«Παραμύθια ενάντια στην Εξάρτηση»

Το Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ παρουσιάζει«Παραμύθια ενάντια στην Εξάρτηση»Βιωματικό εργαστήρι προφορικής...

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου 2017, 15:22
κεθεα διαβαση

Το Πολιτιστικό Στέκι του Προγράμματος Απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ παρουσιάζει
«Παραμύθια ενάντια στην Εξάρτηση»
Βιωματικό εργαστήρι προφορικής λογοτεχνίας και αφήγησης με τον Δρ. Στέλιο Πελασγό
Ένα Σάββατο κάθε μήνα από τις 11.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ.
Έναρξη : Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017
Επόμενες ημερομηνίες πραγματοποίησης του εργαστηρίου : Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, 20 Ιανουαρίου 2018, 10 Φεβρουαρίου 2018, 10 Μαρτίου 2018, 28 Απριλίου 2018 και 19 Μαΐου 2018.

Μικρή περιγραφή: Τα λαϊκά παραμύθια περιγράφουν την πορεία του ανθρώπου προς την ψυχική, κοινωνική και πνευματική ολοκλήρωση. Οι ήρωες είναι συνήθως παιδιά, προέφηβοι, έφηβοι ή νέοι αντιμέτωποι με μια έλλειψη ή με μια ανάγκη. Σκοπός τους η αποκατάσταση μιας κατεστραμμένης τάξης ή το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Στην πορεία θα αντιμετωπίσουν δράκους και τέρατα, πειρασμούς και περισπάσεις, αμφιβολίες και προδοσίες. Θα δεχτούν βοήθεια και θα αλλάξουν. Στο τέλος θα κατακτήσουν το στόχο τους και θα επιβραβευτούν με πλούτο, έρωτα, κοινωνική καταξίωση αλλά και την ευθύνη να δημιουργήσουν οικογένεια και να κυβερνήσουν ένα μικρότερο ή μεγαλύτερο βασίλειο.
Η εξάρτηση είναι στην πραγματικότητα ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν από την αναχώρηση από το οικείο μέχρι την τελική νίκη. Τα σύμβολα συγκεκριμένων παραμυθιών μπορούν να βοηθήσουν στην πορεία της ανεξαρτητοποίησης καθενός μας και να εκφράσουν τους σύγχρονους κινδύνους. Οι λύσεις που προτείνουν είναι αιώνιες και παναθρώπινες, ποικίλες αλλά συγκεκριμένες.

Το παρελθόν αυτής της δράσης: Το εργαστήρι εμπνέεται από το πρόγραμμα πρόληψης χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών για παιδιά Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που δημιούργησα για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και την Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών της Αστυνομίας Κύπρου και εφαρμόζεται παγκύπρια από εκπαιδευτικούς και στελέχη που έχω επιμορφώσει εδώ και πάνω από 15 χρόνια με επιτυχία.
Θα προσαρμοστεί όμως στις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες των συμμετεχόντων

Σκοπός: Η γνωριμία και η άντληση δύναμης και ομορφιάς από την λαϊκή παράδοση, η αξιοποίηση της σοφίας της μυθικής σκέψης για την πρόληψη δημιουργίας εξαρτητικής προσωπικότητας και για την στήριξη στον αγώνα μας ενάντια σε κάθε είδους εξαρτήσεων.

Σε ποιους απευθύνεται: σε ενήλικες. Σε εραστές της προφορικής αφήγησης, σε γονείς, παιδαγωγούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, σε όσους έχει επηρεαστεί η ζωή τους από την εξάρτηση, και σε όποιον επιθυμεί να στηριχτεί στην δύναμη της λαϊκής προφορικής παράδοσης.

Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής : info@ storytelling.gr - τηλ:6945155340
Kόστος συμμετοχής : 25 ευρώ ανά συνάντηση (θα γίνεται έκπτωση σε ειδικές περιπτώσεις).
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΤΕΚΙ ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ, Σταυροπούλου 29 - Πλατεία Αμερικής, τηλέφωνο επικοινωνίας : 210 8653960-εσωτερικό 111, e - mail : politistiko@ kethea-diavasi.gr

Λίγα λόγια για τον Δρ. Στέλιο Πελασγό
Ο Δρ. Στέλιος Πελασγός είναι ο πρώτος έλληνας ιστορητής (επαγγελματίας αφηγητής/ παραμυθάς). Κληρονόμος μιας ζωντανής λαϊκής παράδοσης, έφτασε στην αναβίωση των παραμυθιών βαδίζοντας και στα τέσσερα μονοπάτια του σύγχρονου storytelling, την λογοτεχνία, το (σωματικό) θέατρο, την ψυχολογία και την παιδαγωγική. Η ευχή της γιαγιάς του και τα τέσσερα μονοπάτια τον έφτασαν στην Γαλλία όπου συνάντησε τους μεγάλους δασκάλους της προφορικής λογοτεχνίας. Ακόνισε την τέχνη του στις βεγγέρες, τα πανηγύρια και τα καφενεία της Ελλάδας και την τρόχισε με την εμπειρία της σύγχρονης λογοτεχνίας και των παραστατικών τεχνών, της ψυχολογίας και της παιδαγωγικής.
Από το 1991 ταξιδεύει σε θέατρα, σχολεία, φεστιβάλ, μουσεία σε όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ανατολή δίνοντας παραστάσεις αφήγησης και διδάσκοντας σε σεμινάρια στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα. Το έργο του δίνει έμφαση στην ψυχοθεραπευτική και παιδαγωγική δράση της τέχνης του.
Το πρόγραμμα του «Παραμύθια ενάντια στην εξάρτηση» εφαρμόστηκε για πολλά χρόνια με μεγάλη επιτυχία στην Κύπρο απευθυνόμενο σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού (παιδιά, εφήβους, πρώην χρήστες, γονείς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς και ψυχολόγους) με ποικίλες δράσεις.
Είναι καλλιτεχνικός διευθυντής των Διεθνών φεστιβάλ αφήγησης, συνεργάτης πολλών φεστιβάλ αφήγησης στην Ευρώπη και δημιουργός πολλών περιφερειακών φεστιβάλ. Εμψυχώνει και στηρίζει παιδαγωγικά εργαστήρια για γονείς, γιαγιάδες και παππούδες, ψυχολόγους και εκπαιδευτικούς και ειδικεύεται στην διαχείριση των συναισθημάτων μέσα από τον μυθικό λόγο. Η διδακτορική του διατριβή για το παραμύθι, την προφορικότητα και την πολλαπλή νοημοσύνη θεωρείται ένα έργο αναφοράς και διδάσκεται σε πανεπιστημιακές σχολές.
Μεγάλο μέρος του έργου του διακονεί ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (τσιγγάνους, ηλικιωμένους, παιδιά ειδικής αγωγής, πρώην χρήστες ουσιών, φυλακισμένους κ.α.). Έχει συνθέσει και σκηνοθετήσει παραστάσεις αφήγησης με μαρτυρίες ζωής από γέροντες, πρώην χρήστες, εφήβους τσιγγάνους κ.α. Έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία του για παιδιά ή ενήλικες. Η ΕΡΤ έχει αφιερώσει τέσσερα ντοκιμαντέρ στο έργο του. Ζει ανάμεσα στην Αθήνα και σε μια ρεματιά του Πηλίου. Εμφανίζεται τακτικά στα όνειρα των μεγάλων και των παιδιών σαν μια αλεπού που μιλά ή σαν ένα χρυσό ψαράκι.

Λίγα λόγια για το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ
Το ΚΕΘΕΑ ΔΙΑΒΑΣΗ είναι θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης για ενήλικες χρήστες ναρκωτικών ουσιών και λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 1990 στην πλατεία Αμερικής. Είναι πρόγραμμα εξωτερικής ημερήσιας παρακολούθησης, οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν, δεν χορηγούνται φαρμακευτικές ή υποκατάστατες ουσίες και δεν υπάρχουν λίστες αναμονής.
Aπευθύνεται σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών, νεαρούς ενήλικες άνω των 21, εργαζόμενους, φοιτητές, περιστασιακούς χρήστες και στα μέλη του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντός τους.

Οι χρήστες ουσιών μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Συμβουλευτικού Κέντρου 210 86 26 761.
Οι γονείς και οι συγγενείς των εξαρτημένων μπορούν να απευθυνθούν για οποιαδήποτε πληροφορία στο τηλέφωνο του Κέντρου Οικογενειακής Υποστήριξης 210 86 12 604.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ