Το Βήμα του ΑσθενήΕκδηλώσεις - ΔράσειςΔιάφορες εκδηλώσεις

”Το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά”

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 5610 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1099

Δημοσίευση: 3 Ιουνίου 2019

Αφορά: Χρόνια Αναπνευστική Πνευμονοπάθεια, Πνευμονία, Καρκίνος του Πνεύμονα

Aυτό ήταν το μήνυμα που επέλεξαν να περάσουν στους Θεσσαλονικείς έφηβοι από τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος» και το Καλλιτεχνικό Σχολείο Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στην εκστρατεία ενημέρωσης που οργάνωσε η Εταιρεία Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος με αφορμή την 31η Μάιου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος
.
Από νωρίς το πρωί και μέχρι αργά το μεσημέρι, περισσότερα από δέκα παιδιά, ηλικίας 16-17 ετών, μοίρασαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μπλουζάκια με κοινωνικά μηνύματα κατά του καπνίσματος.

Σε δύο σημεία, στην Πλατεία Αριστοτέλους και στην Πλατεία Λευκού Πύργου, ο Σταύρος Τρύφων, διευθυντής ΕΣΥ στην Πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» και Γ.Γ της Ε.Μ.Π.Ε.Π.Θ και ο Αντώνης Αντωνιάδης, Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής ΓN Ν. ΣΕΡΡΩΝ, και Μέλος στο ΔΣ της Ε.Μ.Π.Ε.Π.Θ μαζί με εθελόντριες νοσηλεύτριες από το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του ΙΚΑ 25ης Μαρτίου, ενημέρωσαν για τους κινδύνους που εγκυμονεί η έναρξη του καπνίσματος σε συνδυασμό με τους παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ( ΧΑΠ ).

«Μέχρι σήμερα οι αντικαπνιστικές εκστρατείες είχαν επικεντρωθεί στην προσπάθεια διακοπής και μείωσης του καπνίσματος, χωρίς να στρέφονται στη ρίζα του προβλήματος. Όλες οι προσπάθειες που γίνονται για μείωση των καπνιστών είναι καιρός πια να μετατοπιστούν από το πώς θα διακόψει το κάπνισμα κάποιος ενήλικος και να εστιαστούν στο πώς δεν θα το αρχίσει ο έφηβος. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι το τσιγάρο είναι ναρκωτικό, πρέζα.

Ο καπνιστής δεν είναι τίποτα άλλο από ένα εξαρτημένο άτομο όπως ακριβώς το πρεζόνι. Έτσι πρέπει να το περάσουμε στη νεολαία μας » τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΜΠΕΠΘ και Δ/ντής Πνευμονολογικής Κλινικής ,Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσ/νίκης, ΔΡ. Ηρακλής Τιτόπουλος στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κάπνισμα ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα διεθνώς, ενώ και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου σε μη καπνιστές.

Στην Ευρώπη το 2018, περίπου 430.000 άτομα πέθαναν από καρκίνο των πνευμόνων, ενώ διαγνώστηκαν περισσότερες από 500.000 νέες περιπτώσεις. Στην Ελλάδα πάνω από 7.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο λόγω της νόσου.

Το κάπνισμα είναι και η κύρια αιτία της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ). Επιπλέον, επιδεινώνει το άσθμα είτε στους ίδιους τους καπνιστές είτε στους παθητικούς καπνιστές. Τα παιδιά που εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης του αναπνευστικού, πνευμονίας και βρογχίτιδας.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 945

#1 Δημοσίευση: 3 Ιουνίου 2019

Όχι απλώς το κάπνισμα δεν είναι μαγκιά, αλλά μαγκιά είναι να μην καπνίζεις. Αλλά και κάτι περισσότερο: είναι τόσα τα προβλήματα που προκαλεί στην υγεία που μάλλον επιβάλλεται να γίνονται συνεχείς καμπάνιες για την διακοπή του.

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1246

#2 Δημοσίευση: 5 Ιουνίου 2019

Το κάπνισμα είναι όπως πολλά πράγματα στην ζωή, μια βλαβερή συνήθεια που μπορεί να ξεριζωθεί. Στην αρχή είναι δύσκολο, μετά το πράγμα γίνεται πιο εύκολο αφού εμπεδώνεις την νέα συνήθεια να μην καπνίζεις. Μετά από λίγο καιρό, όπως έλεγαν και οι Στωικοί, να θυσιάζεις στον Θεό γιατί απαλλάχθηκες οριστικά από την προηγούμενη συνήθεια.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Τίνα Κουκοπούλου: Το στίγμα, πιο βαθύ "σημάδι" στην ψωρίασηΤίνα Κουκοπούλου: Το στίγμα, πιο βαθύ "σημάδι" στην ψωρίαση

Εκτεταμένο είναι το πρόβλημα του στιγματισμού των ασθενών με ψωρίαση, καθώς πολλοί ταυτίζουν τη μη μεταδοτική ψωρίαση με την ψώρα. Η πρόεδρος του Συλλόγου ... Περισσότερα »

Tips για ομαλή επιστροφή στη δουλειά μετά από αποβολήTips για ομαλή επιστροφή στη δουλειά μετά από αποβολή

Η επικοινωνία με τον γιατρό σας και τον εργοδότη σας είναι βασικά στοιχεία για να προσαρμοστείτε ομαλά.... Περισσότερα »

Προβλήματα υγείας που προκαλούνται από ανεπάρκεια σεληνίουΠροβλήματα υγείας που προκαλούνται από ανεπάρκεια σεληνίου

Ποια είναι τα αρχικά συμπτώματα της έλλειψης αυτής της θρεπτικής ουσίας και ποιες ομάδες κινδυνεύουν από ανεπάρκεια.... Περισσότερα »

Μανταρίνι: Οφέλη στην υγεία και λίγες θερμίδεςΜανταρίνι: Οφέλη στην υγεία και λίγες θερμίδες

Τα οφέλη του μανταρινιού είναι πολύ λιγότερο γνωστά, σε σύγκριση με τα πορτοκάλια, ωστόσο, είναι πραγματικά εντυπωσιακά.... Περισσότερα »

LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομήςVideo - LIVE μετάδοση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής

Στο πλαίσιο του 4ου κύκλου σεμιναρίων Λαπαροσκοπικών Κολεκτομών μεταδίδεται ζωντανά χειρουργική επέμβαση Λαπαροσκοπικής κολεκτομής από την αίθουσα χειρουργείου του Δ.Θ.Κ.Α. Υγεία 13:00 - 17:00. Η ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2019  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube