chap 14.

Simpson JL, Jauniaux ERM. Pregnancy loss. In: Gabbe SG, Niebyl JR, Simpson JL, eds. Obstetrics: Normal and Problem Pregnancies. 5th ed. Philadelphia, Pa: Elsevier Churchill Livingstone; 2007:chap 24.

Annas GJ, Elias S. Legal and ethical issues in obstetric practice. In: Gabbe SG, Niebyl JR, Simpson JL, eds. Obstetrics: Normal and Problem Pregnancies. 5th ed. Philadelphia, Pa: Elsevier Churchill Livingstone; 2007:chap 51.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr