ΕΟΠΥΥ Οπτικοί ασφαλισμένοι

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο της αντιπαράθεσης του δημοσίου με έναν επαγγελματικό κλάδο που παρέχει υπηρεσίες...

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018, 18:02
εφημερίδα δημοκράτης

Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, πληρώνουν για άλλη μια φορά το μάρμαρο της αντιπαράθεσης του δημοσίου με έναν επαγγελματικό κλάδο που παρέχει υπηρεσίες υγείας, όπως γίνεται πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και των αντιδράσεων που προκαλούν.

Αυτή τη φορά, πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ με τους Οπτικούς, που αρνούνται κατηγορηματικά να συμμορφωθούν με το νέο νόμο, που τους ζητά να χορηγούν γυαλιά στους ασφαλισμένους και να λαμβάνουν αντί για χρήματα, ένα voucher των 100 ευρώ.



ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ

Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, το καθεστώς που ίσχυε για την χορήγηση γυαλιών από τον ΕΟΠΥΥ, ήταν να πληρώνει κανονικά ο ασφαλισμένος τα γυαλιά που αγόραζε από τον Οπτικό και στη συνέχεια να καταθέτει τα παραστατικά στις υπηρεσίες και να παίρνει επιστροφή από τον Οργανισμό μέχρι 100 ευρώ.



ΤΟ ΝΕΟ

Εδώ και αρκετούς μήνες, το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, είχαν γνωστοποιήσει την πρόθεσή τους να αλλάξουν το υφιστάμενο καθεστώς, ώστε οι ασφαλισμένοι απευθείας να παίρνουν τα γυαλιά τους από τα καταστήματα οπτικών, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν, δίνοντας απλά το voucher του Οργανισμού.

Στη συνέχεια, οι Οπτικοί θα συγκεντρώνουν όλα τα voucher και θα τα καταθέτουν στον ΕΟΠΥΥ, για να πληρωθούν.



ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ

Από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν οι προθέσεις του Υπουργείου, η Πανελλήνια Ένωση Οπτικών και Οπτομετρών είχε εκφράσει την αντίθεσή της για τις μεταρρυθμίσεις αυτές, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι κανένα κατάστημα οπτικών δεν θα υπογράψει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Το νέο καθεστώς ξεκίνησε να ισχύει από 1η τρεχ., αλλά κανένας Οπτικός δεν έχει υπογράψει σύμβαση και ως εκ τούτου δεν δέχεται τις επιταγές των ασφαλισμένων.

Έτσι, οι γιατροί γράφουν μεν τις συνταγές χορήγησης γυαλιών οράσεως στους ασφαλισμένους, εκείνοι ακολουθούν την προβλεπόμενη διαδικασία, όμως στο τέλος όταν φτάνουν στο κατάστημα, οι Οπτικοί δεν δέχονται την επιταγή του ΕΟΠΥΥ.

Ο λόγος για τον οποίο οι Οπτικοί δεν δέχονται το νέο καθεστώς, είναι κυρίως επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρέχουν οπτικά είδη επί πιστώσει και να πληρώνονται μετά από πολύ καιρό, όταν γίνεται η εκκαθάριση από τον ΕΟΠΥΥ.

Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει, ο Οπτικός Χ. Πουλέλλης αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι κανένας συνάδελφος σε ολόκληρη την Ελλάδα δεν έχει υπογράψει με τον ΕΟΠΥΥ:

«Οι Οπτικοί δεν έχουν την δυνατότητα να χρηματοδοτούν τον ΕΟΠΥΥ. Εμείς αγοράζουμε προϊόντα τοις μετρητοίς και είναι πολύ δύσκολο να τα πουλάμε επί πιστώσει, με άγνωστη ημερομηνία πληρωμής.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ LINK ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:
http://www.dimokratis.gr/index.php?article=2018-10-6_eopyy___optikoi___asfalismenoi

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ