Ο Φρόιντ θα είχε ίσως τις αντιρρήσεις του, όμως η σύγχρονη ψυχολογία έρχεται να σου πει πως τα σεξουαλικά όνειρα δεν δείχνουν πάντοτε σεξουαλική επιθυμία. Σίγουρα, αν δεις στον ύπνο σου πως κάνεις σεξ με το αντικείμενο του πόθου σου δεν θα ξυπνήσεις αναρωτώμενος/η «τι να σημαίνει άραγε αυτό το παράξενο όνειρο;». Αν όμως ονειρευτείς έξαλλες περιπτύξεις με τον 70χρονο διευθυντή της πολυεθνικής που πήγες πέρυσι για συνέντευξη, ή με έναν από τους γονείς σου (συμβαίνει πιο συχνά απ’ όσο θα τολμούσε ο περισσότερος κόσμος να παραδεχτεί) μην βιαστείς να ανησυχήσεις ότι σε τρέλανε η καραντίνα. Κάτι άλλο σου συμβαίνει.

Αν δεις στον ύπνο σου τον προϊστάμενό σου…

…ή τον διευθυντή της εταιρείας, ή οποιονδήποτε σε ανώτερη θέση, το υποσυνείδητό σου στέλνει το μήνυμα πως θέλεις να ανακτήσεις τον έλεγχο σε κάποιον τομέα της ζωής σου που (θεωρείς ότι) τον έχεις χάσει –συνήθως, αλλά όχι απαραίτητα, τον επαγγελματικό. Υπάρχει, βέβαια, πάντα και η περίπτωση να γουστάρεις τον προϊστάμενό σου, αλλά σε αυτή την περίπτωση μάλλον δεν θα ήσουν εδώ να περιμένεις να σου εξηγήσουμε το όνειρο.

Αν δεις κάποιον από την οικογένειά σου…

…θα ξυπνήσεις φρικαρισμένος/η, αλλά –είπαμε– συμβαίνει και στους καλύτερους. Απλά είναι τεράστιο ταμπού, γι’ αυτό δεν έχεις ακούσει κανέναν να το συζητάει. Σημαίνει απλώς πως η σχέση σας περνά κάποιου είδους κρίση, πιθανότατα έχετε απομακρυνθεί τον τελευταίο καιρό, και το υποσυνείδητό σου φωνάζει πως χρειάζεται να διορθώσεις την κατάσταση.

Αν είσαι σε σχέση, και ονειρευτείς σεξ με κάποιον άλλο…

…είναι πιθανότατα αυτό που νομίζεις –αλλά όχι ακριβώς: Σημαίνει, βασικά, ότι δεν είσαι ικανοποιημένος/η από έναν τομέα της σχέσης σου, ίσως τον σεξουαλικό, ίσως κάποιον άλλον. Αν δεις στο όνειρο ότι απατάς τον/την σύντροφό σου με έναν φίλο ή γνωστό σου, υπάρχει περίπτωση να σημαίνει ότι ενδόμυχα θα ήθελες να πας την σχέση αυτήν σε άλλο επίπεδο. Το αν θα το έκανες τελικά ή όχι είναι εντελώς άλλο θέμα.

Αν δεις ότι σε απατά ο/η σύντροφός σου…

…νιώθεις ανασφαλής μέσα στην σχέση, ή/και έχεις έντονο τον φόβο της εγκατάλειψης, χωρίς απαραίτητα να ευθύνεται ο/η σύντροφός σου για αυτό, ή να περνά κάποια κρίση η σχέση σας. Και όχι, μην φρικάρεις, αντίθετα με ό,τι πίστευαν οι γιαγιάδες μας, κανείς δεν έχει το χάρισμα να βλέπει προφητικά όνειρα.

Αν ονειρευτείς έναν τελείως άγνωστο…

…κατ’ αρχάς, δεν είναι άγνωστος. Το μυαλό, σου λέει, δεν έχει την ικανότητα να φτιάχνει ανθρώπινα πρόσωπα από το μηδέν. Ο άγνωστος είναι κάποιος που είδες φευγαλέα κάποια ανύποπτη στιγμή (ναι, μπορεί ακόμα και ένας περαστικός στο δρόμο) το υποσυνείδητό σου τον κατέγραψε, και τον κράτησε καβάντζα για κομπάρσο στα όνειρά σου. Αυτό που προσπαθεί να σου πει με το συγκεκριμένο όνειρο είναι πως αισθάνεσαι την ανάγκη να γίνεις πιο δυναμικός, να διεκδικήσεις πράγματα στη ζωή σου ή να επανακτήσεις τον χαμένο έλεγχο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί ανεβαίνουν στη Θεσσαλονίκη παράγοντες του υπουργείου Υγείας
Ανοσοθεραπεία μετά τη νεφρεκτομή αυξάνει την επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο νεφρού
Κ. Φουντουλάκης: Γιατί αυξήθηκε η κατάθλιψη στην Ελλάδα και διεθνώς