Η ζωή είναι μια αλληλουχία από πράξεις, συνέπειες και αντιδράσεις. Και μερικές φορές οι συνέπειες και οι αντιδράσεις είναι άσχημες, και τα άσχημα πράγματα έχουν την τάση να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο. Και ο οργανισμός σου - αλλά και η ζωή - έχουν τρόπους να σου δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά.

Ευτυχώς, δηλαδή. Επειδή τι θα ήμασταν οι άνθρωποι χωρίς τους τέλειους μηχανισμούς άμυνάς μας;

Είσαι συνέχεια κουρασμένος

Είτε οφείλεται σε κακό ύπνο, είτε σε υπερβολική δουλειά ή στρες, ο οργανισμός σου κάποια στιγμή θα αρχίσει να καταρρέει. Η κούραση είναι το σημάδι που δεν πρέπει να αγνοήσεις. Και δεν θα ήταν καθόλου κακή ιδέα να κλείσεις κι ένα ραντεβού με γιατρό για ένα γενικό τσεκάπ, να δεις πόσο καλά "τρέχουν" τα γρανάζια σου.

Δεν θυμάσαι την τελευταία φορά που ένιωσες κάτι

Η απάθεια δεν είναι μια φάση που μπορεί να περάσεις - είναι το αποτέλεσμα προβλημάτων που μαζεύονταν αρκετό καιρό. Είναι πολύ συχνό σύμπτωμα της κατάθλιψης και πρέπει να το αντιμετωπίσεις. Αν δεν νιώθεις εντάξει να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό, ξεκίνα παίρνοντας τηλέφωνο έναν φίλο σου.

Δυσκολεύεσαι στην καθημερινότητά σου

Κοινώς, σέρνεσαι. Ξανά, αν είναι θέμα ύπνου, κούρασης ή ψυχολογικό, η αντιμετώπιση θα είναι ανάλογη. Το ζήτημα είναι να το διαχειριστείς, επειδή οι φαύλοι κύκλοι είναι επικίνδυνα πράγματα, ας μην μπλέκουμε.

Έχεις προβλήματα στις σχέσεις σου

Και, αν κάτσεις και τα βάλεις κάτω και τα καλοσκεφτείς, ο κοινός παρονομαστής σε αυτά τα διαπροσωπικά "ουπς" ήσουν εσύ. Αυτή η πληροφορία δεν είναι ωραία, αλλά δεν πρέπει να την αφήσεις να σε μιζεριάζει για πάντα. Έχεις και άλλες σχέσεις μπροστά σου.

Οι φίλοι σου ανησυχούν

Και δεν χρειάζεται να σου το πουν αυτολεξεί. Οι φίλοι σου έχουν και άλλους τρόπους να σου το δείξουν. Αν αμφιβάλλεις, ρώτα τον πιο κοντινό σου φίλο να σου πει ειλικρινά τι σκέφτεται.

Δεν αντέχεις άλλο στη δουλειά σου

Δεν μιλάμε για το "ωχ, δεν αντέχω άλλο" της καθημερινότητας. Μιλάμε για το άλλο, το άσχημο. Εκείνο που νιώθεις ότι όλο το σώμα σου αντιστέκεται, που πρέπει να πιέζεις κάθε μέρα τον εαυτό σου να περπατάει. Αυτό ίσως είναι κάτι που πρέπει να αρχίσεις να κοιτάς κάπως περισσότερο - όχι βιαστικές αποφάσεις για τόσο μεγάλα πράγματα.

Δεν αντέχεις άλλο το σπίτι σου

Συμβαίνει. Πολλές κακές αναμνήσεις, όχι πια αρκετός χώρος... Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καταλήξεις να μην αισθάνεσαι πως το σπίτι σου είναι δικό σου. Ξανά, χωρίς στρες, μια μικρή, αναγνωριστική έρευνα αγοράς θα σου δώσει μια γενική ιδέα. Και αν αυτό σε απελπίσει (επειδή μπορεί να συμβεί αυτό), τότε πάρε μια ανάσα και... πλύνε τα πιάτα, ίσως; Συμμάζεψε. Από τέτοιες μικρές αποφάσεις ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management