Είναι βράδυ και το δωμάτιο σείεται. Εσείς μπορεί να κοιμάστε, αλλά η... μύτη σας δουλεύει. Ο ήχος είναι διαπεραστικός και απομακρύνει οτιδήποτε ζωντανό σε ακτίνα αρκετών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου και του/της συντρόφου σας.

Ο χωρισμός είναι πλέον θέμα χρόνου.

Πέρα από τις οποιεσδήποτε χιουμοριστικές προεκτάσεις, το ροχαλητό τόσο στην απλή του μορφή, όσο και στις περιπτώσεις που δημιουργεί το σύνδρομο που ονομάζεται Αποφρακτική Υπνική Άπνοια, απασχολεί σύμφωνα με μελέτες ένα 45% των ενηλίκων, οι οποίοι ροχαλίζουν περιστασιακά και ένα 25%, που ροχαλίζουν σε καθημερινή βάση.

Σε σοβαρές περιπτώσεις μάλιστα, το δυνατό ροχαλητό διακόπτεται από συχνά επεισόδια πλήρους απόφραξης της αναπνοής, τα οποία στη σοβαρή τους μορφή διαρκούν περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα το καθένα, με αποτέλεσμα την ελάττωση του οξυγόνου στο αίμα και κατά συνέπεια την εντατικότερη λειτουργία της καρδιάς.

Τι είναι αυτό όμως, που προκαλεί τον ενοχλητικό αυτό θόρυβο; Οι ήχοι του ροχαλητού, σύμφωνα με τους ωτορινολαρυγγολόγους, εμφανίζονται όταν υπάρξει κάποιου είδους απόφραξη στην ελεύθερη δίοδο του αέρα στο πίσω μέρος της μύτης και του στόματος.

Σε αυτήν την περιοχή, η γλώσσα και ο φάρυγγας συναντούν τον ουρανίσκο μας και την σταφυλή. Το ροχαλητό επομένως, παράγεται όταν αυτά τα ανατομικά στοιχεία 'συγκρούονται' μεταξύ τους και δονούνται κατά τη διάρκεια της αναπνοής, βγάζοντας ήχους.

Μερικοί από τους παράγοντες που επηρεάζουν το ροχαλητό είναι το φύλο (οι άνδρες ροχαλίζουν περισσότερο από τις γυναίκες), η ηλικία (άτομα μέσης ηλικίας ροχαλίζουν περισσότερο), η κληρονομικότητα, η αύξηση βάρους, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και ηρεμιστικών φαρμάκων, χρόνιες παθήσεις όπως η αποφρακτική ρινίτιδα και ανωμαλίες στην κατασκευή της μύτης ή του ρινικού διαφράγματος, καθώς και μια σειρά από κρυολογήματα τα οποία προκαλούν πρήξιμο των αμυγδαλών.

Για να δώσετε μια και καλή τέλος στο ροχαλητό, θα πρέπει αναγκαστικά να κάνετε αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Αν παρά τις αλλαγές, διαπιστώσετε ότι αυτό... επιμένει για παραπάνω από δύο μήνες, τότε το προτιμότερο είναι να υποβληθείτε σε πλήρη ωτορινολαρυγγολογική εξέταση από γιατρό, για να εντοπισθεί το σημείο και το μέγεθος της απόφραξης.

Μερικές από τις αλλαγές είναι οι εξής:

Βάρος

Η παχυσαρκία ή τα περιττά κιλά που οφείλονται σε κακή διατροφή και τρόπο ζωής ή σε προβλήματα θυρεοειδή, συνδέονται άμεσα με την εμφάνιση του ροχαλητού. Εν ολίγοις, το ροχαλητό είναι μια καλή αφορμή για να αλλάξετε τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες.

Ενσωματώστε την άσκηση στην καθημερινότητά σας και δώστε περισσότερη βάση στην σωστή διατροφή. Τέτοιες αλλαγές θα διατηρήσουν το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Κάπνισμα

Από τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν ροχαλητό, το κάπνισμα – πέρα από τις γνωστές του επιπτώσεις στην υγεία- αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης φλεγμονών στους βλεννογόνους της μύτης και προκαλεί διόγκωση των ιστών του λαιμού 'μπλοκάροντας' ενίοτε τους πνεύμονες.

Αν αναζητάτε λόγους για να κόψετε το τσιγάρο, τότε μπορείτε να προσθέσετε και το ροχαλητό σε αυτούς.

Αλκοόλ

Η μερική χαλάρωση της οδού που ενώνει την μύτη, το στόμα και τους πνεύμονες, είναι όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η κυριότερη αιτία για το ροχαλητό, ενώ η ολική χαλάρωση είναι αυτή που προκαλεί την Αποφρακτική Υπνική Άπνοια.

Το αλκοόλ, πέρα από τις γνωστές επιπλοκές που έχει στον οργανισμό μας, προκαλεί παράλληλα χαλάρωση των αεροφόρων οδών κατά την διάρκεια του ύπνου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σημαντικά στην εμφάνιση δυνατού ροχαλητού ή άπνοιας. 

Προγραμματισμός του ύπνου

Δύο είναι τα στάδια του ύπνου, τα οποία είναι ιδιαίτερα «ευάλωτα» στην ανάπτυξη ασταθούς αναπνοής: το Πρώτο Στάδιο, το οποίο καταλαμβάνει τις πρώτες ώρες του ύπνου, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και αρκετές φορές κατά την διάρκεια της νύχτας αν ο ύπνος δεν είναι ήρεμος και το στάδιο REM, στο οποίο συνήθως ονειρευόμαστε.

Επομένως, οι ακατάστατες ώρες ύπνου συμβάλλουν στην 'ακατάστατη' αναπνοή και άρα στο ροχαλητό. Ως εκ τούτου, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ρυθμίσετε τον ύπνο σας έτσι, ώστε να κοιμάστε τουλάχιστον οχτώ ώρες καθημερινά.

Επιμέλεια: Γεωργιακώδης Νικόλας

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο