Από χώρα σε χώρα - 3 ταινίες αφιερωμένες στους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης από τις ουσίες ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και το Διαπολιτισμικό μεταβατικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας ΚΕΘΕΑ MOSAIC...

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018, 12:29
κεθεα διαβαση

Το Θεραπευτικό Πρόγραμμα Απεξάρτησης από τις ουσίες ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ και το Διαπολιτισμικό μεταβατικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας ΚΕΘΕΑ MOSAIC, διοργανώνουν ένα απόγευμα αφιερωμένο στους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, προβάλλοντας ταινίες και συζητώντας με τους σκηνοθέτες αλλά και με τους πρωταγωνιστές.

Με την υποστήριξη της Δράσης για το Προσφυγικό
«Home New Home» που υλοποιήθηκε από το StoryDoc

Θα προβληθούν οι ταινίες :
1. Ξένες αγκαλιές (διάρκεια 20 λεπτά)
2. Πόθος (διάρκεια 22 λεπτά)
3. Τα παιδιά του Αδάμ (διάρκεια 13 λεπτά)
*οι ταινίες θα προβληθούν με αγγλικούς υπότιτλους

Παρασκευή 19 Ιανουαρίου 2018
Ώρα έναρξης οι 19.00
στον χώρο του Πολιτιστικού Στεκιού της ΔΙΑΒΑΣΗΣ,
στην οδό Σταυροπούλου 29 (Πλατεία Αμερικής).

H είσοδος είναι ελεύθερη

Λίγα Λόγια για τις ταινίες

ΞENΕΣ ΑΓΚΑΛΙΕΣ : Το θέμα του ντοκιμαντέρ «Ξένες Αγκαλιές» είναι η επικοινωνία μέσω της μουσικής των Ελλήνων μαθητών του Μουσικού Γυμνασίου Χαλκίδας «Ν. Σκαλκώτας» με την ομάδα μουσικών προσφύγων της δομής της Ριτσώνας. Οι δύο μουσικές ομάδες συναντήθηκαν στον καταυλισμό, έπαιξαν τις μουσικές τους και στη συνέχεια συναντήθηκαν ξανά στη γιορτή του σχολείου όπου παρουσίασε η κάθε ομάδα, στη δική της εκδοχή, ένα κοινό παραδοσιακό τραγούδι.

ΠΟΘΟΣ : Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του Αφγανού πρόσφυγα Ραχμάντ, ο οποίος εργάζεται ως μεταφραστής στο camp του Ελαιώνα. Η ταινία μέσα από την ιστορία του Ραχμάντ πραγματεύεται πτυχές της καθημερινής ζωής των προσφύγων καθώς και των προβλημάτων που αυτοί βιώνουν καθημερινά στην Ελλάδα.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΑΔΑΜ : Όταν η απώλεια της πατρίδας και το τραύμα της εξάρτησης, κρυσταλλώνονται σε διαμάντι της ψυχής. Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από το προσωπικό, τους εθελοντές και τα μέλη του ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) MOSAIC.


Τι κάνουμε στο ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ

Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990 στην πλατεία Αμερικής. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης, οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.

• Αν είσαι χρήστης ναρκωτικών πάνω από 21 χρονών, έχεις υποστηρικτικό οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, θέλεις να συνεχίσεις ή να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου, έχεις ανάγκη να αποκτήσεις επαγγελματικές δεξιότητες και εφόδια και πιστεύεις ότι μπορείς να προσπαθήσεις σε ένα πρόγραμμα εξωτερικής παρακολούθησης, η ΔΙΑΒΑΣΗ μπορεί να σε βοηθήσει.
• Αν κάνεις χρήση ναρκωτικών, είσαι πάνω από 21 ετών και εργάζεσαι, μπορείς να ενταχτείς στο Πρόγραμμα της ΔΙΑΒΑΣΗΣ και να ξεκινήσεις την προσπάθεια απεξάρτησης, κρατώντας την δουλειά σου, τις υποχρεώσεις που έχεις και τις σημαντικές σχέσεις στη ζωή σου.
• Αν είσαι πάνω από 21 χρονών, κάνεις περιστασιακή χρήση χασίς ή άλλων ουσιών και έχεις κάποιους προβληματισμούς σε σχέση με το πώς τις χρησιμοποιείς στη ζωή σου, στη ΔΙΑΒΑΣΗ μπορείς να ανταλλάξεις σκέψεις και προβληματισμούς, να μοιραστείς εμπειρίες, να βοηθηθείς και να βρεις λόγους και απαντήσεις για την ενασχόληση σου με τις ουσίες.
• Αν είσαι γονιός, αδελφός, σύζυγος, σύντροφος, φίλος ενός ανθρώπου που κάνει χρήση ναρκωτικών ή πειραματίζεται με τις ουσίες, στο Κέντρο Οικογενειακής Υποστήριξης της ΔΙΑΒΑΣΗΣ μπορείς άμεσα να ενημερωθείς υπεύθυνα, να κινητοποιήσεις τον άνθρωπο σου να δει και να κάνει κάτι για το πρόβλημα του.
Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου 210 86 26 761.
Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης 210 86 12 604.

Τι κάνουμε στο ΚΕΘΕΑ MOSAIC :

Το ΚΕΘΕΑ MOSAIC ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003, βασίζοντας τις αρχές και την οπτική της παρέμβασής του, στα παρακάτω:
o Το ΚΕΘΕΑ Mosaic, επιχειρεί να μεταφέρει τις αρχές των θεραπευτικών κοινοτήτων (αυτοβοήθεια, αλληλοβοήθεια, αυτοδιαχείριση, εξέλιξη και αλλαγή, ομάδες Ομότιμων, κ.α) στην ψυχοκοινωνική υποστήριξη των μεταναστών και των προσφύγων για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης και την διευκόλυνση της κοινωνικής τους ενσωμάτωσης.
o Η υποστηρικτική προσέγγιση είναι διαπολιτισμική, εστιάζοντας στην κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμικών αξιών του υποστηριζόμενου, του διαφορετικού τρόπου σκέψης και της δυναμικής του κοινωνικού περιβάλλοντός του και εντάσσοντάς τα στην θεραπευτική διαδικασία.
Επιπλέον, η σύνθεση της Ομάδας προσωπικού είναι πολυπολιτισμική, γεγονός που εμπλουτίζει τόσο την παρέμβαση και την προσέγγιση του πληθυσμού, όσο και την δυναμική της Ομάδας Προσωπικού.
o Η συμμετοχή εθελοντών από τις κοινότητες των μεταναστών/ προσφύγων και η συνεργασία τους με Έλληνες εθελοντές της Μονάδας, αποτελεί μια βασική αρχή του ΚΕΘΕΑ Mosaic. Μέσα από ρόλους που αναλαμβάνουν (όπως: συντονιστές δημιουργικών ομάδων, διερμηνείς, κ.α) οι εθελοντές μετανάστες/πρόσφυγες, αποτελούν θετικά πρότυπα συμπεριφοράς για ομοεθνείς τους, ενώ παράλληλα, εκπαιδεύονται, ενδυναμώνονται, και δραστηριοποιούνται κοινωνικά.
o Το ΚΕΘΕΑ MOSAIC, λειτουργεί ως «γέφυρα» επικοινωνίας με τις κοινότητες των μεταναστών/προσφύγων, αλλά και με την ευρύτερη κοινωνία, ώστε να διευκολύνεται η προσέγγιση, η υποστήριξη και η κοινωνική ενσωμάτωση του πληθυσμού.

Το ΚΕΘΕΑ Mosaic παρεμβαίνει σε δυο επίπεδα :

Α. Υποστήριξη εξαρτημένων από ουσίες, Μεταναστών και προσφύγων.

Β. Ψυχοκοινωνική υποστήριξη μεταναστών και προσφύγων στο πλαίσιο της δευτερογενούς εξειδικευμένης και εστιασμένης πρόληψης για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ενδο-οικογενειακών σχέσεων, παραβατικότητας, ρατσισμού, κοινωνικού αποκλεισμού, ή βρίσκονται σε κατάσταση συναισθηματικής κρίσης.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιούνται και στα δύο επίπεδα: της υποστήριξης των εξαρτημένων και της δευτερογενούς πρόληψης (μη εξαρτημένοι)

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ