Η σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών: Αυτονομία και Πατερναλισμός

Με αναφορά την δίκη και τον κώδικα της Νυρεμβέργης το 1947, έχουμε την πρώτη ουσιαστική αλλαγή στην σχέση γιατρού - ασθενούς. Τα τελευταία χρόνια με...

Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2019, 12:19
Τροποποίηση: Παρασκευή, 08 Φεβρουαρίου 2019, 11:08

Διαχειριστής

Συνημμένο αρχείο

Με αναφορά την δίκη και τον κώδικα της Νυρεμβέργης το 1947, έχουμε την πρώτη ουσιαστική αλλαγή στην σχέση γιατρού - ασθενούς. Τα τελευταία χρόνια με την ραγδαία εξέλιξη των ΜΜΕ οι ασθενείς ενημερώνονται επαρκώς και μπορούν να διεκδικήσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους.

Η αυτονομία αν και είναι πολλές φορές η ενδεδειγμένη λύση στην άσκηση της ιατρικής πρακτικής , στην πράξη προκαλεί ενίοτε προβλήματα όπως τον περιορισμό της επικοινωνίας γιατρού - ασθενούς, την ασάφεια στην έκταση της ενημέρωσης, την ελλιπή εκπαίδευση των γιατρών στην σχέση τους με τους ασθενείς κλπ.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τομέας Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Έφη Σίμου, ανέπτυξε στην 7η ημερίδα του iatronet. gr ”Βήματα Ασθενών” ένα σημαντικό θέμα που αφορούσε την σημασία της προστασίας των δικαιωμάτων των ασθενών σχετικά με την Αυτονομία και τον Πατερναλισμό, εγείροντας σημαντικά το ενδιαφέρον των παρισταμένων.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ