Το Βήμα του ΑσθενήΓενικές ΣυζητήσειςΠροσωπική Ιστορία

Ψυχικός πόνος, ασθένεια και περίγυρος

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 17811 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

chr.pap
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 975

Δημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2019
Τροποποίηση: 17 Οκτωβρίου 2019

Ο ψυχικός πόνος κοστίζει. Μετά από την εμφάνιση μιας ασθένειας το 1990 και με παράλληλη συναισθηματική αποτυχία, άρχισα να ζω περιορισμένα και αμυντικά λες και ο υπόλοιπος κόσμος ήταν αρπακτικά.

Αυτό το θεώρησα αναγκαίο μέτρο αυτοπροστασίας για να μην ξεναβρεθώ σε οδυνηρή θέση αλλά πάνω απ΄όλα για να ξεχάσω τα πολλαπλά προβλήματα που είχαν συσσωρευθεί. Ένας φόβος όμως κατακυρίευσε τα πάντα και η καχυποψία πρυτάνευσε. Τα χρόνια περνούσαν και ενώ η ασθένεια δεν έκανε την εμφάνισή της πέρα από μια περίπτωση μικρής υποτροπής, οι οικείοι άρχισαν να απομακρύνονται, θεωρώντας πως πέρασε ο κίνδυνος ή πιστεύοντας ότι με το να μην το συζητούν, με καθησύχαζαν.

Φίλοι και γνωστοί πήραν σταδιακά και αυτοί την πορεία της αδιαφορίας και το όλο σκηνικό παρέπεμπε στην μοναξιά. ”Να ξεκινήσεις από εκεί που σταμάτησες”, με συμβούλευσε τότε ο θεράπων ιατρός μου, πράγμα που δεν έκανα. Τουναντίον κλεινόμουν ακόμη περισσότερο στον εαυτό μου μέχρι που διείσδυσα σε έναν επαγγελματικό χώρο άγνωστο για μένα.

Το στρες μεγάλο, ότι χειρότερο για την περίπτωσή μου, το δε ψυχικό κόστος τεράστιο. Σήμερα, ενώ υπάρχει ηρεμία, κάπου κρύβεται η τάση για τραγικοποίηση των πάντων. Η ζωή μου βέβαια έχει αλλάξει, τα χρόνια όμως της περισσυλογής ενώ με έκαναν πιο σοφό, μου δημιούργησαν ένα κενό.

Το κενό αυτό έρχεται τώρα να καλύψει η ωριμότητα αντιμετώπισης των καταστάσεων, η γαλήνη και η ψυχραιμία. Αυτό που μένει όμως είναι μια πίκρα, ένα τρόπον τινά παράπονο για τον κόσμο που ζούμε. Το κόστος είναι ψυχικό το ίδιο και ο πόνος. Η ασθένεια όμως φαίνεται πως νικήθηκε με την φαρμακευτική αγωγή. Και από την αντίσταση που προέβαλλα στο πρόβλημα της υγείας μου.

Πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις όμως. Πάντα.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

μαιρη43
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 104

#1 Δημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2019

Καλημέρα!

Μια ομολογουμένως παράξενη ιστορία. Γιατί τόση απομόνωση και αυτοπεριορισμός? Το οικείο περιβάλλον μήπως ευθύνεται? Πιστεύω πως με μία σοβαρή ανασκόπηση θα καταλάβεις πολλά.

Γυρνάμε το χρόνο πίσω όταν πρέπει να πορευθούμε με ασφάλεια στο μέλλον. Έτσι πιστεύω.

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1316

#2 Δημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2019

Παιδιά, το ζήτημα είναι απλό: Μας ξεχνούν και μετά από πολλά χρόνια θεωρούν ότι δεν ταλαιπωρηθήκαμε. Ο καθένας κοιτά τον εαυτό του και δεν περιμένει.

  • Απάντηση

tired
Μέλος

Εγγραφή: 21/11/2014
Δημοσιεύσεις: 1316

#3 Δημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2019

Ίσως τελικά να μην ήταν λύση ο αυτοπεριορισμός την πρώτη περίοδο της ασθένειας. Σήμερα μετά από σχεδόν τριάντα χρόνια, όπου σχεδόν οι πάντες έχουν μεταλλαχθεί, το καλύτερο θα ήταν μια προσεκτική επιλογή των ανθρώπων δίπλα μας, και προσεκτική επιλογή δεν σημαίνει πάλι απομόνωση. Απλά δεν πρέπει να δίνει κανείς σημασία εκεί που έχασε. Η απώλεια κοστίζει, το ίδιο όμως και η ήττα.

  • Απάντηση

μαιρη43
Μέλος

Εγγραφή: 6/6/2014
Δημοσιεύσεις: 104

#4 Δημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2019

Η συζήτηση σήμερα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ή τουλάχιστον με απασχολεί το θέμα. Οι φιλίες, η κοινωνικότητα και οι ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα παίζουν το ρόλο τους. Νομίζω πως σε τελευταία ανάλυση, αυτό που προέχει, είναι να κάνει κάποιος προσεκτικά τις επιλογές του. Να ξεδιαλέξει ποιος του κάνει και ποιος όχι. Με δεδομένο δε ότι οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τα πάντα για σένα αλλά εκείνοι να μην μιλούν για τους εαυτούς τους, καλόν ειναι να μην δίνει κανείς στίγμα.

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Στους 43 οι νεκροί από κορωνοϊό - 56 νέα κρούσματα [γράφημα]Στους 43 οι νεκροί από κορωνοϊό - 56 νέα κρούσματα [γράφημα]

Να μείνουμε στο καλό σενάριο, τηρώντας τις προβλεπόμενες οδηγίες, τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε φάση βραδείας μετάδοσης.... Περισσότερα »

ΜΕΘ : Αγώνας δρόμου για την αύξησή τουςΜΕΘ : Αγώνας δρόμου για την αύξησή τους

Σε πυρετό το υπουργείο Υγείας, για να εξασφαλίσει τις υποδομές, τα υλικά και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επιδημίας... Περισσότερα »

Οι 19 περιοχές που αντιστέκονται στον κορωνοϊόΟι 19 περιοχές που αντιστέκονται στον κορωνοϊό

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης, έπειτα από την έκδοση της τελευταίας έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.... Περισσότερα »

Τι πρέπει να τρώει η έγκυοςΤι πρέπει να τρώει η έγκυος

Προτεραιότητα στη διατροφή της πρέπει να είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο.... Περισσότερα »

Πέντε διατροφικές συστάσεις κατά την παραμονή στο σπίτι λόγω κοροναϊούVideo - Πέντε διατροφικές συστάσεις κατά την παραμονή στο σπίτι λόγω κοροναϊού

"Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις", τονίζει ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Ζωτικής σημασίας η σύσταση "Μένουμε σπίτι", όμως με προσοχή στην διατροφή για την αποφυγή περιττού ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2019  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης