Το Βήμα του ΑσθενήΕκδηλώσεις - ΔράσειςΔιάφορες εκδηλώσεις

Επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» κατά των μικροβίων!

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 8714 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1209

Δημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2019

Το απλό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι θα μπορούσε να αποτρέψει περίπου 3 στα 10 επεισόδια διαρροϊκής λοίμωξης και σχεδόν 1 στα 5 επεισόδια αναπνευστικής λοίμωξης, όπως η πνευμονία στα παιδιά, οι οποίες αποτελούν τις δύο κύριες αιτίες θανάτων παιδιών παγκοσμίως, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention - CDC).

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι με το σωστό πλύσιμο των χεριών μπορούν να προληφθούν οι περισσότερες νοσοκομειακές λοιμώξεις, οι οποίες οδηγούν σε παρατεταμένες νοσηλείες και μερικές φορές στο θάνατο.

Κι όμως, ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους όταν πρέπει, όπως για παράδειγμα πριν πιάσουν το φαγητό, μετά τη χρήση τουαλέτας, όταν αλλάξουν την πάνα ενός μωρού, όταν φταρνιστούν, βήξουν ή πιάσουν τα χέρια άλλων ανθρώπων.

Η 15η Οκτωβρίου έχει οριστεί από το 2008 ως η Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών και αποτελεί μια πρωτοβουλία της παγκόσμιας σύμπραξης φορέων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (Global Handwashing Partnership) για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και κατανόησης της σημασίας του πλυσίματος των χεριών με σαπούνι και νερό, ως το πιο απλό και οικονομικό τρόπο για την πρόληψη των ασθενειών και την προάσπιση της ζωής.

Όταν τα χέρια μας είναι μολυσμένα με παθογόνους μικροοργανισμούς, αυτοί μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο. Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η ανεύρεση τρόπων για την προώθηση του πλυσίματος των χεριών μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της εμφάνισης δυνητικά θανατηφόρων ασθενειών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παιδιών με καρκίνο, τα οποία περνούν μεγάλο διάστημα της ασθένειάς τους μέσα σε κάποιο θάλαμο νοσοκομείου, γεγονός που παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νοσοκομειακών λοιμώξεων. Η υποκείμενη νόσος τους καθώς και τα θεραπευτικά σχήματα που λαμβάνουν κατά την διάρκεια της νοσηλείας τους είναι μερικοί από τους λόγους που καθιστούν τα παιδιά ευάλωτα στις λοιμώξεις αυτές.

Ανάμεσα στις πιο συχνές νοσοκομειακές λοιμώξεις που αφορούν τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο είναι οι μικροβιαιμίες, που στις περισσότερες περιπτώσεις σχετίζονται με την παρουσία κεντρικών φλεβικών καθετήρων. Οι κεντρικοί φλεβικοί καθετήρες είναι απαραίτητοι για τη χορήγηση των μακροχρόνιων θεραπευτικών σχημάτων καθ’ όλη τη διάρκεια της νοσηλείας των μικρών και νεαρών ασθενών.

Ωστόσο, έως και το 70επί τοις εκατό των μικροβιαιμιών που σχετίζονται με τους κεντρικούς φλεβικούς καθετήρες, μπορούν να προληφθούν. Ένα από τα μέτρα πρόληψης, όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι η εκπαίδευση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και η ευαισθητοποίηση των οικογενειών των νοσηλευόμενων παιδιών όσον αφορά την υγιεινή των χεριών.

Το Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων - CLEO και η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ - Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν καθ’ όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου καμπάνια ενημέρωσης για την υγιεινή των χεριών ως μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, με τίτλο «Χέρια καθαρά - Μικρόβια μακριά»
.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας πραγματοποιούνται ενημερώσεις σε νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 15 Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Πλυσίματος Χεριών, οργανώθηκε ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», με στόχο τα παιδιά να γίνουν οι φορείς του μηνύματος ότι η πρόληψη των λοιμώξεων είναι υπόθεση… καθαρών χεριών!

Υποστηρικτής και χορηγός της καμπάνιας είναι η φαρμακευτική εταιρεία Bristol Myers Squibb. Εκ μέρους της εταιρείας, η κα Λίζα Προδρόμου δήλωσε: «Στο πλαίσιο της αποστολής μας να υπηρετούμε τους ογκολογικούς ασθενείς, στηρίζουμε την ευαίσθητη ομάδα των παιδιών με καρκίνο, χορηγώντας μια ιδιαίτερη εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο: «Χέρια καθαρά- μικρόβια μακριά». Με αυτήν την καμπάνια ενημερώνουμε τους μικρούς ασθενείς και τις οικογένειές τους για τον κίνδυνο που διατρέχουν από τις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και ενθαρρύνουμε τη σωστή υγιεινή των χεριών. Με αυτό τον τρόπο, μέσω της πρόληψης, ενισχύουμε την ενημέρωση συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής των παιδιών με καρκίνο».

Από την πλευρά της, η κα Μένια Κουκουγιάννη, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, τόνισε ότι «είναι κυριολεκτικά… στο χέρι μας να συμβάλουμε όλοι στην πρόληψη ή έστω στον περιορισμό των λοιμώξεων, ειδικά μέσα στα νοσοκομεία, και έτσι να διευκολύνουμε το έργο του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που προσπαθεί να κάνει καλά τους ανθρώπους μας, και ιδιαίτερα τα παιδιά μας». Και κατέληξε: «Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την Bristol Myers Squibb για την υποστήριξη αυτής της καμπάνιας αλλά και γενικότερα για τη σταθερή και συνεπή στήριξη της στην προσπάθεια να έχουμε όλοι πρόσβαση στις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας».

  • Απάντηση

Απαντήσεις

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 977

#1 Δημοσίευση: 21 Οκτωβρίου 2019

Πολύ σημαντική καμπάνια σε μια χώρα όπου οι κάτοικοί της δεν συνηθίζουν να πλένουν και πολύ τα χέρια τους...

Ειδικά για τα παιδιά, αυτή η καμπάνια είναι απολύτως χρήσιμη γιατί μαθαίνουν από νωρίς πως να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Μπράβο σας!

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

Κορωνοϊός: Μάσκα και τη μετά το εμβόλιο εποχήΚορωνοϊός: Μάσκα και τη μετά το εμβόλιο εποχή

Η επιστροφή στην κανονικότητα απαιτεί την ευρεία αποδοχή και υιοθέτησή της σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, σημειώνουν οι ειδικοί.... Περισσότερα »

Πράγματα που δεν ξέρετε για τη θερμοκρασία του σώματοςΠράγματα που δεν ξέρετε για τη θερμοκρασία του σώματος

Τι μπορούμε να μάθουμε από την θερμοκρασία του σώματός μας; Και μήπως υπάρχουν πληροφορίες σχετικές με αυτήν που δεν είχαμε φανταστεί;... Περισσότερα »

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το lockdownΤι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το lockdown

Πώς σχολίασε την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων και τι επισήμανε για τις σκέψεις που επικρατούν στα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.... Περισσότερα »

Πονοκέφαλος: Ποια είναι τα σημάδια ότι χρειάζομαι άμεσα ιατρική βοήθειαΠονοκέφαλος: Ποια είναι τα σημάδια ότι χρειάζομαι άμεσα ιατρική βοήθεια

Τα ευχάριστα νέα είναι, ότι το 90 τοις εκατό των πονοκεφάλων είναι “αθώοι”, δηλαδή δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.... Περισσότερα »

Νέα θεραπευτικά δεδομένα στην πολλαπλή σκλήρυνσηVideo - Νέα θεραπευτικά δεδομένα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Παν/κής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο επισημαίνει ότι σήμερα οι ειδικοί ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube