«Καρκίνος, τι έχασα από αυτόν αλλά και τι κέρδισα από αυτόν.»

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών- Εθελοντών- Φίλων - Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η Ομάδα Γυναικολογικού καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι., σε συνεργασία με το...

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019, 15:28
Τροποποίηση: Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019, 17:27

Κ.Ε.Φ.Ι.

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών- Εθελοντών- Φίλων - Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών και η Ομάδα Γυναικολογικού καρκίνου «Εριφύλη» Κ.Ε.Φ.Ι., σε συνεργασία με το ESGO/ENGAGe (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ομάδων Γυναικολογικού Καρκίνου), που φέτος πραγματοποιεί το ιατρικό της Συνέδριο στην Αθήνα, διοργανώνουν εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, στην πλατεία Συντάγματος το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 από τις 10:00 το πρωί μέχρι τις 17:00 το απόγευμα.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ενημερωθεί το κοινό για τον Σύλλογο Κ.Ε.Φ.Ι και τις δράσεις του σχετικά με τον γυναικολογικό καρκίνο.
Βασική προτεραιότητα της εκδήλωσης είναι οι πολίτες να μπορέσουν να δουν με διαφορετική ματιά ένα θέμα που απασχολεί άμεσα ή έμμεσα όλους μας.

Περισσότερες από 1,3 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως διαγνώστηκαν με γυναικολογικούς καρκίνους το 2018.
Περίπου το 44επί τοις εκατό με καρκίνο τραχήλου της μήτρας, 23επί τοις εκατό με νέα κρούσματα καρκίνου των ωοθηκών, 29επί τοις εκατό με καρκίνο του ενδομητρίου και λιγότερο από 5επί τοις εκατό διαγνώστηκαν με άλλους γυναικολογικούς καρκίνους, δηλαδή με καρκίνο του αιδοίου και του κόλπου.
Το 21επί τοις εκατό αυτών των νέων περιστατικών ήταν στην Ευρώπη.
468.000 πέθαναν από γυναικολογικούς καρκίνους το 2018.
Οι 311.000 από αυτούς τους θανάτους, το 67επί τοις εκατό ήταν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Οι γυναικολογικοί καρκίνοι όμως μπορούν να αποφευχθούν ή να διαγνωστούν έγκαιρα.
Οι τακτικοί έλεγχοι και εξετάσεις, καθώς και οι επιλογές τρόπου ζωής, μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα πρόληψης ή ακόμη και έγκαιρης διάγνωσης γυναικολογικών καρκίνων, τότε η θεραπεία μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική και είναι δυνατή η αποθεραπεία.
Παρόλο που ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αποφευχθεί και μπορεί να θεραπευθεί εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο με τον έλεγχο HPV και το ΠΑΠ-τεστ, 7 στις 10 γυναίκες αποφεύγουν να εξεταστούν με ανησυχία για το ενδεχόμενο να έχουν τον ιό HPV.

Οι καρκίνοι των ωοθηκών, της μήτρας, του τραχήλου της μήτρας και άλλων γυναικολογικών καρκίνων συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο κοινών καρκίνων που πλήττουν τις γυναίκες, αλλά η ευαισθητοποίηση του κοινού για τους καρκίνους αυτούς εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλή.

Είναι πολύ σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία έτσι ώστε να ξεπεραστεί η επιφυλακτικότητα και ο φόβος που υπάρχει όταν αναφερόμαστε στον καρκίνο, πόσο μάλλον για το γυναικολογικό καρκίνο.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ