Συνάντηση στο Ινστιτούτο Παστέρ για τον ρόλο και την συμμετοχή των ασθενών στον σχεδιασμό κλινικών υπηρεσιών

Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 31/10 στο Ινστιτούτο Παστέρ με θέμα τον ρόλο και την συμμετοχή των ασθενών στην...

Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019, 12:00
Τροποποίηση: Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019, 12:12

Διαχειριστής

Mια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 31/10 στο Ινστιτούτο Παστέρ με θέμα τον ρόλο και την συμμετοχή των ασθενών στην διαδικασία λήψης κλινικών αποφάσεων και υπηρεσιών.

Στην ενημερωτική αυτή συνάντηση που αφορούσε αποκλειστικά τους ασθενείς και την δυνατότητά τους να επεμβαίνουν δραστικά στην διαμόρφωση προγραμμάτων, μελετών και μέτρων για την Υγεία, συμμετείχαν με ομιλίες τους πολλοί ειδικοί σε θέματα Υγείας, ανάμεσα στους οποίους και ειδικός σύμβουλος στην φροντίδα υγείας και την ηλεκτρονική υγεία από το δημοφιλές σουηδικό πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska, ο οποίος έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τον ρόλο των ασθενών στην διενέργεια μελετών αλλά και την συμμετοχή τους στην λήψη κλινικών αποφάσεων στο εν λόγω νοσοκομείο αλλά και γενικότερα.

Παρουσιάστηκε επίσης και από άλλους ομιλητές ο τρόπος προσέγγισης του ασθενούς προκειμένου να συμμετάσχει σε κλινικές μελέτες, η σημασία που διαδραματίζει στην λήψη αποφάσεων, η καινοτομία με την ενσωμάτωση φροντίδας έρευνας και εκπαίδευσης καθώς και και κάποιες τεχνικές πληροφορίες για τον τρόπο συμπερίληψης των ασθενών στις μελέτες και έρευνες (διαμόρφωση ερωτηματολογίων, προσέγγιση κλπ). Οι πληροφορίες από την Κομισιόν έδωσαν έναν άλλο ενημερωτικό πλαίσιο στο εν λόγω worhshop.

Η συνάντηση στο Ινστιτούτο Παστέρ, με τις ομολογουμένως πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και παρουσιάσεις, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος NewHoRRizon, που στοχεύει πρωτίστως στην περαιτέρω ενσωμάτωση της υπεύθυνης έρευνας και καινοτομίας στα συστήματα έρευνας και καινοτομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Σκοπός της πιλοτικής δράσης είναι η διευκόλυνση της αμοιβαίας μάθησης μεταξύ δύο διαφορετικών πλαισίων, με γνωριμία με το μοντέλο συμμετοχής ασθενών / πολιτών στον σχεδιασμό υπηρεσιών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Karolinska στην Σουηδία και στο πλαίσιο της Ελλάδας. Από την Ελλάδα συμμετέχει το Ινστιτούτο Παστέρ και συγκεκριμένα η Δρ. Σίσσυ Κολυβά. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις στο Karolinska, στο οποίο συμμετείχε εκπρόσωπος ασθενών.

Το Βήμα του Ασθενή, που ήταν παρών στην συνάντηση, θα σας ενημερώσει περαιτέρω για αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνάντηση όπου στόχος ήταν η έκφραση απόψεων από την Ελληνική πλευρά αλλά και η προσπάθεια ανταλλαγής πληροφορίας και ανάπτυξης συνεργασίας.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ