Προβολή

Το Βήμα του ΑσθενήΓενικές ΣυζητήσειςΚουβέντα να γίνεται

Μεμψιμοιρία και μοιρολατρεία

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 5309 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 762

Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2018

Πολλοί τα βάζουν με την τύχη τους επειδή κάποιο πρόβλημα υγείας τους βρήκε απροετοίμαστους. Άλλοι δεν δέχονται την παραμικρή βοήθεια επειδή θεωρούν ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που μοιρολατρούν και μεμψιμοιρούν για όλα αυτά που τους συμβαίνουν, χωρίς να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει. Η διέξοδος δεν βρίσκεται στην επίκληση της μοίρας και του ριζικού. Όλα είναι στο μυαλό μας και εξαρτώνται από την ψυχική μας δύναμη. Ας μην το ρίχνουμε λοιπόν στην ατυχία μας παρά να βάζουμε τα δυνατά μας να ξεφύγουμε από δυσάρεστες καταστάσεις. Μόνο έτσι θα αισθανθούμε πραγματικά νικητές σε ότι και να μας συμβαίνει.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1092

#1 Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2018

Το να τα βάζεις με την μοίρα ή την τύχη σου δεν είναι παρά μια ακόμη αποτυχημένη προσπάθεια στην κατεύθυνση του να απαλλάξεις τον εαυτό σου από κάθε ευθύνη.

  • Απάντηση

stellaa
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 92

#2 Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2018

Οι περισσότεροι - όταν τους προκύπτει ένα πρόβλημα - είτε λόγω ασθένειας είτε λόγω ατυχήματος - περνάνε κάποιες ανακατατάξεις στην ψυχολογία τους. Αυτές είναι γνωστές ως : τα στάδια του πένθους.
Στην αρχή υπάρχει μια άρνηση, θυμός, απεγνωσμένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων που συχνά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές , θλίψη, κλείσιμο στον εαυτό, και στο τέλος επέρχεται η αποδοχή της κατάστασης. Πολλοί άνθρωποι κολλάνε σε κάποιο από τα στάδια του πένθους και βέβαια σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο το περιβάλλον έμψυχο και άψυχο. Εάν ένα άτομο είναι περιστοιχισμένο από άτομα αρνητικά, επιφανειακά, ρηχά και ψυχικά αδύναμα, ή είναι μόνος του, τότε είναι πιθανότερο να κολλήσει σε κάποιο στάδιο από αυτά ή ακόμα και να πέσει σε κατάθλιψη.
Αν το περιβάλλον του ατόμου αυτού είναι θετικό, ψύχραιμο και ισορροπημένο, τότε ίσως φτάσει και ο ίδιος ο ασθενής στην αποδοχή της κατάστασής του πιο γρήγορα.
Η μεμδιμοιρία και η μοιρολατρεία δεν είναι παρά ένα από τα στάδια αυτά. Εάν ένα άτομο, αρνείται πεισματικά να δεχτεί την οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια, τότε ίσως (νομίζω) πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας.
Επειδή τυχαίνει στο άμεσο περιβάλλον μου να υπάρχει άτομο που αρνείται πεισματικά να δεχτεί ότι χρειάζεται βοήθεια, σκοπεύω να ζητήσω τη γνώμη ειδικού ψυχικής υγείας για το πώς θα το διαχειριστώ και πώς θα πείσω το άτομο ότι θα είναι για το δικό του καλό το να έχει κάποιον ή κάποια να τον βοηθάει με την καθημερινότητά του.
Η φύση μας έχει δώσει ένα σώμα και είναι αδύνατον να είμαστε ταυτόχρονα σε δύο μέρη και να έχουμε και απεριόριστες αντοχές. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει κανείς. Είναι καλύτερα να έχει κάποιον βοηθό κάποιος, παρά να επιφορτίζει τον ή την σύντροφο, τα παιδιά του ή όποιον άλλον συγγενή. Είναι ζημιογόνο για την σχέση μας με τον σύντροφό μας ή τα παιδιά μας να τους μετατρέπουμε σε οικιακούς βοηθούς, νοσηλευτές ή ότι άλλο με το ζόρι. Τους στερούμε την ελευθερία κινήσεων και τους προσθέτουμε άγχος με ασχολίες που δεν τις ξέρουν καλά κι επομένως μπορεί να κάνουν λάθη.

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1092

#3 Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2018

Αρχική δημοσίευση #2:
Οι περισσότεροι - όταν τους προκύπτει ένα πρόβλημα - είτε λόγω ασθένειας είτε λόγω ατυχήματος - περνάνε κάποιες ανακατατάξεις στην ψυχολογία τους. Αυτές είναι γνωστές ως : τα στάδια του πένθους. Στην αρχή υπάρχει μια άρνηση, θυμός, απεγνωσμένες προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων που συ...

Πολύ σωστή και τεκμηριώμενη η απάντησή σου αγαπητή stelaa

Κατά κανόνα, πάντως, το οικείο περιβάλλον δεν είναι ψύχραιμο και χρειάζεται η ψυχική δύναμη για να υπερκεραστούν οι δυσκολίες.

  • Απάντηση

stellaa
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 92

#4 Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2018

Αρχική δημοσίευση #3:
Πολύ σωστή και τεκμηριώμενη η απάντησή σου αγαπητή stelaaΚατά κανόνα, πάντως, το οικείο περιβάλλον δεν είναι ψύχραιμο και χρειάζεται η ψυχική δύναμη για να υπερκεραστούν οι δυσκολίες. ...

Η αλήθεια είναι πως κάθε αλλαγή αιφνιδιάζει τόσο τον ίδιο τον ασθενή ή θύμα ατυχήματος, όσο και τους οικείους του.
Στη δική μας περίπτωση ήταν κάτι εντελώς αναπάντεχο. Ένα τροχαίο ατύχημα που έγινε εν ώρα υπηρεσίας του συζύγου μου (44 ετών τότε). Στην αρχή επικράτησε σύγχυση, απορίες, πανικός (πώς θα τα βγάλω πέρα μόνη μου?), θλίψη, άγχος (τι θα γίνει τώρα?) αναμνήσεις, συγκρούσεις με άλλα άτομα του ευρύτερου περιβάλλοντος (υποδείξεις άσχετες γιατί δεν ήξεραν τι ακριβώς συνέβη).
Καθώς ο καιρός προχωρούσε κι επειδή αναγκάστηκα να αναλάβω τα πάντα, έγινα εφευρετική και ταυτόχρονα λιγότερο συναισθηματική. Έγινα πιο ψυχρή στην αντιμετώπιση των πάντων.
Βρήκα λύσεις αλλά αρκετές φορές έπεσα και σε τοίχο. Υπήρξε τεράστιο πρόβλημα με τη διαχείριση του ατυχήματος γιατί δεν είχε δηλωθεί ποτέ ότι συνέβη. Ήμουν επιφορτισμένη με πολλές παραπάνω ευθύνες από αυτές που είχα πριν. Κανείς δεν ήταν σε θέση ή δεν ήξερε να με συμβουλέψει τι να κάνω. Πήγαινα με τον αυτόματο πιλότο.
Ευτυχώς για καλή μας τύχη, ο σύζυγός μου συνήλθε τουλάχιστον ως προς τις νοητικές λειτουργίες κι έτσι, παρά τα σωματικά τραύματα, ήταν σε θέση να διαχειριστεί πολλά ζητήματα και ο ίδιος.
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και τις αποθαρρύνσεις που βιώσαμε, τουλάχιστον δεν χάσαμε την ψυχραιμία μας, δεν μας παρέσυρε το κλίμα καταστροφολογίας.
Οι συνάδελφοι που τον μετέφεραν εκεί δεν ανέφεραν τίποτα για τις συνθήκες που προέκυψε το αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Η ενδοεγκεφαλική αιμορραγία αποδόθηκε σε αυτόματο αιμάτωμα λόγω υπέρτασης (κλισέ αλλά και λάθος). Δεν αναφέρθηκε από τους συναδέλφους του κατά την εισαγωγή ότι είχε προηγηθεί τροχαίο ατύχημα (αντιλαμβάνομαι γιατί δεν το ανέφεραν).
Εκτός από την εγκεφαλική αιμορραγία (θλάση όπως φάνηκε στις αξονικές) είχε τραύματα και στην κοιλιά, στο θώρακα και εξάρθρωση δεξιού ώμου. Τα τραύματα στην κοιλιά οδήγησαν σε λίγες μέρες σε σοβαρή λοίμωξη (σηψαιμία) και προκάλεσαν σοβαρή έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας.
Έχουν περάσει δύομισι χρόνια από το συμβάν κι όμως, ακόμα και σήμερα δεν μπορέσαμε να τεκμηριώσουμε επαρκώς το ότι έγινε ατύχημα πριν την εκδήλωση του αιματώματος.
Ο ίδιος ο σύζυγος δεν θυμάται τίποτα από το γεγονός (φυσικό κι επόμενο λόγω του τραύματος).
Κάποια στιγμή τα παίρνει κανείς όλα απόφαση. Όσο επώδυνα και να είναι, όσο δυσάρεστο κι αν είναι το ότι δεν μπορέσαμε να αποδείξουμε το τι έγινε, όσο κι αν η αποκατάσταση μοιάζει αργή και ίσως ανέφικτη σε κάποιο βαθμό, δεν γίνεται να παραιτηθούμε από τον αγώνα. Θα το πάμε ως το τέλος αλλά με κάποια λογική.
Είναι φύσει αδύνατον να καλύψω τα πάντα. Εκείνος είναι λιγάκι αρνητικός στο να δεχτεί βοήθεια από κάποιο άλλο άτομο. Εγώ όμως δεν είμαι καθόλου αρνητική. Αν βρίσκαμε ένα άτομο με καλή συμπεριφορά και υπευθυνότητα (δυστυχώς δεν υπάρχουν και πολλά τέτοια άτομα) ασφαλώς και θα ανακούφιζε πολύ και τους δύο μας.

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1092

#5 Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2018

Αρχική δημοσίευση #4:
Η αλήθεια είναι πως κάθε αλλαγή αιφνιδιάζει τόσο τον ίδιο τον ασθενή ή θύμα ατυχήματος, όσο και τους οικείους του. Στη δική μας περίπτωση ήταν κάτι εντελώς αναπάντεχο. Ένα τροχαίο ατύχημα που έγινε εν ώρα υπηρεσίας του συζύγου μου (44 ετών τότε). Στην αρχή επικράτησε σύγχυση, απο...

Σίγουρα αγαπητή stellaa

Ένα τέτοιο άτομο θα σας βοηθούσε πολύ... Πάντως, το γεγονός ότι ”μάθατε” πολλά και οι δυό σας είναι πολύ σημαντικό. Οι εμπειρία σας βοηθά κατά κόρον!

  • Απάντηση

stellaa
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 92

#6 Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2018

Αρχική δημοσίευση #5:
Σίγουρα αγαπητή stellaaΈνα τέτοιο άτομο θα σας βοηθούσε πολύ... Πάντως, το γεγονός ότι ”μάθατε” πολλά και οι δυό σας είναι πολύ σημαντικό. Οι εμπειρία σας βοηθά κατά κόρον!...

Κανείς δεν είναι ευτυχής όταν ”μαθαίνει” μέσα από τέτοιες εμπειρίες. Φυσικά και η γνώση είναι δύναμη, αλλά προτιμώτερο είναι να υπάρχει παντού και πάντα σωστή ενημέρωση για όλους τους ανθρώπους.
Όπως καλά γνωρίζουμε, πολλές καταστάσεις θα μπορούσαν να λείπουν από την καθημερινότητά μας αν υπήρχε σωστότερη ενημέρωση και φυσικά αν τηρούνταν οι νόμοι.
Δαπανόνται πολλά χρήματα και γίνονται πολλές καμπάνιες ενημέρωσης για την πρόληψη ασθενειών, γίνονται ακόμα και δωρεάν εξετάσεις σε παγκόσμιες ημέρες κλπ. Όμως, κανείς δεν μιλά για το αληθινό και τεράστιο μέγεθος των συνεπειών των ατυχημάτων. Που δεν μπορούν να προληφθούν όπως μια ασθένεια. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να διαγνωστεί ένα μελλοντικό ατύχημα.
Οι άνθρωποι κάνουν λάθη άλλοτε από υπερβολική αυτοπεποίθηση άλλοτε από πονηριά κι άλλοτε από αιφνιδιασμό.
Συνήθως, είμαστε καλυμμένοι πίσω από την επιβολή προστίμων, πίσω από αυστηρούς κανόνες που δεν τηρεί κανείς, κι αυτό δυστυχώς διαιωνίζει τα προβλήματα. Μιλάμε για έλλειψη ορατότητας, για παραβίαση των στοπ, για αδιαφορία που όμως κοστίζει καθημερινά σε πολλούς ανθρώπους τη ζωή και την ακεραιότητά τους. Κάθε ατύχημα είναι πολλά περισσότερα από μια απλή είδηση στο δελτίο της τροχαίας και είναι πάρα πολλά εκείνα τα ατυχήματα που δεν γράφονται ποτέ στο δελτίο αυτό γιατί δεν καλείται ποτέ η τροχαία εκεί.
Αυτό που ευχαρίστως θα έκανα και το κάνω και τώρα είναι να μιλάω παντού και όπου μου δίνεται η ευκαιρία για τις τραγικές συνέπειες αυτών των ατυχημάτων, για τις τραγικές αμέλειες επιχειρήσεων που οδηγούν σε ολέθρια αποτελέσματα γιατί ενώ δεν προβλέπεται μετακίνηση των εργαζομένων, εκείνες το κάνουν αγνοώντας τις πιθανές συνέπειες.
Είναι χτισμένο εντελώς λανθασμένα το σύστημα αντιμετώπισης των συνεπειών των ατυχημάτων στη χώρα μας. Είναι ανεπαρκής η κάλυψη και βέβαια πλανιέται παντού ο φόβος και ο πανικός που οδηγεί τους εμπλεκόμενους σε τέτοια ατυχήματα να κρύβουν όσο καλύτερα μπορούν τέτοια ατυχή γεγονότα.
Εμείς μπορεί να πάθαμε μια σοβαρή ζημιά, όμως το ζητούμενο είναι πώς θα γλιτώσουν άλλοι άνθρωποι ανάλογες καταστάσεις.
Πάντα το ζητούμενο πρέπει να είναι : Αντί να μεμψιμοιρούμε, να δουλέψουμε για να γίνει ο κόσμος καλύτερος

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1092

#7 Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2018

Αρχική δημοσίευση #6:
Κανείς δεν είναι ευτυχής όταν ”μαθαίνει” μέσα από τέτοιες εμπειρίες. Φυσικά και η γνώση είναι δύναμη, αλλά προτιμώτερο είναι να υπάρχει παντού και πάντα σωστή ενημέρωση για όλους τους ανθρώπους.Όπως καλά γνωρίζουμε, πολλές καταστάσεις θα μπορούσαν να λείπουν από την καθημερινότητ...

Πολύ σωστά!

Στην χώρα αυτή όμως δυστυχώς ”μαθαίνουμε” μόνοι μας διότι πολύ απλά κανείς δεν μας βοηθά. Μιλάμε για ένα κράτος που απουσιάζει παντελώς από το κάθε τι. Ασφαλώς και πολλά ατυχήματα δεν καταγράφονται επίσημα. Το να αναφέρεται κανείς όπως εσείς σε όλα αυτά για να προλάβει άλλες δυσάρεστες καταστάσεις σίγουρα και είναι πολύ σημαντικό.

  • Απάντηση

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 762

#8 Δημοσίευση: 18 Απριλίου 2018

Αρχική δημοσίευση #6:
Κανείς δεν είναι ευτυχής όταν ”μαθαίνει” μέσα από τέτοιες εμπειρίες. Φυσικά και η γνώση είναι δύναμη, αλλά προτιμώτερο είναι να υπάρχει παντού και πάντα σωστή ενημέρωση για όλους τους ανθρώπους.Όπως καλά γνωρίζουμε, πολλές καταστάσεις θα μπορούσαν να λείπουν από την καθημερινότητ...

Η κατάλληλη ενημέρωση, αγαπητή stellaa - σωστά το λες - είναι αυτή που βοηθά τον καθένα να καταλάβει αλλά και να αντιληφθεί το τι συμβαίνει γύρω του.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Πώς θα αντιμετωπίστε το κρυολόγημα στο σπίτιΠώς θα αντιμετωπίστε το κρυολόγημα στο σπίτι

Υπάρχουν πολλές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας και να σας επαναφέρουν στο φυσιολογικό.... Περισσότερα »

Προγεννητικές εξετάσεις: Κάτι παραπάνω από απαραίτητεςΠρογεννητικές εξετάσεις: Κάτι παραπάνω από απαραίτητες

Ποιες είναι, λοιπόν, αυτές οι εξετάσεις και τι πρέπει να γνωρίζουν οι μέλλοντες γονείς;... Περισσότερα »

Πρωτεϊνη σόγιας: καλή ή κακή;Πρωτεϊνη σόγιας: καλή ή κακή;

Η πρωτεΐνη σόγιας μπορεί να χρησιμεύσει ως καλή πηγή φυτικής πρωτεΐνης για ανθρώπους που δεν καταναλώνουν ζωικές πρωτεΐνες. Ποια είναι τα οφέλη.... Περισσότερα »

Επηρεάζει η εμμηνόπαυση την ερωτική επιθυμία;Επηρεάζει η εμμηνόπαυση την ερωτική επιθυμία;

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να σας κάνουν να ενδιαφέρεστε λιγότερο για το σεξ.... Περισσότερα »

Καινοτόμο πρόγραμμα για ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμαVideo - Καινοτόμο πρόγραμμα για ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα

Έχοντας στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της τον ασθενή με πολλαπλό μυέλωμα, η Amgen Hellas σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία σχεδίασαν ένα ολοκληρωμένο και ταυτόχρονα καινοτόμο πρόγραμμα ... Δείτε το video

Προβολή
Προβολή
© iatronet.gr 1999-2018  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης