Επιτυχής η παρουσία της ΡευΜΑζήν στη ΔEΘ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν έλαβε μέρος στη Διεθνή...

Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2019, 11:13
Διαχειριστής

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Παιδιών με Ρευματικά Νοσήματα ΡευΜΑζήν έλαβε μέρος στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της 84η ΔΕΘ (7 έως 15 Σεπτεμβρίου 2019), πραγματοποιήθηκαν καθημερινά στο περίπτερο της ΡευΜΑζήν μια σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις, στις οποίες το κοινό ανταποκρίθηκε με ενθουσιασμό.

Στοχεύοντας στην ενημέρωση των επισκεπτών της ΔΕΘ σχετικά με τα ρευματικά νοσήματα, την καθημερινότητα των ασθενών και τις δυσκολίες που αυτοί αντιμετωπίζουν, παρουσιάστηκαν καρέκλες και γάντια προσομοίωσης του πόνου και της δυσκαμψίας των ρευματοπαθών, τα οποία οι επισκέπτες δοκίμαζαν σε μια προσπάθεια «ενσυναίσθησης» και κατανόησης της ιδιαίτερης φύσης των ρευματικών παθήσεων.

Αντίστοιχα, ο κόσμος εκδήλωσε έντονο ενδιαφέρον για τα ειδικά εργαλεία καθημερινής χρήσης που εκτέθηκαν στο τραπέζι του περιπτέρου, τα οποία λειτουργούν ως μέσα διευκόλυνσης για την εκτέλεση των μαγειρικών δραστηριοτήτων των ρευματοπαθών.

Επιπλέον, κάθε ημέρα «συστηνόταν» στον χώρο του περιπτέρου, ενημερώνοντας για τις επιμέρους δράσεις του, και ένας από τους συλλόγους ασθενών που συναποτελούν την Ομοσπονδία, ενώ παράλληλα λάμβαναν χώρα ομιλίες ιατρών ρευματολόγων, ψυχολόγων, φυσικοθεραπευτών και ασθενών με συνακόλουθες συζητήσεις μεταξύ αυτών και του κοινού. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 6 ενημερωτικες εκδηλώσεις με 18 ομιλητές. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στο θεατρικό δρώμενο με αναπαράσταση στιγμών από την καθημερινότητα των ασθενών. Η θεατρική ομάδα δραματοποίησε με παραστατικότητα και ευαισθησία τις δυσχέρειες των ασθενών, προκαλώντας το ενδιαφέρον και τη συγκίνηση των παρευρισκόμενων επισκεπτών.

Το περίπτερο επισκέφθηκαν και φέτος αρκετά πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο υπουργός ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, καταπολέμησης της φτώχειας, ΑΜΕΑ και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργος Σταμάτης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο Υφυπουργός Εσωτερικών και αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Καράογλου Θεόδωρος.

Επιπρόσθετα, στο χώρο του περιπτέρου διενεργήθηκε έρευνα υπό τη μορφή ερωτηματολογίου με θέμα τις κλινικές μελέτες (επίπεδο πληροφόρησης, πρόθεση κοινού, απαιτούμενες προϋποθέσεις συμμετοχής), με αθρόα συμμετοχή του κοινού, η οποία οδήγησε στη συμπλήρωση 1200 ερωτηματολογίων. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα δημοσιευτούν μετά το πέρας της επεξεργασίας των καταγεγραμμένων στοιχείων.

Τέλος, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης διανεμήθηκαν πάνω από 1000 τσάντες με έντυπο υλικό ενημερωτικού χαρακτήρα από τους συλλόγους της Ομοσπονδίας. Συνολικά το περίπτερο επισκέφθηκαν 4.500 άτομα και διανεμήθηκαν 12.000 έντυπα.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ