Το Βήμα του ΑσθενήΓενικές ΣυζητήσειςΠροσωπική Ιστορία

Μαρτυρίες ασθενών και χρησιμότητά τους

Απάντηση στο θέμα
Εκτύπωση
Χρήστες αυτή τη στιγμή: 17846 επισκέπτες - 0 συνδεδεμένοι  
Θέματα που έχω συνεισφέρει ή ακολουθώ
Προβολή

Διαχειριστής
Διαχειριστής

Εγγραφή: 1/6/2013
Δημοσιεύσεις: 1162

Δημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2020
Τροποποίηση: 31 Ιανουαρίου 2020

Οι πολλές αφηγήσεις από τις εμπειρίες μιας ασθένειας είναι τόσο χρήσιμες που λειτουργούν διδακτικά στους ανθρώπους, όταν διαπιστώνουν πως πράγματι υπάρχουν πολλές δυνάμεις και δυνατότητες στο να μπορέσει κάποιος να αναταπεξέλθει αποτελεσματικά σε ένα πρόβλημα υγείας.

Αυτή είναι και η ουσία του forum ”Βήμα του Ασθενή”, να μπορέσει να αναδείξει και να καταγράψει παρόμοιες ιστορίες ασθενών που λειτουργούν ως διδακτική εμπειρία σε όλους μας, υποδεικνύοντας τρόπους και μεθόδους αντιμετώπισης ενός προβλήματος υγείας.

Οι προσωπικές μαρτυρίες, οι ιστορικές αφηγήσεις περιστατικών εκδήλωσης και θεραπευτικής αγωγής μιας ασθένειας, είναι τόσο σημαντικές και γόνιμες που ενίοτε κλέβουν στην κυριολεξία την παράσταση για τον τρόπο που κάποιος/α βρίσκει ”παραθυράκια” για να ξεφύγει από την απαισιοδοξία που κυριαρχεί όταν υφίσταται ένα πρόβλημα υγείας.

Σε καμία περίπτωση η προσωπική μαρτυρία δεν είναι ”ξεμπρόστιασμα” ούτε ”διαφήμιση” της περιπέτειάς μας. Τουναντίον, προσφέρει καλές πρακτικές και συμβουλές για το πως και με ποιο τρόπο μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε μια ασθένεια.

Σε τελική ανάλυση, ο διάλογος και η αλληλεγγύη είναι βασικά συστατικά της ανθρώπινης επικοινωνίας. Για αυτό και μόνο τον λόγο οι προσωπικές μαρτυρίες είναι απαραίτητες.

  • Απάντηση

Απαντήσεις

fzai
Μέλος

Εγγραφή: 20/5/2014
Δημοσιεύσεις: 945

#1 Δημοσίευση: 31 Ιανουαρίου 2020

Αγαπητέ διαχειριστή

Συμφωνώ απολύτως με την τοποθέτησή σας!

Οι μαρτυρίες είναι πολύ χρήσιμες και σημαντικές για όλους. Βοηθούν πολύ στο να ανακάμψει κανείς και να βγει από τον μικρόκοσμό του...

  • Απάντηση

SKGPSY
Μέλος

Εγγραφή: 4/2/2020
Δημοσιεύσεις: 5

#2 Δημοσίευση: 4 Φεβρουαρίου 2020

Η αντιμετώπιση του καθενός στο προσωπικό του θέμα υγείας είναι διαφορετική. Σε αυτό παίζουν πολλά πράγματα ρόλο. Ένα σοβαρό θέμα είναι η σχέση με τον εαυτό του, η σχέση με το άμεσο περιβάλλον του και οι βαθιές πεποιθήσεις του.
Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αντιμέτωποι άλλοτε σταδιακά κι άλλοτε απότομα με σοβαρές αλλαγές στην υγεία τους. Οι σταδιακές συχνά δίνουν το χρόνο στο άτομο να τις αποδεχτεί σιγά σιγά και να μην αισθανθεί αιφνιδιασμό. Οι απότομες αλλαγές που συνδέονται με τραυματισμούς, με αιφνίδιες διαγνώσεις ή ξαφνικές ασθένειες χωρίς προηγούμενη ένδειξη, αντιμετωπίζονται από τους ασθενείς με τελείως διαφορετικό τρόπο.
Συχνά μετά από μια διάγνωση που συνδέεται και με νοσηλεία το άτομο βιώνει σημάδια Μετατραυματικού Συνδρόμου με ότι αυτό συνεπάγεται για την λήψη αποφάσεων. Υπάρχει ευερεθιστότητα, αποφυγή, αναβλητικότητα, άρνηση, απώθηση επώδυνων αναμνήσεων που συχνά εμπλέκονται στην διαδικασία λήψης σωστών αποφάσεων για την έναρξη θεραπειών ή την υιοθέτηση τροποποιήσεων στον τρόπο ζωής.
Το θέμα είναι πως η ύπαρξη ενός περιβάλλοντος με κατανόηση και ενσυναίσθηση, βοηθά κάθε ασθενή να περάσει ομαλότερα τα στάδια ”πένθους”. Πολλές φορές ο άνθρωπος χρειάζεται περισσότερο χρόνο να αποδεχθεί κάτι, από όσο χρόνο έχει διαθέσιμο μέχρι να ενταχθεί σε μια θεραπεία. Οπότε, η αντίδραση είναι αρκετά αναμενόμενη αλλά μπορεί να γίνει και επικίνδυνη για το άτομο.
Αυτό που με έχει προσωπικά προβληματίσει ως προς το θέμα αυτό είναι - ποια πρέπει να είναι η στάση του περιβάλλοντος? Τι σημαίνει να ”σταθεί” ένας άνθρωπος στον ασθενή συγγενή, φίλο, σύντροφο κλπ. Πρέπει πολλές φορές να κάνει κινήσεις - ενδεχομένως αυθαίρετες - γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος η άρνηση ενός ανθρώπου να αποβεί εις βάρος του ή είναι καλύτερα να αφήνει τον άνθρωπο να παίρνει τις αποφάσεις μόνος του, ακόμα κι αν αυτό σταθεί επικίνδυνο?

  • Απάντηση
Απάντηση στο θέμα
Menu

Σήμερα στο iatronet.gr

Στους 43 οι νεκροί από κορωνοϊό - 56 νέα κρούσματα [γράφημα]Στους 43 οι νεκροί από κορωνοϊό - 56 νέα κρούσματα [γράφημα]

Να μείνουμε στο καλό σενάριο, τηρώντας τις προβλεπόμενες οδηγίες, τόνισε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας πως βρισκόμαστε σε φάση βραδείας μετάδοσης.... Περισσότερα »

ΜΕΘ : Αγώνας δρόμου για την αύξησή τουςΜΕΘ : Αγώνας δρόμου για την αύξησή τους

Σε πυρετό το υπουργείο Υγείας, για να εξασφαλίσει τις υποδομές, τα υλικά και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της επιδημίας... Περισσότερα »

Οι 19 περιοχές που αντιστέκονται στον κορωνοϊόΟι 19 περιοχές που αντιστέκονται στον κορωνοϊό

Πώς διαμορφώνεται ο επιδημιολογικός χάρτης, έπειτα από την έκδοση της τελευταίας έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.... Περισσότερα »

Τι πρέπει να τρώει η έγκυοςΤι πρέπει να τρώει η έγκυος

Προτεραιότητα στη διατροφή της πρέπει να είναι οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο.... Περισσότερα »

Πέντε διατροφικές συστάσεις κατά την παραμονή στο σπίτι λόγω κοροναϊούVideo - Πέντε διατροφικές συστάσεις κατά την παραμονή στο σπίτι λόγω κοροναϊού

"Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις", τονίζει ο Διαιτολόγος -Διατροφολόγος, Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Ζωτικής σημασίας η σύσταση "Μένουμε σπίτι", όμως με προσοχή στην διατροφή για την αποφυγή περιττού ... Δείτε το video

Προβολή
© iatronet.gr 1999-2019  |  Website by Theratron | Ermis Silver Award 2006
europa.eu   digitalplan.gov.gr   ktpae.gr   espa.gr
Η επιχείρηση ενισχύθηκε για τον εκσυγχρονισμό της στο πλαίσιο του Ε.Π. "Ψηφιακή Σύγκλιση" και του ΠΕΠ Αττικής
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαικής Ένωσης