Το Βήμα του ΑσθενήΓενικές ΣυζητήσειςΠροσωπική Ιστορία

Μαρτυρίες ασθενών και χρησιμότητά τους

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 10185 επισκέπτες - 3 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1209

Δημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2020
Τροποποίηση: 31 Ιανουαρίου 2020

Οι πολλές αφηγήσεις από τις εμπειρίες μιας ασθένειας είναι τόσο χρήσιμες που λειτουργούν διδακτικά στους ανθρώπους, όταν διαπιστώνουν πως πράγματι υπάρχουν πολλές δυνάμεις και δυνατότητες στο να μπορέσει κάποιος να αναταπεξέλθει αποτελεσματικά σε ένα πρόβλημα υγείας.

Αυτή είναι και η ουσία του forum ”Βήμα του Ασθενή”, να μπορέσει να αναδείξει και να καταγράψει παρόμοιες ιστορίες ασθενών που λειτουργούν ως διδακτική εμπειρία σε όλους μας, υποδεικνύοντας τρόπους και μεθόδους αντιμετώπισης ενός προβλήματος υγείας.

Οι προσωπικές μαρτυρίες, οι ιστορικές αφηγήσεις περιστατικών εκδήλωσης και θεραπευτικής αγωγής μιας ασθένειας, είναι τόσο σημαντικές και γόνιμες που ενίοτε κλέβουν στην κυριολεξία την παράσταση για τον τρόπο που κάποιος/α βρίσκει ”παραθυράκια” για να ξεφύγει από την απαισιοδοξία που κυριαρχεί όταν υφίσταται ένα πρόβλημα υγείας.

Σε καμία περίπτωση η προσωπική μαρτυρία δεν είναι ”ξεμπρόστιασμα” ούτε ”διαφήμιση” της περιπέτειάς μας. Τουναντίον, προσφέρει καλές πρακτικές και συμβουλές για το πως και με ποιο τρόπο μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε μια ασθένεια.

Σε τελική ανάλυση, ο διάλογος και η αλληλεγγύη είναι βασικά συστατικά της ανθρώπινης επικοινωνίας. Για αυτό και μόνο τον λόγο οι προσωπικές μαρτυρίες είναι απαραίτητες.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 977

#1 Δημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2020

Αγαπητέ διαχειριστή

Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτησή σας!

Οι μαρτυρίες είναι πολύ χρήσιμες και σημαντικές για όλους. Βοηθούν πολύ στο να ανακάμψει κανείς και να βγει από τον μικρόκοσμό του...

  • Απάντηση

SKGPSY
Μέλος

Εγγραφή: 4/2/2020
Δημοσιεύσεις: 6

#2 Δημοσίευση: 4 Φεβρουαρίου 2020

Η αντιμετώπιση του καθενός στο προσωπικό του θέμα υγείας είναι διαφορετική. Σε αυτό παίζουν πολλά πράγματα ρόλο. Ένα σοβαρό θέμα είναι η σχέση με τον εαυτό του, η σχέση με το άμεσο περιβάλλον του και οι βαθιές πεποιθήσεις του.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι άλλοτε σταδιακά κι άλλοτε απότομα με σοβαρές αλλαγές στην υγεία τους. Οι σταδιακές συχνά δίνουν το χρόνο στο άτομο να τις αποδεχτεί σιγά σιγά και να μην αισθανθεί αιφνιδιασμό. Οι απότομες αλλαγές που συνδέονται με τραυματισμούς, με αιφνίδιες διαγνώσεις ή ξαφνικές ασθένειες χωρίς προηγούμενη ένδειξη, αντιμετωπίζονται από τους ασθενείς με τελείως διαφορετικό τρόπο.
Συχνά μετά από μια διάγνωση που συνδέεται και με νοσηλεία το άτομο βιώνει σημάδια Μετατραυματικού Συνδρόμου με ότι αυτό συνεπάγεται για την λήψη αποφάσεων. Υπάρχει ευερεθιστότητα, αποφυγή, αναβλητικότητα, άρνηση, απώθηση επώδυνων αναμνήσεων που συχνά εμπλέκονται στην διαδικασία λήψης σωστών αποφάσεων για την έναρξη θεραπειών ή την υιοθέτηση τροποποιήσεων στον τρόπο ζωής.
Το θέμα είναι πως η ύπαρξη ενός περιβάλλοντος με κατανόηση και ενσυναίσθηση, βοηθά κάθε ασθενή να περάσει ομαλότερα τα στάδια ”πένθους”. Πολλές φορές ο άνθρωπος χρειάζεται περισσότερο χρόνο να αποδεχθεί κάτι, από όσο χρόνο έχει διαθέσιμο μέχρι να ενταχθεί σε μια θεραπεία. Οπότε, η αντίδραση είναι αρκετά αναμενόμενη αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη για το άτομο.
Αυτό που με έχει προσωπικά προβληματίσει ως προς το θέμα αυτό είναι - ποια πρέπει να είναι η στάση του περιβάλλοντος? Τι σημαίνει να ”σταθεί” ένας άνθρωπος στον ασθενή συγγενή, φίλο, σύντροφο κλπ. Πρέπει πολλές φορές να κάνει κινήσεις - ενδεχομένως αυθαίρετες - γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος η άρνηση ενός ανθρώπου να αποβεί εις βάρος του ή είναι καλύτερα να αφήνει τον άνθρωπο να παίρνει τις αποφάσεις μόνος του, ακόμα κι αν αυτό σταθεί επικίνδυνο?

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σύνδεσμοι διαφημιζομένων

Σήμερα στο iatronet.gr

Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το lockdownΤι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το lockdown

Πώς σχολίασε την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων και τι επισήμανε για τις σκέψεις που επικρατούν στα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.... Περισσότερα »

Πράγματα που δεν ξέρετε για τη θερμοκρασία του σώματοςΠράγματα που δεν ξέρετε για τη θερμοκρασία του σώματος

Τι μπορούμε να μάθουμε από την θερμοκρασία του σώματός μας; Και μήπως υπάρχουν πληροφορίες σχετικές με αυτήν που δεν είχαμε φανταστεί;... Περισσότερα »

Τρέχει με...1.259 κρούσματα ο κορωνοϊός - 12 θάνατοι Τρέχει με...1.259 κρούσματα ο κορωνοϊός - 12 θάνατοι

Τα 295 αφορούν την Αττική, τα 291 τη Θεσσαλονίκη και τα 73 τη Ροδόπη. Τι είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας για το lockdown. Ανεβαίνει το επίπεδο συναγερμού σε Ιωάννινα, ... Περισσότερα »

Πονοκέφαλος: Ποια είναι τα σημάδια ότι χρειάζομαι άμεσα ιατρική βοήθειαΠονοκέφαλος: Ποια είναι τα σημάδια ότι χρειάζομαι άμεσα ιατρική βοήθεια

Τα ευχάριστα νέα είναι, ότι το 90 τοις εκατό των πονοκεφάλων είναι “αθώοι”, δηλαδή δεν είναι επικίνδυνοι για την υγεία μας.... Περισσότερα »

Νέα θεραπευτικά δεδομένα στην πολλαπλή σκλήρυνσηVideo - Νέα θεραπευτικά δεδομένα στην πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μαρία Αναγνωστούλη Επίκουρη Καθηγήτρια Νευρολογίας, Υπεύθυνη Ερευνητικού Εργαστηρίου Ανοσογενετικής, 1ης Παν/κής Νευρολογικής Κλινικής, ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο επισημαίνει ότι σήμερα οι ειδικοί ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2020  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης
close

Ακολουθήστε το κανάλι μας στο YouTube