Το Βήμα του ΑσθενήΓενικές ΣυζητήσειςΠροσωπική Ιστορία

Ο άνθρωπος αλλάζει όταν ασθενεί...

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 16858 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 975

Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018
Τροποποίηση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Θα έχετε προσέξει ασφαλώς πόσο αλλάζουν κάποιοι όταν τους γίνεται διάγνωση για κάποια σοβαρή ασθένεια. Λες και μεταλλάσσονται, λες και όλος ο κόσμος άλλαξε για αυτούς όψη, μεταμορφώνονται σε άλλον/η χωρίς να μπορούν καλά - καλά να καταλάβουν πόσο επηρεάστηκαν. Ο ακοινώνητος γίνεται κοινωνικός και το αντίθετο, άλλος μαθαίνει να ζει την κάθε μέρα σα να ήταν η τελευταία, σύμφωνα με τους στωικούς, άλλος καταφεύγει στον ”κήπο” του Επίκουρου ανακαλύπτοντας ότι η ζωή είναι σκέτη ευτυχία, ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που το ρίχνουν στην θρησκεία. Γεγονός είναι ένα, ότι η αλλαγή είναι πολύ μεγάλη και τα δεδομένα αλλάζουν κατά πολύ. Θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι αλλαγές όμως όταν είμασταν ακόμη υγιείς. Δεν θα μας κόστιζε τίποτε να δούμε την ζωή διαφορετικά, να αγαπήσουμε το κάθε τι, να αφιερωθούμε στους ανθρώπους και την επικοινωνία. Κάποιοι ξεκινούν την ζωή τους στραβά, κάποιοι άλλοι μαθαίνουν το σωστό στην πορεία. Μακάρι να μην χρειαζόταν να υπάρξει ασθένεια που να μας αλλάξει τον τρόπο σκέψης προς το καλύτερο. Μακάρι να μπορούσαμε να σκεφθούμε νηφάλεια τις ”ήσυχες” μέρες, ανακαλύπτοντας πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες στον εαυτό μας.

 • Απάντηση

Απαντήσεις

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 945

#1 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Ένα από τα χτυπήματα που δέχεται ο άνθρωπος είναι και η φθορά της υγείας. Δεν παύουν όμως και οι στιγμές του πόνου να είναι εποικοδομητικές. Πρέπει μάλλον να πονέσουμε για να καταλάβουμε την αξία της ζωής.

 • Απάντηση

antikeimeniki
Μέλος

Εγγραφή: 5/11/2014
Δημοσιεύσεις: 32

#2 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Αυτό, ούτε σε κακούς εχθρούς δεν θα το ευχόμουν, όποιος ξέρει από πόνο, ξέρει οτι αλλοτριώνει και χειροτερεύει και δεν εξελίσσει, όπως νομίζεται, την ανθρώπινη ψυχή.
Πάρτε παράδειγμα τον Β’ Π. Πόλεμο, τί πόνο έφερε σε κάποια φυλή, ας μην ονομάσω και αυτή έχει μείνει επίσης βάρβαρη για τους αντιπάλους της.
Η βία-πόνος φέρνει αενάως βία-πόνο, που κάνει κύκλους και μες τον χρόνο δεν ξέρει κανείς που θα χτυπήσει.
Το ίδιο και οι ασθένειες. Καλύτερα να διαδοθούν τρόποι πρόληψης και αποφυγής, και αντιμετώπισης από τα σχολεία ακόμη...

 • Απάντηση

antikeimeniki
Μέλος

Εγγραφή: 5/11/2014
Δημοσιεύσεις: 32

#3 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Η αξία της ζωής, ανεκτίμητη για τους τυχερούς...

 • Απάντηση

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 945

#4 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Αρχική δημοσίευση #2:
Αυτό, ούτε σε κακούς εχθρούς δεν θα το ευχόμουν, όποιος ξέρει από πόνο, ξέρει οτι αλλοτριώνει και χειροτερεύει και δεν εξελίσσει, όπως νομίζεται, την ανθρώπινη ψυχή.Πάρτε παράδειγμα τον Β’ Π. Πόλεμο, τί πόνο έφερε σε κάποια φυλή, ας μην ονομάσω και αυτή έχει μείνει επίσης βάρβαρη...

Πονάμε σημαίνει περνάμε από έντονες καταστάσεις που αντιστρέφουν την φορά της σκέψης. Με αυτό δεν σημαίνει ότι ο πόνος είναι βία παρά εμπειρία.

 • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1316

#5 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Οι ινδιάνοι σε μεγάλη ηλικία αποσύρονταν στα βουνά για να βιώσουν τον θάνατο - τον πόνο του θανάτου που όμως τον αποδέχονταν σαν φυσιολογικό γεγονός.

Μια άλλη άποψη για το πως αντιμετωπίζεται ο πόνος της απώλειας ζωής.

Πόνος δεν σημαίνει πάντα κακό. Το πρόβλημα είναι όταν μας δίνουν πόνο στερώντας μας αναγκαστικά και με τη βία την ομορφιά της ζωής. Οι πόλεμοι αυτό έκαναν και κάνουν.

 • Απάντηση

antikeimeniki
Μέλος

Εγγραφή: 5/11/2014
Δημοσιεύσεις: 32

#6 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Ευχαριστώ για την απάντηση
Οι περισσότεροι όμως που πονάνε, πονάνε χωρίς να ξέρουν γιατί και ουδόλως βοηθάει αυτό στην αντιστροφή της σκέψης...εκτός κι αν είναι ιάσιμη η ασθένεια και τους εξηγήσουν τους λόγους πόνου, οπότε να έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν.
Μέσα στην Σωτηρία, ασθενής με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, κάπνιζε και μάλιστα ζήτησε από κάποιους συγγενείς διπλανού θανόντος, να του χαρίσουν.... τα τσιγάρα του, τα οποία επίσης κάπνιζε ως νοσών ο αποβιώσας.
Δεν θέλω να πω να μην υπάρχουν συνέπειες, ούτε ο καθ’ ένας να κάνει ό,τι θέλει, αλλά να υπάρχει πρωτίστως ”διαφάνεια”, εξηγήσεις, ενημέρωση για τις ασθένειες και τους κινδύνους..
Δεν είναι λόγος να ασθενεί κάποιος πχ μόνο επειδή φοβόταν.... τις ασθένειες!
Οι γονείς μου που έπαθαν κι οι δύο ΧΑΠ, δεν είχαν ακούσει καν τότε πως το κάπνισμα είναι επικίνδυνο.
Η αληθινή ευλογία της εποχής μας είναι η επικοινωνία κι η πληροφόρηση και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο.

 • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1316

#7 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Αρχική δημοσίευση #6:
Ευχαριστώ για την απάντησηΟι περισσότεροι όμως που πονάνε, πονάνε χωρίς να ξέρουν γιατί και ουδόλως βοηθάει αυτό στην αντιστροφή της σκέψης...εκτός κι αν είναι ιάσιμη η ασθένεια και τους εξηγήσουν τους λόγους πόνου, οπότε να έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν.Μέσα στην Σωτηρία, ασθ...

Συμφωνώ απόλυτα!!

 • Απάντηση

nostalgia
Μέλος

Εγγραφή: 26/12/2016
Δημοσιεύσεις: 12

#8 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Τι σε ενδιαφερει πως ακριβως διαχειριζεται ο καθε ανθρωπος την ασθενεια του και τον πονο????Τι σε ενδιαφερει τι κανει ο καθε ενας και σε τι το ”ριχνει”??Μονο ενας επικριτικος και κομπλεξικος ανθρωπος οπως εσυ θα εγραφε κατι τετοιο.Αληθεια σου πηρε περισσοτερη ωρα να τα σκεφτεις η’ να τα γραψεις???Ακου που φτασαμε....να δημοσιευονται ”σκεψεις” που επικρινουν τη ζωη ανθρωπων στην ασθενεια.....

 • Απάντηση

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 945

#9 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Αρχική δημοσίευση #8:
Τι σε ενδιαφερει πως ακριβως διαχειριζεται ο καθε ανθρωπος την ασθενεια του και τον πονο????Τι σε ενδιαφερει τι κανει ο καθε ενας και σε τι το ”ριχνει”??Μονο ενας επικριτικος και κομπλεξικος ανθρωπος οπως εσυ θα εγραφε κατι τετοιο.Αληθεια σου πηρε περισσοτερη ωρα να τα σκεφτεις η...

Μάλλον δεν έχετε καταλάβει για το τι

συζητάμε. Και προπάντων όχι με εμπάθεια...

 • Απάντηση

nostalgia
Μέλος

Εγγραφή: 26/12/2016
Δημοσιεύσεις: 12

#10 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Αρχική δημοσίευση #9:
Μάλλον δεν έχετε καταλάβει για το τι συζητάμε. Και προπάντων όχι με εμπάθεια......

Ενω το δικο σου IQ συναγωνιζεται του Αινσταιν φανταζομαι!!!!

 • Απάντηση

μαιρη43
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 104

#11 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Αρχική δημοσίευση #8:
Τι σε ενδιαφερει πως ακριβως διαχειριζεται ο καθε ανθρωπος την ασθενεια του και τον πονο????Τι σε ενδιαφερει τι κανει ο καθε ενας και σε τι το ”ριχνει”??Μονο ενας επικριτικος και κομπλεξικος ανθρωπος οπως εσυ θα εγραφε κατι τετοιο.Αληθεια σου πηρε περισσοτερη ωρα να τα σκεφτεις η...

Στο βήμα παραθέτουμε απόψεις, σκέψεις, εμπειρίες και συναισθήματα, εκτός από γεγονότα. Το θέμα δεν είναι εάν ενδιαφέρει και τι σε κάποιον, αλλά η μεταστροφή που επιφέρει η ασθένεια και πως βιώνεται. Τα υπόλοιπα που γράφετε κύριε/α είναι υβριστικά, εμπαθή και κακόβουλα. Εάν δεν σας ενδιαφέρει η ανάρτηση ή άποψη, δεν σας υποχρεώνει κάποιος να απαντήσετε.

 • Απάντηση

nostalgia
Μέλος

Εγγραφή: 26/12/2016
Δημοσιεύσεις: 12

#12 Δημοσίευση: 27 Φεβρουαρίου 2018

Αρχική δημοσίευση #11:
Στο βήμα παραθέτουμε απόψεις, σκέψεις, εμπειρίες και συναισθήματα, εκτός από γεγονότα. Το θέμα δεν είναι εάν ενδιαφέρει και τι σε κάποιον, αλλά η μεταστροφή που επιφέρει η ασθένεια και πως βιώνεται. Τα υπόλοιπα που γράφετε κύριε/α είναι υβριστικά, εμπαθή και κακόβουλα. Εάν δεν σα...

Σας επιστρεφω τους χαρακτηρισμους και σας προσθετω και αυτον του δικτατορα που απαγορευει στον οποιοδηποτε να εκφρασει διαφορετικη αποψη.Περαστικα σας!!!!

 • Απάντηση

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1162

#13 Δημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2018

Καλημέρα σε όλους!

Η συζήτηση σήμερα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Θα παρακαλούσαμε όμως να αποφεύγονται οι χαρακτηρισμοί γιατί εμείς εδώ στο Βήμα έχουμε κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια ένα πολύ υψηλό επίπεδο διαλόγου και επικοινωνίας.

Σας ευχαριστούμε

 • Απάντηση

antikeimeniki
Μέλος

Εγγραφή: 5/11/2014
Δημοσιεύσεις: 32

#14 Δημοσίευση: 28 Φεβρουαρίου 2018

Άμα πονάει κάποιος/α, χάνει τον έλεγχο, σεβαστόν, γιατί η ”νοσταλγία” μάλλον πονάει...
Πάντως, επιτρέψτε μου την νέα παρέμβαση, γιατί επικεντρώθηκα προηγουμένως μόνο στην αξία, όπως ειπώθηκε, του πόνου, λέγοντας πως έχει μεγαλύτερη αξία η ενημέρωση κι η παιδεία, έτσι θα έλεγα πως η πρόληψη των ασθενειών, του πόνου και της αρνητικότητας είναι πολυποίκιλη και δεν αρκεί μόνο η διανοητική αλλαγή στάσης ζωής, χρειάζεται εναρμόνιση πολλών παραγόντων:
όπως πολύ υγιεινή διατροφή, έλεγχος διανοητικής και συναισθηματικής αρνητικότητας με ηθελημένη προσπάθεια, ηθική ζωή, επαφές με φυσικό περιβάλλον, άσκηση, υπερβάσεις των δυσκολιών με φιλοσοφικές αλήθειες, ευχάριστες και ποιοτικές ασχολίες, και ό,τι άλλο μπορεί να κρατήσει υγιή όλη την οντότητά μας και όχι μόνο το σώμα μας, εξετάζοντας κάθε δραστηριότητά μας με αυτό το πρίμα, δηλαδή της πρόληψης ασθενειών.
Το άρρωστο σώμα θα νοσήσει και την ψυχή και την διάνοια και τ’ ανάπαλιν.
Γ. Βυθούλκας την ορίζει ως: ”Ελευθερία από τον πόνο και την αρρώστια σε σωματικό επίπεδο, ελευθερία από τα πάθη σε ψυχικό επίπεδο και ελευθερία από τον εγωισμό σε νοητικό επίπεδο.”
Δεν αρκούν οι διαγνωστικές εξετάσεις, ούτε οι γενικές συμβουλές. Χρειάζεται παιδεία εις βάθος κι οι γιατροί οφείλουν να αναλάβουν τέτοιες δράσεις και όχι μόνο σε ομάδες για μεμονωμένες ασθένειες των ειδικοτήτων τους, κατά την γνώμη μου, ως παθούσης, που έφαγα μια ολόκληρη ζωή να τα καταλάβω αυτά με πολύ πόνο.

 • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

ΜΕΘ : Αγώνας δρόμου για την αύξησή τουςΜΕΘ : Αγώνας δρόμου για την αύξησή τους

Σε πυρετό το υπουργείο Υγείας, για να εξασφαλίσει τις υποδομές, τα υλικά και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επιδημίας... Περισσότερα »

Οι 19 περιοχές που αντιστέκονται στον κορωνοϊόΟι 19 περιοχές που αντιστέκονται στον κορωνοϊό

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης, έπειτα από την έκδοση της τελευταίας έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.... Περισσότερα »

Τι πρέπει να τρώει η έγκυοςΤι πρέπει να τρώει η έγκυος

Προτεραιότητα στη διατροφή της πρέπει να είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο.... Περισσότερα »

Μελέτη: Πιο βαριά νοσούν από κορωνοϊό οι καπνιστέςΜελέτη: Πιο βαριά νοσούν από κορωνοϊό οι καπνιστές

Μεγαλύτερη είναι η επίπτωση της COVID-19 στον πληθυσμό των καπνιστών, όπως προκύπτει από σειρά μελετών που περιλαμβάνονται σε αξιολόγηση Ελλήνων επιστημόνων.... Περισσότερα »

Πέντε διατροφικές συστάσεις κατά την παραμονή στο σπίτι λόγω κοροναϊούVideo - Πέντε διατροφικές συστάσεις κατά την παραμονή στο σπίτι λόγω κοροναϊού

"Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις", τονίζει ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Ζωτικής σημασίας η σύσταση "Μένουμε σπίτι", όμως με προσοχή στην διατροφή για την αποφυγή περιττού ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2019  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης