Το Βήμα του ΑσθενήΕκδηλώσεις - ΔράσειςΔιάφορες εκδηλώσεις

Προάσπιση του δικαιώματος των χρονίων πασχόντων στην υιοθεσία και την αναδοχή

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 8727 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1209

Δημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2019

Με αφορμή την εκδήλωση υπό τον τίτλο «Μία οικογένεια για κάθε παιδί: η νέα πολιτική για την αναδοχή και την υιοθεσία» για τα 30 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να προασπίσει στην πράξη το δικαίωμα των χρόνιων πασχόντων στην οικογένεια και να άρει τις διακρίσεις που παράγει η αόριστη διατύπωση του ισχύοντος νόμου σε βάρος τους.

Σύμφωνα με το νόμο 4538/2018, ανάδοχοι ή θετοί γονείς μπορούν να γίνουν τα άτομα με «καλή ψυχική, διανοητική και σωματική υγεία», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται στο κείμενο ή σε μεταγενέστερη ερμηνευτική εγκύκλιο πώς ορίζονται οι συγκεκριμένες καταστάσεις, με ποια επιστημονικά κριτήρια και μέσα από ποιες διαδικασίες.

Η ευρεία αυτή διατύπωση αφήνει περιθώρια υποκειμενικών κρίσεων σχετικά με την πληρότητα των προϋποθέσεων από τους υποψήφιους γονείς και απειλεί την ίση μεταχείριση πολιτών που η πάθησή τους βάσει τεκμηρίωσης ουδεμία επίπτωση έχει στην ικανότητα ανατροφής ενός παιδιού, όπως για παράδειγμα ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή παθήσεις του κυκλοφορικού ή αναπνευστικού συστήματος.

Επιπλέον, ο νόμος χρησιμοποιεί ως προϋπόθεση τη διατύπωση «ιδίως να μην πάσχουν από χρόνια μεταδοτικά νοσήματα», παραγνωρίζοντας ότι παθήσεις όπως ο HIV και οι ηπατίτιδες Β και C δε μεταδίδονται με την κοινωνική συναναστροφή.

Η συμμετοχή του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, αναδεικνύει τον υψηλό συμβολισμό που αποδίδει η κυβέρνηση σε αυτό το ευαίσθητο κοινωνικό θέμα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας καλεί το Υπουργείο Εργασίας και τα συναρμόδια υπουργεία να αναλάβουν πολιτική πρωτοβουλία και να άρουν τον αποκλεισμό των ασθενών από το δικαίωμα στην αναδοχή και την υιοθεσία, ως ένα μέτρο αποκατάστασης της ισονομίας και καταπολέμησης του στίγματος και των διακρίσεων σε βάρος τους, που υπηρετεί ταυτόχρονα το συμφέρον και την ευημερία των παιδιών.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 977

#1 Δημοσίευση: 11 Δεκεμβρίου 2019
Τροποποίηση: 11 Δεκεμβρίου 2019

Ο αποκλεισμός των ασθενών από βασικά δικαιώματα αποτελεί πάγεια πολιτική πολλών κυβερνήσεων. Ας ελπίσουμε ότι η εν λόγω έκκληση της Ένωσης Ασθενών θα βρει ανταπόκριση....

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1379

#2 Δημοσίευση: 17 Δεκεμβρίου 2019

Σε τούτη την χώρα οι διακρίσεις και ο κοινωνικός αποκλεισμός των ασθενών συνεχίζονται ακατάπαυστα. Η Ένωση Ασθενών με τις παρεμβάσεις της μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

Κορωνοϊός: Μάσκα και τη μετά το εμβόλιο εποχήΚορωνοϊός: Μάσκα και τη μετά το εμβόλιο εποχή

Η επιστροφή στην κανονικότητα απαιτεί την ευρεία αποδοχή και υιοθέτησή της σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας, σημειώνουν οι ειδικοί.... Περισσότερα »

Πράγματα που δεν ξέρετε για τη θερμοκρασία του σώματοςΠράγματα που δεν ξέρετε για τη θερμοκρασία του σώματος

Τι μπορούμε να μάθουμε από την θερμοκρασία του σώματός μας; Και μήπως υπάρχουν πληροφορίες σχετικές με αυτήν που δεν είχαμε φανταστεί;... Περισσότερα »

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το lockdownΤι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το lockdown

Πώς σχολίασε την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων και τι επισήμανε για τις σκέψεις που επικρατούν στα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.... Περισσότερα »

Πονοκέφαλος: Ποια είναι τα σημάδια ότι χρειάζομαι άμεσα ιατρική βοήθειαΠονοκέφαλος: Ποια είναι τα σημάδια ότι χρειάζομαι άμεσα ιατρική βοήθεια

Τα ευχάριστα νέα είναι, ότι το 90 τοις εκατό των πονοκεφάλων είναι “αθώοι”, δηλαδή δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.... Περισσότερα »

Νέα θεραπευτικά δεδομένα στην πολλαπλή σκλήρυνσηVideo - Νέα θεραπευτικά δεδομένα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Παν/κής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο επισημαίνει ότι σήμερα οι ειδικοί ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube