Να ξεκινάμε από εκεί που σταματήσαμε

Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2020
tired

Τι σημαίνει άραγε κούραση από το χρόνιο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουμε? Τι σημαίνει να καταθέτει κανείς τα όπλα και να παραιτείται από την προσπάθεια που καταβάλλει επί πολλά συναπτά έτη επειδή και μόνο η ανασφάλεια υπερνίκησε την θέληση για ζωή και οι φοβίες επικράτησαν σε όλα τα επίπεδα? Τι σημαίνει, τελικά, να παραιτούμαστε από την προσπάθεια και να απογοητευόμαστε επειδή κάποια πράγματα στην ζωή εξακολουθούν να μην μας πηγαίνουν καλά?

Όσο η ζωή σου παραμένει ίδια, τόσο δύσκολα θα φαντάζουν όλα και μάλιστα ακόμη πιο δύσκολα αν προστίθεται περίπλοκο κάτι σε αυτήν. Όταν δεν παίρνει κανείς χαρά από την ζωή, όταν δεν λέει στον εαυτό του - μπόρα είναι και θα περάσει -, η παραμικρή δυσκολία φαντάζει βουνό και η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού.

Όταν νόσησα κάποτε με αυτοάνοσο νόσημα, ο γιατρός μου μου είχε πει μια σοφή κουβέντα: Να ξεκινήσεις από εκεί που σταμάτησες. Τι σήμαινε αυτό με λίγα λόγια? Ότι ο χρόνος δεν σταματά και τα ενδιαφέροντα μπορούν να επανέλθουν ανά πάσα στιγμή. Φτάνει να θελήσεις να ζήσεις και όχι να πιάσεις το κρεβάτι και να μοιρολογείς.

Αυτό αν τηρεί κανείς, το να ξεκινά δηλαδή από εκεί που σταμάτησε, είναι το καλύτερο φάρμακο για όλα τα νοσήματα. Ειδικά για τα αυτοάνοσα που σχετίζονται και με την ψυχολογία.

Μερικές ρήσεις είναι πολύ σοφές και βοηθούν σημαντικά στο να μην επεκτείνονται οι σκοτεινές σκέψεις. Είναι ρήσεις που όχι μόνο βάζουν σε τάξη τη ζωή αλλά της δίνουν σταθερό νόημα και αξία.

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Πολλά μπορείς να κερδίσεις αν κάνεις το νέο ξεκίνημα και προσπαθήσεις ξανά για τον εαυτό σου. Μπορεί πολλά χρόνια να πέρασαν ανούσια ή με το ενδιαφέρον και μόνο για την κατάσταση της υγείας, πολλά άλλα όμως που έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα τα βρίσκεις τώρα μπροστά σου.

Δεν χρειάζεται λοιπόν τίποτε περισσότερο ή λιγότερο παρά ένα νέο ξεκίνημα - μια ολική επαναφορά.

Αποχαιρέτα κάποτε τους σημαντικούς ανθρώπους και πάτησε στα δικά σου πόδια χωρίς χρονοτριβή και αναστολές. Οι ρήσεις αυτές θα πρέπει να σε βοηθήσουν να καταλάβεις πως η ζωή είναι πολύ σύντομη και μάλιστα εξοργιστικά σύντομη. Το να ξεκινήσεις και πάλι από εκεί που σταμάτησες είναι το έναυσμα για μια καινούργια ζωή, όσο και να σε πληγώνει το γεγονός ότι καθυστέρησες. Εξάλλου αυτή είναι η ζωή, ένα διαρκές παιχνίδι.

Νικητής είναι αυτός που τελειώνει με τα λόγια και περνά στην πράξη. Το πρόβλημα Υγείας πέραν της φύσης του δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για να συνεχίσει κάποιος την προσπάθειά του στην ζωή. Συνήθως μάλιστα χρησιμοποιείται και σαν πρόφαση για να μην κάνει κανείς πράγματα. Μέγα λάθος.

Το να ξεκινήσεις από εκεί που σταμάτησες δεν σημαίνει απαραίτητα να σβήσεις όλο τον χρόνο που διήνυσες για να φτάσεις ως εδώ. Όταν συμβαίνει ένα πρόβλημα υγείας συνήθως αποσπάται άρδην η προσοχή από άλλα πράγματα και εστιάζεται στο πρόβλημα. Όμως αυτή είναι η δύναμη, να μπορέσεις να συνέλθεις γρήγορα και να κερδίσεις χρόνο που τόσο έχεις ανάγκη. Το πρόβλημα Υγείας - το οποιοδήποτε πρόβλημα - είναι φρένο στην εξελιγκτική σου διαδικασία, μπορεί όμως και να λειτουργήσει και ως αφορμή για να κάνεις πράγματα με μεγαλύτερη θέληση.

Τι μεγάλη αξία άραγε που έχει αυτή η ρήση!

Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν υπήρχαν άνθρωποι με τέτοια κουλτούρα και μόρφωση. Γιατί μόρφωση χρειάζεται σε κάθε περίπτωση, όταν έρχεται κανείς συχνά σε επαφή με ανθρώπους.

Μερικοί γιατροί - και ειδικά οι παλαιότεροι - είναι πράγματι σοφοί και πέραν των ιατρικών τους ικανοτήτων μπορούν να βοηθήσουν με τις γνώσεις τους σημαντικά τον ασθενή.

Οι νεότεροι γιατροί δεν έχουν ως επί το πλείστον γνώσεις γενικής ιατρικής και πάνω απ΄όλα δεν βοηθούν όσο πρέπει τον ασθενή.

Σε κάθε επάγγελμα που ασκείς δεν φτάνουν μόνο οι εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και η γενικότερη παιδεία και κουλτούρα. Από εκεί ξεκινούν και εκεί τελειώνουν όλα.


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ