Οι δράσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων Ασθενών

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών στις 18 Απριλίου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, υλοποιεί μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης...

Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021, 14:25
Διαχειριστής

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών στις 18 Απριλίου, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, υλοποιεί μία διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών αναφορικά με τη Χάρτα Δικαιωμάτων.

Διαμέσου του συνδέσμου https://bit.ly/3dkz4rO, οι χρήστες του Facebook μπορούν να εισάγουν ένα θεματικό πλαίσιο στη φωτογραφία του προφίλ τους με το hashtag #patients’rights, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για τα δικαιώματα των ασθενών. Ταυτόχρονα μπορούν να συμμετέχουν σε μία σύντομη έρευνα αναφορικά με περιστατικά παραβίασης των δικαιωμάτων τους στον σύνδεσμο https://www.surveymonkey.com/r/PatientsRights.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Δικαιώματα των Ασθενών τιμάται κάθε χρόνο στις 18 Απριλίου, έπειτα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2007, και αφορά στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα δικαιώματα των ασθενών και των ληπτών υπηρεσιών υγείας.

Τα δικαιώματα αυτά αποτυπώνονται στη Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών, όπως αυτή συντάχθηκε το 2002 κατόπιν πρωτοβουλίας του Δικτύου Ενεργών Πολιτών (Active Citizenship Network- ACN) μαζί με άλλες 12 Ευρωπαϊκές Οργανώσεις.

Η Χάρτα αποτελεί ένα κείμενο στο οποίο διακηρύσσονται δεκατέσσερα (14) δικαιώματα, που στο σύνολο τους έχουν ως στόχο να εγγυηθούν «ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας» και να εξασφαλίσουν την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών που παρέχονται από τους εθνικούς φορείς υγείας στην Ευρώπη.

Τα δικαιώματα της Χάρτας, η οποία υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και συνιστούν μέρος του Ευρωπαϊκού Δικαίου και αφορούν όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικής προέλευσης, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας, γενετήσιου προσανατολισμού και περιουσίας.

Η φετινή ημέρα τιμάται για δεύτερη χρονιά υπό τη σκιά της πανδημίας COVID-19 και αναδεικνύει την ευθύνη που έχει το σύστημα υγείας για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία των δικαιωμάτων στους ασθενείς, είτε νοσούν από τον κορωνοϊό, είτε από άλλες παθήσεις.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η Ένωση Ασθενών Ελλάδας λειτουργεί την τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης Χρόνιων Ασθενών “MAZI” 111 32, στην οποία, μεταξύ άλλων παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και συνηγορίας.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ