Το Βήμα του ΑσθενήΓενικές ΣυζητήσειςΠροσωπική Ιστορία

Γεννημένη από τις στάχτες...

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 10007 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

ελπίδα βεριτά
Μέλος

Εγγραφή: 2/11/2015
Δημοσιεύσεις: 19

Δημοσίευση: 4 Ιουνίου 2017
Τροποποίηση: 4 Ιουνίου 2017

Αφορά: Χρόνιος Πόνος, Χρόνια Κόπωση, Κατάθλιψη, Διπολική Διαταραχή

Μια κλεφτή ματιά στο παρελθόν. Πόσο πολύτιμη θα μπορούσε να είναι? Έκλεισα τα μάτια. Χάθηκα για μια στιγμή, μέσα σε έναν τοίχο ζωγραφισμένο με χρώματα πόνου και έντονα συναισθήματα. Ήταν τολμηρό, αλήθεια, να γυρίσω μέρες, μήνες, χρόνια πίσω και να θυμηθώ. Ποια ήμουν? Ποια είμαι? Αναρωτιόμουν τι απέγιναν όλα αυτά. Καθώς ξεφύλλιζα το ημερολόγιο της ζωής μου, έβλεπα εμένα στο τότε και εμένα στο τώρα. Μίλια μακριά από την δυσάρεστη και απελπιστική κατάσταση στην οποία είχα τοποθετήσει τον εαυτό μου. Η ανάγνωση των σκέψεων που συνήθιζα να έχω μου προκαλούσε ανατριχίλα και ήταν ομολογουμένως, ενίοτε, τρομακτική.

«Μια στιγμή αρκεί, για να αλλάξει ολόκληρη τη ζωή σου», πάντα το πίστευα αυτό. Και ναι, ήταν μια στιγμή. Ή μήπως ήταν πολλά περισσότερα τελικά? Άνοιξα τα μάτια και προσπάθησα να συγκροτήσω τις σκέψεις μου. Όταν ήμουν πιο μικρή, σχεδίαζα μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια για το μέλλον. Ώσπου, ξαφνικά, όλα κατέρρευσαν. Απεγνωσμένη καθώς ήμουν όλα τα προηγούμενα χρόνια, με συχνά επεισόδια κατάθλιψης και τάσεις αυτοκαταστροφής να συνοδεύουν το ταξίδι μου, έκαιγα τον εαυτό μου σιγά σιγά και δημιουργούσα μια φωτιά που δύσκολα θα έσβηνε. Ο εαυτός μου μετατράπηκε σε στάχτη και χάθηκε κάθε ίχνος αισιοδοξίας. Είχα χάσει τα πάντα. Είχα χάσει την πίστη μου, είχα χάσει το κουράγιο μου, είχα χάσει τις ελπίδες μου κι έτσι αισθανόμουν ότι μαζί με όλα τα υπόλοιπα, οι άνθρωποι της ζωής μου θα χάνονταν στο χρόνο. Μόνη. Η καρδιά μου πάγωσε για λίγο, ίσως και για πολύ. Λύγισα, άδειασα, έσπασα. Ήταν πραγματικότητα ότι είχα φτάσει σε ένα τέλμα? Και αν ναι, θα κατάφερνα ποτέ να βρω έναν τρόπο να ξεφύγω? Από ποιον να ξεφύγω, όμως? Από εμένα την ίδια? Ήθελα να ακούσω το είναι μου που κραύγαζε για βοήθεια, σε μια ατέρμονη προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανό… να βρει φτερά και να πετάξει, να μείνει έστω εδώ να πολεμήσει. Να νικήσει. Αλλά με άφηνα, μήπως και περάσουν όλα με τον καιρό.

Όσο με άφηνα, με άφηνε και η ζωή. Ξέρεις, αυτό που κατάλαβα ήταν ότι για να κατορθώσω να αναγεννηθώ μέσα από τις στάχτες μου θα έπρεπε να καταβάλω μια τεράστια προσπάθεια. Είχα ξεχάσει πώς είναι να ζεις, να αναπνέεις ελεύθερα, να μαθαίνεις, να δημιουργείς, να χορεύεις, να αγαπιέσαι και να αγαπάς με όλη σου την καρδιά. Όμως η επιλογή ήταν στο χέρι μου και να κάνεις επιλογές συνεπάγεται να έχεις ευθύνες. Πονάει. Πονάει πολύ να πολεμάς τον ίδιο σου τον εαυτό και γυρνάς την πλάτη στην ευτυχία. Κι όταν η φωτιά είχε γίνει πλέον αισθητά μεγάλη, ήρθε η στιγμή που έπρεπε να επιλέξω: να συνεχίσω να προδίδω εμένα την ίδια ή να πάρω τη ζωή στα χέρια μου και να χαράξω νέα πορεία. Και φάνηκε ότι με αγαπούσα τελικά. Όχι τόσο όσο χρειαζόταν για να αποφύγω όσα μου προκάλεσα αλλά αρκετά για να μπορέσω να κρατηθώ από όπου μπορούσα, όσο μπορούσα.

Αρκούσε μονάχα να σκουπίσω τα δάκρυα και να πάψω να λυπάμαι. Αρκούσε μονάχα να κοιτάξω γύρω μου, όλα τα χρώματα που ομόρφαιναν τη ζωή μου, τους ανθρώπους που πάλευαν σιωπηλά μαζί με μένα, για μένα. Αρκούσε μια στιγμή για να πάψω να φοβάμαι και να σηκωθώ και να χορέψω με ό, τι μπορώ, με ό, τι θυμάμαι! Να αρχίσω να ζω! Ήθελα. Ήθελα πολύ. Μόνο όταν πίστεψα ότι το αξίζω μπόρεσα να αγκαλιάσω εγώ τον εαυτό μου και να πάψω να αναζητώ αυτή την ασφάλεια μέσα από τους άλλους. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άνθρωποι της ζωής μου σταμάτησαν να με αγκαλιάζουν και να είναι εδώ για μένα. Για να πω την αλήθεια, ήταν εντυπωσιακό ότι με αγκάλιαζαν πλέον ακόμη πιο σφιχτά. Κι εκεί που νόμιζα ότι είχα χάσει τα πάντα, βασανιστικά αργά, διέκρινα τις πληγές που είχαν σχεδόν επουλωθεί με το χρόνο. «Πέρασε ο χειμώνας», σκέφτηκα. Απέμειναν μόνο οι αναμνήσεις από τις δύσκολες στιγμές και η σκόνη από τις στάχτες που δημιουργήθηκαν. Κι αν με ρωτούσε κανείς, εγώ δε θα άλλαζα τη διαδρομή. Γιατί ήξερα ότι τώρα ήμουν για πρώτη φορά, πιο «εγώ» από ποτέ. Γεννημένη από τις στάχτες μου…

Μια κλεφτή ματιά στο παρελθόν.
Πόσο πολύτιμη μπορεί να είναι, τελικά!


Ελπίδα Βεριτά

  • Απάντηση

Απαντήσεις

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1368

#1 Δημοσίευση: 6 Ιουνίου 2017

Αγαπητή Ελπίδα,

Η ματιά στο παρελθόν, η συνειδητοποίηση σε μια μονάχα στιγμή ότι μπορείς να μαζέψεις τα συντρίμια σου χωρίς την βοήθεια των άλλων, αλλά με την αγάπη τους, σε συνδυασμό με την διαφορετική ματιά στην ίδια την ζωή, μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω μέσα σε μια και μόνο στιγμή. Η ματιά αυτή είναι σίγουρα λυτρωτική και σωτήρια. Αρκεί να το θελήσει κανείς και όλα μπορούν να μεταμορφωθούν. Ο άνθρωπος είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο.

  • Απάντηση

elenkar
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 305

#2 Δημοσίευση: 7 Ιουνίου 2017
Τροποποίηση: 7 Ιουνίου 2017

Μια στιγμή δεν είναι μόνο ικανή να αλλάξει τα πάντα αλλά να φέρει τα πάνω - κάτω. Η στιγμή αυτή είναι μοναδική και ξαφνική. Πολλοί πάντως είναι οι παράγοντες που συντελούν στην μοναδικότητά της. Το δε παρελθόν είναι οδηγός.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

Κορωνοϊός: Οι αποφάσεις για την ΑττικήΚορωνοϊός: Οι αποφάσεις για την Αττική

Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, τηλε-εργασία σε ποσοστό 40%, προσέλευση και αποχώρηση εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα σε διαφορετικά κύματα.... Περισσότερα »

Ο καφές φέρεται να επιβραδύνει τον καρκίνο στο παχύ έντεροΟ καφές φέρεται να επιβραδύνει τον καρκίνο στο παχύ έντερο

Από τους 1.200 ασθενείς στην έρευνα, όσοι έπιναν τουλάχιστον 4 φλιτζάνια καφέ σε καθημερινή βάση είχαν 36% περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε διάστημα ... Περισσότερα »

Εικόνα lockdown, με 71 διασωληνώσεις και 339 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊόΕικόνα lockdown, με 71 διασωληνώσεις και 339 νέες λοιμώξεις από κορωνοϊό

Οι 40 είναι εισαγόμενες, οι 164 αφορούν την Αττική και οι 12 τη Θεσσαλονίκη.... Περισσότερα »

Πώς να διώξω τα κιλά της καραντίνας;Πώς να διώξω τα κιλά της καραντίνας;

Πώς θα βρούμε την ισορροπία μας σε επίπεδο διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.... Περισσότερα »

Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνσηVideo - Εγκυμοσύνη και πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη, Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Πανεπιστημιακής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, επισημαίνει ότι, πλέον δεν ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube