Εμβόλιο γρίπης

Ξεκίνησε από 1η τρεχ. σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, ο εποχιακός εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης. Το εμβόλιο διατίθεται εντελώς δωρεάν και ο...

Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018, 18:05
εφημερίδα δημοκράτης

Ξεκίνησε από 1η τρεχ. σε όλα τα φαρμακεία της χώρας, ο εποχιακός εμβολιασμός για τον ιό της γρίπης. Το εμβόλιο διατίθεται εντελώς δωρεάν και ο εμβολιασμός γίνεται απ’ όλα τα φαρμακεία, χωρίς καμία χρέωση.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, το εμβόλιο θα πρέπει να κάνουν όσοι είναι άνω των 60 ετών, οι ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και εκείνοι που εργάζονται σε δομές υγείας ή χώρους όπου συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων.
Η γρίπη είναι μια μεταδοτική νόσος του αναπνευστικού. Μπορεί να προκαλέσει ήπια ως σοβαρή νόσο και κάποιες φορές να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο. Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και άτομα που πάσχουν από ορισμένα χρόνια νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η διαχρονική παρακολούθηση του νοσήματος στην Ελλάδα δείχνει ότι η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται την περίοδο Φεβρουάριο - Μάρτιο. Συγκεκριμένα, για το 2017 κατά την περίοδο έξαρσης της ασθένειας, η δραστηριότητα της γρίπης παρουσίασε σταδιακή αύξηση από την εβδομάδα των Χριστουγέννων και κορυφώθηκε το Φεβρουάριο.
Σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, το επιδημικό κύμα πέρυσι εισέβαλε πιο ήπια και μετά την κορύφωση την 8η εβδομάδα του 2018 άρχισε να μειώνεται βαθμιαία μέχρι το τέλος της περιόδου επιτήρησης. Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά, όμως, με την έναρξή του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και ενίοτε αύξηση της θνησιμότητας.
Στη Λέσβο, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ήδη έχει ξεκινήσει ο προληπτικός εμβολιασμός κατά της γρίπης, ενώ το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, ειδικά εκείνων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είναι αυξημένο.
«Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί κανείς στο ρόλο του φαρμακείου και του επιστήμονα φαρμακοποιού παγκοσμίως, στην προσπάθεια περιορισμού της γρίπης.
Το 20επί τοις εκατό των φαρμακείων παγκοσμίως και συγκεκριμένα 193 χιλιάδες πράσινοι σταυροί σε όλο τον πλανήτη, είναι εμβολιαστικά κέντρα κατά της γρίπης και κάθε χρόνο εξυπηρετούν συνολικά 940 εκατομμύρια ανθρώπους.
Στην Ελλάδα ισχύει αυτό, με το 60-70επί τοις εκατό του πληθυσμού που εμβολιάζεται, να προσέρχεται στο φαρμακείο. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι το ελληνικό φαρμακείο συμβάλλει σημαντικά κάθε χρόνο στον περιορισμό των κρουσμάτων της γρίπης και στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων, όπως είναι μία επιδημία με απρόβλεπτες συνέπειες στον κοινωνικό ιστό της χώρας μας.
Ο πολίτης εμπιστεύεται απόλυτα το φαρμακοποιό του και γνωρίζει ότι αν του προτείνει εμβολιασμό ο φαρμακοποιός, που ξέρει την κατάσταση της υγείας του, τότε είναι επιβεβλημένο να γίνει, για την προστασία του ίδιου και της οικογένειάς του.
Απευθύνουμε γενικότερα έκκληση σε όλους τους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών, καθώς και στα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, διαβητικοί, άτομα με ανοσοκαταστολή, χρόνια νεφροπάθεια - νευρολογικά ή νευρομυικά νοσήματα, άτομα με υψηλό δείκτη μάζας σώματος, γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης και όσοι εργάζονται σε υπηρεσίες υγείας, σχολεία και χώρους συνάθροισης, να φροντίσουν έγκαιρα για τον εμβολιασμό τους.
Ανάλογη μέριμνα για τον έγκαιρο εμβολιασμό θα πρέπει να λάβουν οι υπεύθυνοι φορείς και στα Κέντρα Διαμονής Μεταναστών. Εκτός αυτού, οφείλουν να ενημερώσουν τους αλλοδαπούς, ενώ οι Οργανώσεις που είναι επιφορτισμένες με το ρόλο του εμβολιασμού ή της παροχής υπηρεσιών υγείας, οφείλουν να εμβολιάσουν όλους τους ηλικιωμένους, τις έγκυες και τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Είναι κατανοητό ότι σε συνθήκες πυκνής συνάθροισης πληθυσμού σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα Κέντρα Διαμονής, η μετάδοση της γρίπης είναι πολύ πιο εύκολη».
Η πρώτη δόση του εμβολίου της γρίπης πραγματοποιείται αυτή την περίοδο, ενώ η επαναληπτική, εφόσον κριθεί απαραίτητη, γίνεται τον Ιανουάριο.



ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ